Ik ben geen minimalist meer

Dat ik een minimalist ben is inmiddels wel duidelijk. En als iets duidelijk is dan is het snel niet nieuw meer. Minimalisme is een onderwerp waar je eindeloos op door kunt gaan en het voelt voor mij soms als een herhaling. Ik ga de term minimalist een belangrijke toevoeging geven.

Zoals James Altucher in zijn boek ‘Reinvent Yourself' schrijft:

“Sometimes I look back at a post and think, People liked that. I should do that style again. I hate that feeling. Every time Picasso felt comfortable, he changed styles completely. On the same topic, Picasso once said, Success is dangerous. One begins to copy oneself, and to copy oneself is more dangerous than to copy others. It leads to sterility.”

GROWTHINKERS gaat over groei en om te groeien moet er iets veranderen. Zonder groei geen verandering en zonder verandering geen groei.

Morele superioriteit

In dit artikel in de Volkskrant gaat het over de morele superioriteit die om het onderwerp minimalisme heen hangt. Ik citeer uit het artikel:

“Maar minimalisten stuiten ook op kritiek. Want in vrijwel alle uitingen van eenvoud horen tegenstanders een ondertoon van morele superioriteit. Alsof de minimalist beter is dan de rest, omdat hij zich heeft verheven boven gedachtenloze overconsumptie.”

Dit herken ik wel. Dat je vervolgens ook geld verdient aan minimalisme is iets waar mensen het soms moeilijk mee hebben, en dat snap ik wel.

Het ego en superioriteit

Als we het hebben over superioriteit dan hebben we het over je boven iemand stellen. Dit kan ook de andere kant op, je onder iemand stellen. Een voorbeeld is je vergelijken met anderen. ‘Hij of zij is succesvoller dan ik' of ‘hij of zij stelt echt niets voor en snapt helemaal niks van het leven'.

Van Vera Helleman heb ik geleerd dat het ego het ‘mij-mechanisme' en de dualiteit in gang zetten. Een gedachte wordt serieus genomen en wordt vervolgens van ‘mij' gemaakt. Dan gaan je ego en je brein er mee aan de haal en wordt het een gevangenis van gedachten en verhalen waar je niets aan hebt. Je bent van non-dualiteit (alles is één en gelijk) naar de dualiteit (verbinding van twee principes) gegaan en je zit daar vervolgens in vast.

Bij deze een stuk uit haar boek ‘Moeiteloos JeZelf zijn'.

“An über-me (a superior me) or an unter-me (an inferior me), through a success story or a drama, a Me is a Me. Separation and duality are our common reality. Everything you ’own’ keeps you a prisoner in duality. You’re fighting against something which would never have been a problem if you hadn’t made it ‘mine’.

So, this means that on your path to awakening you develop vigilance, that you stay alert to the invasion of the ego. That you keep a sharp eye out for all the subtle thoughts, feelings and experiences through which the ‘my-mechanism’ is activated”.

Het ego is niet ‘slecht' en je ervan willen verlossen is niet reëel. We hebben het ego ook nodig om ons op andere constructieve manieren te verhouden tot anderen. Het gaat erom dat je waakzaam wordt en kunt voelen en beslissen wat je wél en niet wil gebruiken.

Dualiteit is iets wat mensen ook op minimalisme toepassen en ik denk dat we daar een switch in kunnen maken.

We zijn allemaal één

Een minimalist staat niet boven of onder een ander en ik verwacht niet dat we allemaal minimalisme omarmen. We zijn met z’n allen één en we kunnen allemaal iets doen om de wereld groener en beter te maken.

Minimalisme is voor mij begonnen vanuit een eigen belang om meer rust en focus in mijn leven te krijgen. Ik veranderde en dus veranderde ook mijn kijk op de wereld. Ik weet nu dat ik niet meer mee wil doen aan overmatig kopen, omdat ik nu weet dat het de aarde vervuilt.

En dus is deze minimalist gegroeid van minimalist naar ….

(fantaseer over duizend minimalisten die op een geleende Peerby trommel roffelen)

‘De sustainable minimalist'.

Ik las deze term in dit artikel op Soul Stores van Talita en ik dacht: ‘Ja, dat is het!'

Bewust en duurzaam consumeren

De minimalist koopt alleen wat hij écht nodig heeft en dat wat waarde toevoegt aan zijn leven. Dat is niet nieuw.

De sustainable minimalist weet dat meer kopen van ‘niet duurzame merken' ook meer vervuiling van de aarde betekent. Niet duurzaam betekent zo goedkoop mogelijk produceren aan de andere kant van de wereld om het vervolgens allemaal naar hier te transporteren. Uit het oog, uit het hart? ‘Mooi niet', denkt de sustainable minimalist. De sustainable minimalist zoekt altijd naar bedrijven die het goed willen doen.

De sustainable minimalist consumeert bewust en duurzaam en vindt het heel vervelend dat hij t-shirts uit Bangladesh in zijn kast heeft hangen.

De sustainable minimalist wil naar een volledig duurzame garderobe en loopt niet meer naar binnen bij fast fashion ketens. Ik hoef de namen niet te noemen.

De sustainable minimalist zoekt naar manieren om in de toekomst op een duurzame en zelfvoorzienende manier te wonen en te leven.

De sustainable minimalist weet dat vliegen naar Bali 3500 bomen kost en vindt dat heel confronterend omdat hij graag reist.

De sustainable minimalist eet geen dierlijke producten meer omdat dat op dit moment de meest effectieve manier is om de aarde groen te houden.

De sustainable minimalist denkt bewust na over hoe hij leeft en werkt. Bewustzijn vanuit een noodzaak om de volgende generaties ook een mooie aarde te geven.

De sustainable minimalist gaat jou inspireren met zoveel mogelijk manieren om dagelijks duurzame keuzes te maken.

De sustainable minimalist gaat zijn struggles en bevindingen delen met als doel de wereld beter en groener maken.

Dag minimalist. Welkom sustainable minimalist.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.