Einde van de opvoeding / Jan Geurtz

Ik wil dit boek ook lezen!

Op wereldreis las ik 3 boeken van Jan Geurtz. ‘Verslaafd aan liefde’, ‘De verslaving voorbij’ en dit boek: ‘Het einde van de opvoeding’.

Twee grootste lessen uit het boek

1. Geef je kind de ruimte en de rust om te worden wie hij of zij wil worden. Liefde en duidelijkheid zijn het belangrijkste.

Een grote uitdaging als ouder is je kind vrijlaten. Vrijlaten zodat je kind niet het gevoel krijgt dat het iets moet worden of zijn.

2. Lach met je kind. Huil met je kind. Geniet met je kind. Leef het leven voor.

Naast het vrijlaten is het belangrijk dat emoties er mogen zijn. Dat een kind mag lachen maar ook huilen. Geniet ook van de momenten dat je kind klein is.

Mijn top vijf highlights

1. Opvoeding is dus per definitie gericht op een toekomstig belang van het kind, op iets wat het kind moet worden en wat het dus nog niet of niet voldoende is. Daardoor kunnen we opvoeding onderscheiden van een ander belangrijk aspect van de omgang met kinderen, namelijk ‘zorgen voor’.

2. Als we onszelf toestaan om te huilen als we verdriet voelen, tonen we het kind dat het normaal is om verdriet te hebben en dat het veilig is om het te uiten.

3. Hier is nog een voorbeeld. Moeder is bezig haar driejarige dochtertje te helpen met aankleden. Ineens stopt het kind met aankleden en begint te dansen. Het reageert niet op moeders aandringen om zich verder aan te kleden. Moeder voelt irritatie opkomen, het is immers al laat, ze moeten nog ontbijten, ze heeft een werkafspraak, haar gedachten malen door… Opeens kijkt ze naar de werkelijkheid. Ze ziet haar kind dansen; ziet de blijheid en levenslust op dat gezichtje! Moeder gaat meedansen, tot grote vreugde van de kleine. Kussens worden sierlijk over en weer gegooid. Vader komt uit de badkamer met zijn norse zijn-jullie-nou-nog-niet-klaar-blik en krijgt meteen een kussen in zijn gezicht. Ook hij wordt aangestoken en danst mee! Even later zitten ze alledrie gniffelend aan het ontbijt. Vertraging op het ochtendschema: vier minuten. Maar wat een belevenis voor alledrie. En voor het kind: wat een fantastische jeugdherinnering is hier gecreëerd! Wat denk je waar je het meest spijt van zou hebben als je ooit over korte of lange tijd op je sterfbed ligt: had ik maar meer tijd op mijn werk doorgebracht? Had ik maar meer geld verdiend? Had ik maar meer films gezien? Of misschien toch: had ik maar meer genoten van mijn kinderen toen ze klein waren?

4. Dit is wel een van de moeilijkste gevallen van loslaten: zien of menen te zien dat je kind iets moeilijks gaat meemaken en het toch de ruimte geven om het zelf te ontdekken.

5. Kinderen (en eigenlijk alle mensen) hebben twee dingen het hardste nodig: liefde en duidelijkheid.

Ik wil dit boek ook lezen!

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

Share this...


28 juni verscheen mijn boek 'Verlangen naar minder'
— een reis naar een bewust en duurzaam leven.
Bekijk hier een preview!

GROWTHINKERS