Waarom bewustwording essentieel is

Bewustwording is inzicht krijgen in een situatie. Beseffen dat iets je helpt, of niet. Beseffen dat bepaalde zorgen nutteloos zijn en je met sommige maar beter aan de slag kunt gaan.

Toen ik in 2011 in Brazilië het boek ‘Denk groot & word rijk’ las werd ik als de bliksem getroffen door het verhaal van de schrijver. Ik weet nog heel goed dat ik op het strand zat en dat ik voelde dat dit boek mijn leven ging veranderen. Ik werd getroffen door de bliksem van bewustwording. Ik liep rond met dezelfde angsten waar Napoleon Hill over schreef. De angsten waren ontstaan door alles wat ik had meegemaakt. Ik was onbewust bang voor armoede, voor kritiek en voor het verlies van liefde. Ook was ik soms onbewust bang voor de dood, ziekte en ouderdom. Ik werd soms geleefd door die angsten. Zo geleefd dat ik lange momenten afwezig voor mij uit staarde. ‘Gaat het wel Jelle?’ vroegen mensen aan me. ‘Jawel hoor’ zei ik dan. En nagelbijtend leefde ik weer verder.

Door het boek van Napoleon Hill leerde ik deze angsten herkennen en kon ik ze categoriseren. Ik kreeg inzicht in gedachten waar ik eerst onwetend van was.

Ik ging er meteen mee aan de slag. Ik werd me bewust van de gedachten die mij niet verder hielpen. En o wat was dat krachtig. Door de bewustwording kon ik angsten herkennen en mezelf de vraag stellen: ‘Zijn deze zorgen nuttig?’. Als het antwoord ‘nee’ was dacht ik aan iets wat mij een positieve emotie gaf. De positieve emoties uit het boek zijn: verlangen, hoop, geloof, sex, enthousiasme, liefde en romantiek. Ik dacht dan bijvoorbeeld aan een liefdevol en romantisch moment uit mijn verleden of een brandend verlangen naar de toekomst. Was het antwoord ‘ja’ en waren de zorgen dus nuttig en gegrond dan probeerde ik een keuze te maken. Een keuze voor een verandering in mijn leven. Dat oude leven dat heel erg was gaan lijken op wat ik altijd had gedacht en gevoeld. Het oude patroon. Angst voor het onbekende en voor het avontuur. Op zoek naar overleving en op zoek naar zekerheid en veiligheid. Een vol hoofd dat verdoofd werd met televisie, videogames en alcohol.

Het land Brazilië, het boek, meer inzicht, keuzes maken en kracht vinden, dat hielp. Ik ontmoette hierdoor meer mensen en maakte meer avonturen mee. Het deed me goed en ik trok positiviteit aan.

Keuzes voor verandering

Zo maakte ik me in Brazilië bijvoorbeeld zorgen over hoe ik het allemaal ging doen qua geld als ik weer terug zou zijn in Nederland. Ik dacht eraan dat ik toch mijn huur en al die andere vaste lasten zou moeten betalen. Maar ik was de horeca beu en van mijn freelance werkzaamheden ging ik het misschien wel niet redden. Dan zou ik mijn huur niet kunnen betalen en op straat belanden. Dit was duidelijk de ‘angst voor armoede’. Daar gingen mijn vingers naar mijn gezicht. Krabbend en strelend. Ik maakte nerveuze gebaren en dat zagen de Braziliaanse vrouwen gelijk. Één van die vrouwen sloeg een keer mijn hand weg en zei: ‘Niet meer doen, dat is niet mooi’. In Brazilië gaat het om in je lichaam komen. Om dansen en met elkaar in het moment te zijn. Om samen de Samba en Capoeira te dansen zonder afwezig te zijn. Ook mede hierdoor werd ik me nog sneller bewust van mijn angsten.

Ik maakte in Brazilië de keuze om in Nederland gelijk bij mijn vader te gaan wonen omdat ik vond dat onze relatie meer aandacht nodig had. Ik wilde me meer voor hem openstellen en meer tijd steken in bepaalde verlangens. Die verlangens waren geld verdienen met mijn passies en nog meer lezen. Daarnaast wilde ik alles verwijderen wat daar niet bij hielp. Ik had tijd nodig om een nieuw pad te vinden. Ik wilde meer in gesprek gaan met mezelf. Elke avond sliep ik bij mijn vader op de bank. Nee, ik zag dat niet meer als armoede. Ik zag dat als kiezen voor mezelf. Kiezen voor een ander pad in het leven, door bewustwording.

Terug in Nederland

Ik ging meteen weg uit mijn zolderkamer en vertelde ook het restaurant waar ik werkte dat ik daar weg ging. Dat het niet aan hen lag maar dat ik veranderingen wilde aanbrengen in mijn leven die voor mij persoonlijk belangrijk waren. Het was een grote opluchting.

Tijdens mijn verhuizing kreeg ik inzicht in alle spullen die ik had verzameld. Een nieuwe bewustwording. Ik ging zoeken op internet naar leven met minder. Leo Babauta raakte me met zijn blog zenhabits.net. Nog een man met de juiste teksten, op het juiste moment in mijn leven.

Ik begon met opruimen. Ik had inzicht gekregen in alles wat ik in mijn leven om me heen had verzameld. Gebruikte ik het en gaf het mijn leven waarde? Heel veel niet.

Bewustwording heeft een enorme kracht. Het is de stap zetten en willen leren. De stap zetten om te herkennen en de kracht vinden om te kiezen. Om te beginnen met de tijd nemen voor mezelf en met jezelf in gesprek te gaan.

Zonder bewustwording was mijn blog er niet geweest. Zonder bewustwording is er onwetendheid. Zonder bewustwording doe je maar gewoon zoals iedereen het doet. Zoals het zogenaamd normaal is en het altijd al ging.


Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate. — Carl Jung


Zonder bewustwording leef je snel het nagelbijtende leven van anderen en niet jouw leven. Jouw leven vol verlangen.