De kanarie in de kolenmijn / Marianne Thieme en Ewald Engelen

Ik wil dit boek ook lezen!

Tijdens de vorige verkiezingen stemde ik op Jesse Klaver van GroenLinks. Nu zou ik op Marianne Thieme stemmen van Partij voor de Dieren, door dit boek.

In 2012 ontdekte ik minimalisme en het veranderde mijn leven. Vervolgens ben ik bewuster gaan kopen en consumeren en kreeg ik steeds meer interesse voor duurzaamheid.

Door het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn kwam ik erachter dat ik met mijn gedrag als consument invloed kan hebben op deze wereld. Het inspireerde me. Toen ik vlak daarna dit boek op Twitter zag verschijnen ben ik het meteen lezen.

Twee grootste lessen uit het boek

1. Dieren worden ziek door de manier waarop mensen ze houden en mensen worden ziek vanwege de wijze waarop we dieren houden.

We gaan ons niet zomaar inzetten voor een mooiere en groenere wereld. Stap 1 is iets te weten komen of leren en daarvoor openstaan. Stap 2 is geraakt worden en erom geven. Stap 3 is verandering.

‘Als je mensen op elkaar propt, in vluchtelingenkampen bijvoorbeeld, dan heb je binnen één tot enkele weken ernstige uitbraken: cholera, vlektyfus en dergelijke. Als je dieren bij elkaar zet in zulke grote aantallen, is het onvermijdelijk dat het net zo werkt’.

‘Natuurlijk werkt dat zo’ dacht ik toen ik dit las. Zonder dit boek had ik het nooit geweten, had het me niet geraakt en was ik niet aangezet tot verandering. Nu wil ik niet meer meedoen aan megastallen op welke manier dan ook.

2. Nederland is het meest veedichte land ter wereld en mes en vork zijn onze machtigste wapens om de wereld te bewaren voor komende generaties.

Door het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn wist ik al dat vlees op nummer 2 staat in de top 10 impact van de gemiddelde Nederlander. Als we de wereld mooier en groener willen houden helpt het om minder vlees te eten. Dit boek bevestigde dat nogmaals en ik leerde ook dat wij daar in Nederland een enorm aandeel in hebben.

‘Van de 450 miljoen dieren die jaarlijks na een kort en ellendig leven worden geslacht, wordt maar liefst een derde, ongeveer 140 miljoen dieren, gefokt in Brabant’.

Mijn top vijf highlights

1. Als je mensen op elkaar propt, in vluchtelingenkampen bijvoorbeeld, dan heb je binnen één tot enkele weken ernstige uitbraken: cholera, vlektyfus en dergelijke. Als je dieren bij elkaar zet in zulke grote aantallen, is het onvermijdelijk dat het net zo werkt. Dieren worden ziek door de manier waarop mensen ze houden en mensen worden ziek vanwege de wijze waarop we dieren houden.

2. In Zuidoost-Azië beheersen palmolieplantages vrijwel volledig het beeld, ten koste van oerbossen, regenwouden en unieke veengebieden. Palmolie is terug te vinden in praktisch alle producten die we in de supermarkten aantreffen: van cosmetica tot brood, van verf tot snacks. In het tempo waarin Aziatische wouden verdwijnen, zal er over een jaar of twintig niets meer over zijn.

3. Intussen blijven bepaalde banken nieuwe plantages voor palmolie en soja financieren, in de wetenschap dat voor deze plantages oerbos op een onomkeerbare wijze wordt opgeofferd.

Bekijk hier welke banken eerlijk en groen zijn.

4. Nederland is het meest veedichte land ter wereld. Er leven meer landbouwdieren dan mensen. En in dat meest veedichte land is Brabant de meest veedichte provincie. Van de 450 miljoen dieren die jaarlijks na een kort en ellendig leven worden geslacht, wordt maar liefst een derde, ongeveer 140 miljoen dieren, gefokt in Brabant.

5. Maar het zal niet lukken om alle mensen tegelijk tot dat bewustzijn te brengen. Als een voorhoede van mensen die de ernst van de situatie inzien, zullen we daar samen onze schouders onder moeten zetten. Door anders te gaan consumeren, door anders te gaan stemmen, door anders te gaan leven en anderen te inspireren tot het maken van duurzame keuzes.

Ik wil dit boek ook lezen!

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

Share this...


Verlangen naar Minder van Jelle Derckx
VERLANGEN NAAR MINDER

28 juni verschijnt mijn boek 'Verlangen naar minder'
— een reis naar een bewust en duurzaam leven.
Bekijk hier een preview!

GROWTHINKERS