Duurzaam leven met een lach en een traan

Ik ren een rondje door het Vondelpark in mijn Nederlandse voetbal t-shirt uit 1988. 1988, het jaar dat we kampioen van Europa werden. Het t-shirt dat ik nooit zal opruimen. Het shirt dat elk jaar mooier wordt omdat we toen de legendarische spelers hadden en het nu zo bar slecht gaat, daarom.

‘Goed shirt!’ hoor ik een man met een hoed roepen, hij haalt me langzaam in met de fiets. Ik kijk nog eens goed. ‘Verrek, dat is Youp van’t Hek!’. ‘Maar in 1988 was het shirt lelijk’ zegt hij. Ik moet lachen. Dan moet Youp even stoppen omdat het heuvelachtig is. Youp is namelijk herstellende van een openhartoperatie.

Ik haal Youp weer rennend in en zeg: ‘Je gaat ook harder rennen van dit shirt’. Het is zo’n heerlijk onderonsje van twee mannen die elkaar snappen en de voetbalhistorie kennen.

Bij het stoplicht praten we nog even over het shirt en ik denk: ‘Denk alsjeblieft aan je gezondheid Youp, we willen nog lang van je kunnen genieten’. Door het lezen van dit soort boeken ben ik nu bezig met wat voedsel kan aanrichten in je lichaam. Ik gun jou ook die bewustwording Youp en nog heel veel jaren sprankelend op de bühne.

Later dacht ik nog: ‘Dat had ik tegen ‘m moeten zeggen daar bij het stoplicht’. Het is een l’esprit de l’escalier, iets wat je later bedenkt als het moment voorbij is. De allerbeste reactie of repliek op iets wat je hebt meegemaakt. Maar het is te laat, het kan niet meer.

‘Maak het licht’

Twee weken later zit ik in Carré naar dezelfde Youp te kijken. ‘Maak het licht’ zingt hij, want het leven is al zwaar genoeg. Een heel mooi uitgangspunt voor een cabaretier, want de mensen in de zaal komen niet om te horen dat het leven zwaar en klote is. Ze komen om te lachen. Om even te vluchten van die wereld waar ze morgenvroeg weer voor op moeten staan.

‘Elke traan staat zo bol dat ie gebruikt kan worden als lachspiegel’. Het was een tekst die een vriend van Youp (Peter) in de vorm van neon letters in zijn huis had hangen. Samen met ‘houd het licht’ zijn het levenslessen die hij leerde van Peter, een vriend waar hij vrij recent afscheid van had moeten nemen en de rode draad van de voorstelling.

Tijdens de voorstelling dacht ik na over ‘het licht maken’ en van verdriet plezier maken. Ook dacht ik aan hoe enorm slecht het met deze wereld gaat en de zwaarte die dat met zich meebrengt.

Heeft ons nageslacht straks de allergrootste l’esprit de l’escalier ooit? Denken zij dan ‘hadden onze overgrootouders er maar iets aan gedaan’ toen het nog kon? Denken zij dan aan de allerbeste reactie of repliek als dat niet meer kan?

Maak een verandering

Omdat ik meer over duurzaamheid ga schrijven wil ik beide kanten belichten. Een mens wil het licht houden en lachen en wil niet de hele tijd zware en verdrietige teksten lezen.

In dit artikel wil ik je inspireren om een verandering te gaan maken in je eigen leven. Een verandering die de wereld beter en groener kan maken als we allemaal kijken wat we op dit gebied willen en kunnen doen.

Bij deze een stuk uit het boek ‘DIT IS EEN GOEDE GIDS’ van Marieke Eyskoot:

Denk nooit dat je er niet toe doet, of dat je in je eentje maar weinig kunt bijdragen. Één druppel inkt is genoeg om de kleur van een hele kan water te veranderen. Bedenk maar eens hoeveel impact één mug in je kamer kan hebben.

Ik geef je voor elk onderwerp een traan en een glimlach. Om deze te kunnen schrijven heb ik gebruik gemaakt van feiten uit twee boeken over duurzaamheid: ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn en ‘De kanarie in de kolenmijn’ van Marianne Thieme en Ewald Engelen. De feiten zijn schuingedrukt.

Voor elke sector een traan en een glimlach die jou hopelijk inspireren om een stap extra te zetten naar een duurzame wereld. De vijf onderwerpen waar je als consument veel invloed op hebt zijn:

1. Spullen

De traan:

Onze grootste waterverspilling vindt niet plaats onder de douche, maar tijdens het shoppen en tijdens het eten. Spullen hebben de grootste impact op onze wereld. De grootste impact zit in het maken en vervoeren. Bij het maken komen heel veel chemische stoffen vrij en de 16 grootste zeeschepen die onze spullen vervoeren stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s bij elkaar.

We zien dit niet omdat het allemaal aan de andere kant van de wereld gebeurt. Zonder bewustwording is er onwetendheid en doen we het gewoon maar zoals iedereen het doet. Zoals het zogenaamd normaal is en altijd al ging.

De glimlach:

Onderschat nooit de kracht van dat opruimen wat je niet nodig hebt. Rigoureus opruimen geeft je meer rust en focus en daar word je blijer van. Minder kopen betekent meer geld overhouden dus laat het los en koop minder, het is maar stuff.

2. Kleding

De traan:

In één spijkerbroek kan tot 10.000 liter water verborgen zitten, daarvan kun je 200 dagen douchen. De gemiddelde Nederland koopt 18 kilo per jaar aan textiel, en een heel groot deel van al deze kleding is gemaakt in landen als China en Bangladesh. De omstandigheden zijn daar vaak slecht en mensen worden zeer laag betaald. Ik wil niet meer meedoen aan dit ‘Uit het oog uit het hart’ -gedoe. We zien het niet dus is het er niet? Ik ga niet meer akkoord. Ik wil iets doen.

De glimlach:

Duurzame fashion in Nederland groeit enorm. Hier een lijstje van Nederlandse merken die ik een groen hart en een glimlach toedraag:

1. GOAT
2. MUD Jeans
3. Studio Jux
4. YUNIT
5. Kings of Indigo

Bovenstaande merken houd ik goed in de gaten want ik begin binnenkort aan mijn zoektocht naar een sustainable (duurzame) wardrobe (garderobe). Dit betekent alle fast fashion (niet ‘ok’ geproduceerd) uit de kast en alles wat eerlijk en fair geproduceerd is in de kast. Ik ga je laten zien waar je duurzame kleding kunt kopen en welke merken niet alleen duurzaam zijn maar ook mooie kledingstukken maken die je wil dragen. Let’s make eco fashion huge!

3. Eten en drinken

De traan:

Dierlijke producten zijn slecht voor je gezondheid las ik in het boek ‘How not to die’ van Dr. Greger en zag ik in de documentaire ‘What the health’.

Nederland is het meest veedichte land ter wereld. Er leven meer landbouwdieren dan mensen. En in dat meest veedichte land is Brabant de meest veedichte provincie. Van de 450 miljoen dieren die jaarlijks na een kort en ellendig leven worden geslacht, wordt maar liefst een derde, ongeveer 140 miljoen dieren, gefokt in Brabant.

Er zit 15.000 liter water verborgen in 1 kilo rundvlees. Daarvan kun je 300 dagen douchen. Van het oppervlak aan landbouwgrond waarvan één vleeseter kan worden gevoed, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of 12 tot 20 veganisten leven.

De glimlach:

Op 10 mei begon ik met een 30 dagen ‘vegan’ experiment en inmiddels zit ik op dag 25. Het bevalt me enorm goed. Ik word heel blij van alles wat ik wél kan eten en er gaat een wereld voor me open met nieuwe gerechten, ingrediënten en kruiden.

Ook word ik heel blij van alle nieuwe vegan mogelijkheden. Zo at ik (naast natuurlijk een shitload aan groenten) een vegan brie pizza van Mastino en genoot ik van The Dutch Weed Burger op The Next Web Conference. Gisteren was ik bij de eerste Vegan Junk Food Bar in Amsterdam maar ze waren helemaal uitverkocht, mooi zo! Toen heb ik ergens anders een zak friet gehaald en thuis patat speciaal gegeten met vegan mayo en een glas havermelk. Zoals vroeger maar dan VEGAN met grote letters.

Nog meer glimlachjes:

Steeds meer Nederlanders kopen biologisch en minder dierlijke producten. De besteding aan biologisch voedsel in Nederland is vanaf 2009 verviervoudigd en de melkconsumptie daalt. [1]

Als iedereen in Nederland 1 dag in de week geen vlees zou eten, levert dat dezelfde besparing op als 1,25 miljoen auto’s een jaar lang van de weg te halen.

Als iedereen in Nederland 2 dagen in de week geen vlees zou eten, levert dat een grotere besparing op dan de gehele uitstoot van de stad Amsterdam.

4. Vervoer

De traan:

Een retourtje Bali met het vliegtuig kost 3.500 bomen. Dat is ruim de helft van wat een gemiddeld huishouden in een jaar uitstoot. Vliegen is enorm vervuilend en dat vind ik Klote met een grote K, want ik reis heel graag.

Dan de auto. Je zou 1.200 bomen moeten planten om de CO2 van je nieuwe auto te compenseren.

De glimlach:

De glimlach wat betreft vliegen is lastig te vinden. Je kunt met GreenSeat of Trees for All de CO2 uitstoot van je (vlieg)reis compenseren maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Probeer vliegen toch minder vanzelfsprekend te maken en kies bijvoorbeeld voor de trein.

Een auto huren, lenen of samen reizen is altijd beter. Dit kan tegenwoordig heel gemakkelijk met o.a. Snappcar. Er komen steeds meer bedrijven bij die groen vervoer stimuleren en daar ga ik heel breed van glimlachen.

5. Huis

De traan:

Qua bouwen en verwarmen van een huis kan er nog enorm veel verbeterd worden. Om de verborgen energie voor het bouwen van een woonhuis te compenseren zou je 6.500 bomen moeten planten. Huizen verliezen enorm veel warmte via muren, ramen en daken.

De glimlach:

Ik zie het ook in de dorpen! Daken die vol liggen met zonnepanelen! Chapeau! Plaats zoveel mogelijk zonnepanelen op je dak of maak er een groen dak van. Groene daken isoleren in de zomer en de winter.

Kies voor een kleiner huis. Die zijn makkelijker te onderhouden, kosten minder, zorgen voor beter contact met familie en zijn makkelijker te verkopen. Houd ook Sustainer Homes in de gaten. Zij bieden duurzame en zelfvoorzienende woningen aan.

De druppel

Dus ‘maakt het licht’ en maak van die traan een lachspiegel door iets te doen, elke dag. Denk aan die druppel die genoeg is om de kleur van een hele kan water te veranderen. Zet jouw druppel of jouw traan om in verandering en begin vandaag.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


FOOTNOTES
[1] Melkconsumptie daalt met miljoenen liters, distrifood.nl