De twee belangrijkste vragen tijdens het opruimen

Tijdens onze verhuizing was ik blij. Blij dat ik mijn vrienden niet hoefde op te zadelen met alles wat ik mijn hele leven had verzameld. Blij toen ik de enorme verhuiswagen van de ‘ook verhuizende’ buren zag. We konden de verhuizing in één dag met zijn tweeën aan.

Een verhuizing. Het maakt je bewust van alles wat je hebt, want alles moet naar een andere plek worden gebracht.

Aangekomen in het nieuwe huis werd het tijd om alles te organiseren. Ook dit maakt je bewust. Het is heel fijn om alles weer even door je handen te laten gaan en het een plek te geven. Een plek waar je het makkelijk kunt vinden. Zo categoriseerden we veel spullen en heeft elke doos of box een label.

Het einde van constant opruimen

Er komt een einde aan constant opruimen als:

1. Je alles na gebruik teruglegt waar het hoort (hier struggle ik zelf soms ook nog mee)
2. Je na het eten en drinken gelijk iets schoonmaakt. ‘Done eating? Then wash your bowl.’
3. Je je spullen regelmatig evalueert. Een stuff-list helpt mij om dit overzicht te behouden.

Uiteindelijk komt het voor mij op het volgende neer:

Wat je niet hebt heeft ook geen plek nodig en als je de ruimte hebt betekent dat niet dat je die moet volstoppen met spullen.

Laatst zei iemand tegen mij: ‘We zijn wat groter gaan wonen en er zijn nog steeds wel lege plekken in huis’. Plekken die nog gevuld moeten worden’. Ik zie dit anders. Witte ruimtes zijn juist prachtig. Ik zie ze als witte ruimtes in de agenda. Als de kalmte. Daar waar je in het moment mag zijn. Een hoek van de kamer waar alleen een grote plant staat, daar houd ik van.

In de witte ruimte vind je ook de waarheid. We vullen al zoveel leegtes met entertainment, vet voedsel en ander vluchtgedrag. De leegte is écht en niet opgevuld. In een witte en lege ruimte kun je ‘met jezelf zijn’. Met jouw gedachten en gevoelens. Met alles wat er door jouw bewustzijn heengaat. Want dat zegt zo enorm veel over ons. Daar zit de magie en ons ‘mens zijn’ in.


Het bewustzijn spreekt door je heen. — Vera Helleman


Bij deze twee vragen die naar mijn mening waardevoller zijn dan de vraag ‘Wat moet daar nog komen om de ruimte te vullen?’

1. Heb ik dit nodig?

Het verschil bepalen tussen ‘iets nodig hebben’ en ‘het willen’ is een enorme klus in onze maatschappij. Er wordt steeds tegen ons geschreeuwd dat we iets nodig hebben door grote bedrijven die heel veel geld willen verdienen. Ze willen ons laten geloven dat je heel veel nodig hebt om gelukkig te worden en er bij te horen. En die grote bedrijven zijn slim, heel slim. Ze geven je het gevoel dat je iets nodig hebt vanuit de boodschap dat je iets mist of tekort komt. Laat dat nou één van de grootste angsten zijn die we met ons meedragen.

Je tackelt dit hele probleem door jezelf heel bewust af te vragen: ‘Heb ik dit nodig?’. Als je kunt zien dat je iets niet nodig hebt, heb je een hele goede stap gezet.

Dat wat we écht nodig hebben is natuurlijk heel weinig: water, voedsel, een dak boven je hoofd en kleding, maar we hebben het nu over meer dan alleen overleven. We willen niet alleen maar overleven, we willen zoveel mogelijk uit het leven halen. Een betere vraag is dus: ‘Heb ik dit nodig om het beste uit mijn leven te halen’?

Maar met deze vraag zijn we er nog niet. Want je wil geen huis met alleen maar spullen die je nodig hebt. Dan wordt het allemaal wel heel erg functioneel. We willen ook spullen die verhalen vertellen. We zijn wezens die houden van verhalen, al duizenden jaren. Daarom is de volgende tweede vraag ook belangrijk.

2. Waarom heb ik dit?

Er hangt nu een concertticket van Michael Jackson aan mijn muur. Het is een concertticket uit 1992. Daar stond ik als jongetje van acht in de Kuip. Het is één van de meeste heldere momenten uit mijn kindertijd. Ik zie mezelf nog de trappen op lopen en samen met mijn vader in het stadion staan. Het was een onvergetelijke avond. Een avond met een schreeuw naar verandering met ‘Man in the Mirror’ en ‘Heal the World’. De betekenis die ik toen als kind nog niet doorhad, maar het doet mij geloven dat dit niet voor niets zo’n bepalende avond voor mijn leven was.

Vraag jezelf eens af waarom je iets hebt bij alles wat je door je handen laat gaan. Als je eens rondkijkt in je woonkamer dan zie je misschien allemaal dingen op de kasten en vensterbanken staan. Waarom heb je ze eigenlijk? Omdat ze een belangrijk verhaal in je leven vertellen? Waarschijnlijk niet allemaal. Ze zijn vaak uitgekozen op de aanbieding of omdat het zo goed bij de bank of het behang past.

Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor jou écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet helpt. De twee vragen ‘Heb ik dit nodig?’ en ‘Waarom heb ik dit?’ zijn de twee belangrijkste vragen om jezelf te stellen tijdens het opruimen. Om de stappen te zetten naar het leven dat jij wil leven.

Niet zuinig, simpel, minimalistisch of eenvoudig leven, maar jouw leven leven.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

Share this...


28 juni verscheen mijn boek 'Verlangen naar minder'
— een reis naar een bewust en duurzaam leven.
Bekijk hier een preview!

GROWTHINKERS