Wat we leerden over kinderen en slaap + ons favoriete beddengoed

In dit artikel delen we onze ervaringen over wat we de afgelopen tijd leerden over slapen met een kindje. Naast wat we hebben geleerd schrijven we ook over ons favoriete duurzame beddengoed.

 
Inhoud

                          Laatste update — 18.02.2024

  ‘Slaapt ze al door?' en ‘Ligt ze al in haar eigen bedje?'. Vragen die je misschien herkent uit je omgeving als je net een kind hebt gekregen. Ik kreeg er een punthoofd van want het zijn wat mij betreft Westerse opvattingen en overtuigingen. Het ligt niet in lijn met het feit dat een kind gewoon nog een slaapritme moet opbouwen en met wat een kind in het begin heel hard nodig heeft:

  Dichtbij de ouders zijn, vooral 's nachts.

  Rondom slaap was voor ons één ding in het begin extreem belangrijk en duidelijk: laat in het begin (in ieder geval de eerste 3 maanden) je kindje nooit alleen huilen. We leerden dat in dit stadium de enige les die een baby leert als zijn kreten worden genegeerd, dat de volwassenen in zijn wereld niet te vertrouwen zijn om voor hem te zorgen. Sterker nog, Harvard-onderzoekers Commons en Miller leggen een directe relatie tussen het apart leggen en niet reageren op het huilen van baby’s en de ontwikkeling van PTSS.

  In de boeken ‘De onschuldige gevangene' en ‘Mild ouderschap' lazen we dat het voor de hechting goed is om je kind bij je in bed te laten slapen en dat ze zelf aangeven wanneer ze klaar zijn voor hun eigen bedje.

  Uit ‘Mild ouderschap' van Nina Mouton:

  Ook over slaap doen allerlei mythes de ronde. Zo zou je je kinderen NOOIT meer uit het ouderlijke bed krijgen als je ze één keer toelaat om tussen jullie in te slapen. En als je je kindje in slaap wandelt door hem in de draagdoek te laten inslapen, zal hij nooit meer alleen kunnen inslapen. Niks is minder waar. Kinderen bereiken de mijlpaal van alleen inslapen en alleen doorslapen wanneer ze er klaar voor zijn. Dan vragen ze plots naar hun eigen kamer en een groot bed. En dan nog, dan nog hebben ze af en toe de behoefte om te komen knuffelen, om niet alleen in slaap te vallen, extra veiligheid voor die schoolreis morgen of na een dag vol drama op school. Dat is geen terugval, dat is even bijtanken.

  En uit ‘De onschuldige gevangene' van Ingeborg Bosch:

  Je kunt een baby echter niet verwennen. Hoe beter de emotionele basis is die ouders haar vanaf het begin geven, hoe makkelijker ze vanzelf afstand zal nemen door bijvoorbeeld in een eigen kamertje te willen slapen als de tijd daar rijp voor is.

  Na 15 maanden voelden we dat er iets moest veranderen

  Het samen slapen heeft lang goed gewerkt – ook met het geven van borstvoeding – maar na 15 maanden voelden we dat het tijd werd voor iets anders. Claire stopte met borstvoeding omdat het slaaptekort en het geven van borstvoeding z'n weerslag begon te krijgen op haar fysieke gesteldheid. Ze viel steeds meer af en verlangde ergens ook weer naar iets meer vrijheid door het geven van een fles in plaats van haar continue aanwezigheid met borstvoeding.

  Daarnaast verlangden we allebei ook naar weer iets meer ruimte in de avonden. Dit omdat er altijd iemand bij haar moest blijven liggen (zodat ze niet uit bed zou rollen) en als we haar overhevelden naar haar eigen bedje op onze slaapkamer ze meteen begon te huilen. Ze was het er totaal niet mee eens als we haar in haar bedje legden en bleef maar huilen. 

  We leerden dat er twee strategieën zijn om je baby te leren slapen in het eigen bedje.

  De waiting methode

  Er wordt aangeraden om dit na 6 maanden pas te doen. Je legt je kind in bed en verlaat de kamer, ook als het gaat huilen. Na 2 minuten kom je weer terug en troost je je kind terwijl het nog in bed ligt. Na het troosten verlaat je weer de kamer. Het aantal minuten bouw je steeds iets op.

  De chair methode

  Deze methode heet de chair methode omdat ze van origine uit gaan van een stoel. Je legt je kind in bed en vervolgens ga je erbij zitten, net zolang tot je kind slaapt. Eerst dichtbij, dan steeds wat verder weg.

  We hebben deze beiden methodes geprobeerd en de laatste methode voelde voor ons het meest fijn. Maar dan niet met een stoel maar met een matras dat naast haar bed lag. Ook merkten we dat ze het 's middags makkelijker vond als we weggingen dan in de avond als het donker was. Logisch als je erover nadenkt want dat is de dag voorbij en donkerder is altijd spannender voor een kind.

  Naast haar blijven liggen tot ze sliep werkte goed. 's Nachts werd ze meestal één keer wakker en dan legden we haar tussen ons in. Eerlijk is eerlijk, uit gemak en ook in het kader van onze eigen nachtrust. Wanneer we haar namelijk tussen ons in legden sliep ze in negen van de tien gevallen meteen weer verder. Iedereen blij. 

  Samen slapen voelde uiteindelijk toch het meest en het beste voor de hechting

  Toen Claire er weer bovenop was en de borstvoeding was gestopt gingen we weer terug naar met zijn drieën slapen in ons bed. Het voelde het meest natuurlijk, maar ook het beste voor de hechting.

  We hebben ook een bedritueel waar we vanaf het begin mee zijn begonnen en dat werkt goed voor ons: eerst in bad, daarna haar pyjama aan en tandenpoetsen en in bed twee of drie boekjes voorlezen. Door die structuur weet ze dat het bedtijd is. We laten haar in slaap vallen met een rustig muziekje. 

  Verander alleen iets als je echt in je diepste voelt dat je het wil 

  We blijven dit net zolang doen tot ze aangeeft dat ze in haar eigen bed wil slapen. We hebben natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar we vertrouwen erop dat de boeken hierin gelijk krijgen. Naast dat denken we ook dat het alleen goed is om iets te veranderen aan het samen slapen als je echt voelt dat je dit wil veranderen. Zoals na 15 maanden bij Claire. Voel je dat niet? Dat zou ik altijd zeggen: slaap samen, omdat het nu kan en straks niet meer.

  Rond de twee jaar zijn de meeste kinderen ook toe aan een dekbed. Om ervoor te zorgen dat haar kamer in ieder geval klaar is als ze in haar eigen bed wil slapen besloten we om in samenwerking met Yumeko – hét duurzame merk voor bad- en beddengoed – om haar bed opnieuw sleep proof te maken. 

  kinderkussen kapok Yumeko | kinderdekbedovertrek katoen satijn warm white/ochre moon Yumeko

  De Yumeko (kinder)collectie

  Yumeko staat voor duurzaam en zacht beddengoed gemaakt van mooie materialen en met de hoogst mogelijke aandacht voor milieu, mens en dier. De gehele keten voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en de strengste normen. Zo is het katoen dat Yumeko gebruikt in de kindercollectie 100% biologisch en Fairtrade. Dit betekent dat hun katoen nooit in aanraking is geweest met pesticiden en andere nare chemicaliën, wordt ingekocht en verwerkt volgens eerlijke handelsvoorwaarden en dus niet wordt gemaakt door kinderen aan de andere kant van de wereld.

  kinderdekbedovertrek katoen satijn warm white/ochre moon Yumeko

  Het assortiment voor kinderen bestaat uit bedlinnen, dekbedden, kussens, dekens en een kindermatras, allemaal gemaakt op de meest duurzame en ethisch verantwoorde manier. Ze maken voor het kinderbedlinnen altijd gebruik van ‘first pick’ materialen. Dat betekent dat ze gaan voor de eerste keuze van biologisch en Fairtrade katoen (GOTS label) van de hoogst mogelijke kwaliteit. Je kunt daarin kiezen uit katoen satijn met een mooie zachte glans, knisperend percal of bijvoorbeeld jersey katoen met een beetje stretch.

  In de collectie voor volwassenen is al beddengoed van linnen te vinden. Vanaf het voorjaar vind je linnen ook terug in de kindercollectie in de kleuren natural, misty green, blue chambray en rose chambray. 

  kinderdekbedovertrek katoen satijn warm white/ochre moon Yumeko

  Leuk om te weten is dat Yumeko van kleine reststoffen die ze hebben vlaggenlijnen maken voor als je iets te vieren hebt. Ik maakte voor Lou haar eerste verjaardag ooit zelf een vlaggenlijn van oud beddengoed, dat kostte me een paar avonden achter de naaimachine. Als je daar nou geen zin in hebt, maar wel een vlaggenlijn wil is dit een tip! Een mooie manier om hun reststoffen op een duurzame manier in te zetten. 

  We hebben Lou trouwens zelf haar nieuwe bed laten ontdekken en dat was een succes. Ze vond het een fijn en vertrouwd plekje en zag zichzelf er wel slapen. We gaan zien hoe het de komende maanden gaat. 

  Onze favorieten uit de Yumeko (kinder)collectie

  01 kinderdekbed katoen lente/herfst Yumeko | 02 kinderhoeslaken katoen satijn pure white Yumeko | 03 aankleedkussenhoes mini dots white sand Yumeko | 04 kinderdekbedovertrek katoen satijn warm white/ochre moon Yumeko | 05 badcape mini dots pure white Yumeko | 06 kinderkussen kapok Yumeko | 07 kussensloop Yumeko | 08 wollen deken Yumeko

  01 kinderdekbed katoen lente/herfst – Yumeko 

  Een zacht 100% biologisch en Fairtrade katoen (GOTS gecertificeerd) kinderdekbed, geproduceerd in Duitsland. Het Yumeko kinderdekbed katoen lente/herfst heeft een TOG waarde (warmteklasse) van 1 en is geschikt voor een kamertemperatuur tussen de 16 en 24 °C. Omdat Lou nogal warmbloedig is hebben we gekozen voor dit dekbed in plaats van de wintervariant. Als het nodig is kunnen we er in de winter een extra wollen deken over leggen. Fijn om te weten, je kunt dit dekbed wassen tot 60°C.

  02 kinderhoeslaken katoen satijn pure white – Yumeko

  Dit kinderhoeslaken van 100% biologisch en Fairtrade katoen, satijn geweven (GOTS gecertificeerd) is geproduceerd in India. Ze hebben gekozen voor katoen satijn met een threadcount van 300. Dat wil zeggen dat er 300 draden per vierkante inch worden gebruikt. Daar zijn hele fijne garens voor nodig die zorgen voor het zachte gevoel.

  03 aankleedkussenhoes mini dots white sand – Yumeko

  Een aankleedkussen, ideaal om je kindje op te verschonen en om te kleden en hoe fijn als de aankleedkussenhoes van een zacht en duurzaam materiaal is. Deze hoes met een speelse dot-structuur is gemaakt van 100% biologisch en Fairtrade katoen in India. 

  04 kinderdekbedovertrek katoen satijn warm white/ochre moon – Yumeko

  In principe ben ik niet echt voor prints, maar deze okerkleurige geborduurde maantjes in glanzend garen vind ik een mooi detail. Gemaakt van zacht 100% biologisch katoen satijn dat eerlijk is geproduceerd zonder schadelijke chemicaliën. Goed om te weten, de geborduurde maantjes zitten aan één zijde van het dekbedovertrek. We hebben gekozen voor een kinderdekbedovertrek van 120 cm x 150 cm, eigenlijk nog iets te ruim voor haar bedje van 60 cm x 120 cm, maar om te voorkomen dat we steeds moeten switchen. Je kan het dekbed goed instoppen om het passend te maken. 

  05 badcape mini dots pure white – Yumeko

  Wat is er meer cuteness overload dan een kindje na het douchen in een badcape wikkelen? Deze badcape is gemaakt in India van 100% biologisch en Fairtrade katoen dat is gecertificeerd volgens de strenge regels van de Global Organic Textile Standard (GOTS). De badcape voelt zacht aan door de fijne dots-structuur. Goed om te weten, deze badcape is er ook in een extra grote versie

  06 kussensloop – Yumeko

  We hebben gekozen voor een 100% eco kussensloop in warm white, dezelfde tint als het dekbed. De kussensloop heeft een brede instopstrook, waardoor het kussen goed op z'n plek blijft zitten.

  07 kinderkussen kapok – Yumeko

  Yumeko raadt een kussen aan vanaf een jaar of 3, wij hebben er alvast eentje in huis gehaald. Dit plantaardige en gifvrije kussen is gemaakt van wit biologisch katoen en gevuld met 400 gram kapok. Kapok is een natuurlijk vulmiddel dat komt van de kapokboom. Die komt van nature voor in de tropische gebieden van Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, het Caribisch Gebied en West-Afrika. Uit de eironde vruchten steekt een plukje witte watten: de kapok. Het kinderkussen bevat geen rits, om te voorkomen dat kinderen de vulling eruit halen.

  08 wollen deken – Yumeko

  Deze wollen deken hadden we eerst geleend voordat Lou geboren werd en gebruikten we als dekentje voor het slapen in de co-sleeper met een laken eronder. Later gebruikten we deze ook in haar bedje en nu ook als extra deken over haar dekbed als dat nodig is. Hij ligt ook regelmatig bij ons op de bank, multifunctioneel dus en super zacht en warm. Leuk detail: de deken is er in drie kleuren (camel melangegrey melange en charcoal), allemaal de natuurlijke kleuren van de schapen

  Dit artikel is een samenwerking met Yumeko en bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Join Jelle's newsletter met momenten uit boeken, podcasts en video's die hem kracht en inspiratie gaven, zorgden voor een traan, een lach of die gewoon heel leerzaam waren.

  auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *