De 6 beste boeken over minimalisme die ik heb gelezen

Minimalisme heeft mij meer rust, overzicht en focus gegeven voor de dingen die voor mij écht belangrijk zijn. Dit was me nooit gelukt als ik niet zoveel had gelezen over het onderwerp. Bij deze de beste boeken over minimalisme die ik heb gelezen.

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    1. ‘Meer door minder' van Joshua Becker

    Joshua Becker was in 2008 bezig met het opruimen van zijn garage. Hij maakte tijdens het opruimen een praatje met zijn buurvrouw die zei: ‘Ja, we zijn niet allemaal minimalist zoals mijn dochter’. Toen ging er een lampje branden bij Joshua net als bij mij in 2012. ‘Minimalisme kan mij helpen om een leven te krijgen met meer overzicht, focus en rust’ dacht hij.

    Hij begon met rigoureus opruimen en met zijn blog becomingminimalist.com. Zijn blog is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste blogs over minimalisme in de Verenigde Staten en zijn boek is het meest complete boek over minimalisme wat ik gelezen heb.

    Ik heb maar liefst 124 stukken tekst gemarkeerd en het gemiddelde ligt bij mij ongeveer op 30 tot 40 highlights per boek.

    Twee grootste lessen uit het boek

    1. Elke generatie kijkt anders naar het consumentisme en is op een andere manier bezig met minimalisme

    Grote bedrijven doen er alles aan om ons zoveel mogelijk te verkopen. Hier zijn ze steeds beter in geworden de afgelopen 50 jaar. Alle generaties die nu op aarde leven hebben het industriële tijdperk verschillend beleefd.

    • If you were born between 1928 and 1945, you are a part of the Silent Generation.
    • If you were born between 1946 and 1964, you are a part of the Baby Boomer Generation.
    • If you were born between 1965 and 1980, you are a part of Generation X.
    • If you were born between 1981 and 2000, you are a part of the Millennial Generation.

    Laat ik eerst zeggen dat denken in generaties een vorm van hokjesdenken is. Ik wil dus niet zeggen dat het voor iedereen zo geldt maar het was voor mij heel leerzaam om het grotere plaatje te zien. Voor mij was het een eye-opener om te gaan zien hoe elke generatie denkt over minimalisme. Ik ben hierdoor mijn familie maar ook andere mensen in mijn omgeving beter gaan begrijpen.

    Tijdens de oorlog was er armoede en schaarste en na de oorlog was er weer de kans om een bestaan op te bouwen, maar dan moest er wel gewerkt worden. De grote bedrijven en fabrieken moesten goed draaien om de economie weer bloeiend te krijgen. Omdat het weer kon kon het ook niet op. Veel kopen was normaal. Nu komt er bijvoorbeeld bij de Baby Boom generatie meer een bewustzijn wat betreft overmatig kopen en voelt minimalisme voor de millennials natuurlijk aan. Al deze verschillen zijn heel goed om te zien en om te respecteren. Het helpt mij bij het communiceren van minimalisme naar anderen toe.

    Bij deze een stuk uit mijn boek ‘Verlangen naar minder':

    Voor millennials voelt minimalisme natuurlijk aan. We zijn verbonden, we werken in koffietentjes en zijn gesteld op een flexibele levensstijl. Daarnaast reizen we graag, en dat alles is nogal moeilijk met een huis vol spullen. Ik heb liever een paspoort vol stempels.

    2. ‘Keep only the best’ en geef je spullen met extreme emotionele waarde een mooie plek in huis

    ‘We ontwikkelden een strategie die ik ‘alleen het beste’ noem. Ik raad het iedereen aan die er huizenhoog tegenop ziet om spullen weg te doen waaraan herinneringen kleven. We hebben niet alles weg kunnen doen en we hebben ook niet alles gehouden. We bewaarden alleen de beste spullen die ons aan ons verleden en onze geliefden terug deden denken (met ‘beste’ bedoel ik de spullen van de hoogste kwaliteit en de dingen die het meest voor ons betekenden). En in plaats van die speciale voorwerpen terug te stoppen in dozen vonden we er plekjes voor in ons huis, waar we ze zouden kunnen zien. Op die manier dwaalden onze gedachten vaker dan daarvoor terug naar heel wat kostbare herinneringen'.

    In het boek schrijft Joshua Becker over de zoektocht naar ‘meer’ spullen terwijl het zoeken naar ‘betere’ spullen veel beter is. Kijken naar duurzamere producten met meer kwaliteit .

    Dit boek heeft mij er toe gezet om mijn spullen die voor mij een extreem emotionele waarde hebben een mooie plek te geven in huis. Op die manier geef je ze het verhaal dat ze verdienen en kun je het ook met andere mensen delen die op bezoek komen.

    Mijn top highlight uit het boek:

    “Materiële bezittingen zullen echter nooit helemaal de verlangens van ons hart kunnen bevredigen. Dat is de reden waarom de ontevredenheid altijd kort na de aankoop weer terugkeert”.

    2. ‘Alles wat overblijft' van The Minimalists

    Bij dit boek van The Minimalists heb ik gelachen en gehuild. Het boek heeft me écht geraakt en was voor mij heel herkenbaar. Het gaat over twee mannen (nu The Minimalists) die bewuster worden en ontdekken dat ze niet leven zoals ze willen leven. Als mannen in hun ‘twenties’ maken ze de ‘normale keuzes’. Ze kiezen voor ‘het normale leven’. Een full-time baan en het beklimmen van de carrière-ladder. En bij het ‘normale’ leven hoort ook kopen tot je erbij neervalt, in de schulden duiken en het altijd maar druk hebben.

    Daarnaast hebben ze een drive om meer geld te gaan verdienen dan hun ouders. Ze gaan voor ‘The American Dream’ en werken 60 uur per week voor een bedrijf waar het hart niet ligt. Waar ze geen passie voor vinden. Joshua ontdekt minimalisme en wordt zich steeds bewuster van de keuzes die hij heeft gemaakt en de gevolgen die dat heeft gehad. Vanaf dat moment ontstaan er hele mooie veranderingen beschreven in het boek.

    Twee grootste lessen uit het boek

    1. Blijf gaan voor werk met betekenis, werk wat je met je hart en passie doet

    Het geeft mij heel veel kracht om verhalen van anderen te horen die ook gaan voor het leven dat ze écht willen leven. Betekenis en passie in je werk en dus in je leven vinden. In het volgende fragment heeft Joshua net ontdekt dat bepaalde dingen hem tegenhouden en vastzetten als mens. Hij noemt het ankers. Joshua neemt geen genoegen met het werk wat hij nu doet. Ok, het betaald goed en ik ben er goed in, maar ik mis de passie.

    2. Vind mensen om je heen die in lijn liggen met jouw interesses, waarden en overtuigingen.

    Als je bewuster wordt en groeit als mens dan verander je. Je interesses, waarden en overtuigingen veranderen dan ook. Joshua en Ryan komen er in het boek achter dat ze de meeste tijd besteden met collega’s. Collega’s (bij een bedrijf waar je hart niet ligt) hebben vaak niet dezelfde interesses, waarden en overtuigingen.

    Het gaf mij ook inspiratie en kracht om hier nog meer voor te kiezen en te gaan. Mensen ontmoeten die in lijn liggen met mijn interesses, waarden en visies. Het zijn de relaties die mij de meeste inspiratie, voldoening en kracht geven op de lange termijn.

    Verschillen zijn interessant maar het is lastig om met iemand mee te groeien als je allebei de andere kant op groeit. Het is makkelijk om je te verbinden en in verbinding te blijven met een collega of klasgenoot, iemand die altijd bij je is. Maar wat ik heel belangrijk vind is om ook de moeilijke weg te blijven kiezen. Nieuwe mensen (binnen mijn interesses) blijven ontmoeten.

    Waar vind ik ze het meest? Online! Ik nodig ze uit voor een kop koffie en dan merk ik heel snel of het klikt. En klikt het niet? Dan is die koffie zo op!

    Mijn top highlight uit het boek:

    “Het grootste deel van mijn leven speelt zich af in hokjes. Elke ochtend rijd ik in mijn hokjesauto van mijn hokjeshuis naar een hokjesgebouw, waar ik met de hokjeslift naar mijn hokjeskantoor ga om naar het hokjesscherm op mijn bureau te zitten staren en een hokjeslunch te nuttigen. Tussendoor beweeg ik me van hokjesruimte naar hokjesruimte voor vergadering na vergadering waar we (je raadt het al) worden aangemoedigd om onze hokjesgeest los te laten. Uiteindelijk rijd ik dan in mijn hokjesauto weer terug naar mijn hokjeshuis, waar ik in de magnetron een hokjesavondmaal bereid dat ik zittend voor het hokjeskijkscherm in mijn hokjesvormige woonkamer opeet. Dit doe ik vijf of zes dagen in de week, vijftig weken per jaar.”

    3. ‘Weg ermee' van Dennis Storm

    Dennis Storm werd bekend door zijn werk als presentator van reisprogramma’s. In 2016 besloot hij het roer om te gooien en te stoppen met presenteren. Hij haalde hier geen voldoening meer uit en wilde tijd maken voor de dingen die voor hem echt belangrijk zijn. Door zijn vele reizen ontdekte hij minimalisme. Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van het minimalisme, volgens Dennis. Zijn boek ‘Weg ermee' is een ode aan de schoonheid van minimalisme.

    Twee grootste lessen uit het boek

    1. Je kunt wél verschil maken.

    Door de beslissing te maken geen goedkope rotzooi meer aan te schaffen van bedrijven die inspelen op je gevoel, maar bewust te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ondanks dat je misschien niet direct invloed hebt op de bedrijven, heb je dat indirect wel door te kiezen voor producten die een positieve bijdrage hebben.

    2. Die ene week toen de tijd was uitgeschakeld.

    Tijdens een vakantie besloten Dennis en zijn vriendin om een week zonder tijd door te brengen. Ze schakelden hun telefoons uit en alle andere apparaten die hun herinnerden aan tijd. De eerste dag waren ze nog bezig met het inschatten van de tijd, maar op de derde dag was dit zo goed als verdwenen. Een week lang leefden ze op gevoel. Het werd de meest rustgevende week uit zijn leven.

    We zijn zo gewend aan tijd, dat het bepalend is binnen ons leven. Maar wat als je meer naar gevoel luistert in plaats van naar de tijd? Dan ontstaat er dus meer rust en tevredenheid volgens Dennis. Ik ervaar dat zelf ook wanneer ik thuis aan het werk ben en ’s ochtends rustig wakker wordt, eerst een kop koffie drink en dan in bed de eerste dingen schrijf. Daarna douchen en aankleden. Probeer dit maar eens in jouw eigen ritme op een dag dat je geen afspraken hebt en kijk wat er gebeurt.

    Mijn top highlight uit het boek:

    “Meer dan ooit zijn we geforceerd bezig gelukkig te zijn. Maar wat is geluk dan precies? Misschien is het wel zo makkelijk als in de avond zeggen dat je een leuke of goede dag achter de rug hebt. Of op een mooie dag misschien wel allebei. Want ook dat is minimalisme: beseffen dat het meest simpele misschien wel het hoogst haalbare is.”.

    4. ‘Opgeruimd!' van Marie Kondo 

    De Japanse Marie Kondo helpt haar hele leven al mensen met opruimen. Na haar ervaringen besloot ze een boek te schrijven: ‘Opgeruimd!'. Ze ademt alles wat Japan heeft, maar dan voor het opruimen. Ze oogt geduldig, kalm en geeft jou patronen en regels die jij thuis kunt doorvoeren. Voor ons Nederlanders is dat nieuw, soms raar, maar wel fascinerend. Dat is het succes van Marie Kondo.

    Het boek ‘Opgeruimd!' hielp mij bij de laatste fase van het minimaliseren. Ze gaf mij nieuwe inzichten en de kracht om nog verder te minimaliseren.

    Twee grootste lessen uit het boek

    1. Zie kaarten en brieven van vroeger als Snapchats of Instagram Stories.

    Toen ik de drang voelde om op te ruimen en al flink had opgeruimd bleven er een aantal spullen met emotionele waarde over. Spullen zoals liefdesbrieven van vroeger en kaarten van mij oma. Mijn vader en mijn vriendin zeiden: ‘Dat heeft zoveel emotionele waarde, houd dat lekker’. Maar mijn drang om op te ruimen en om te veranderen was te sterk.

    Door dit boek ging ik kaarten en liefdesbrieven zien als Snapchats of Instagram Stories. Je ontvangt ze en dat heeft een bepaalde waarde op dat moment. De waarde verdwijnt vervolgens. En de herinneringen zitten niet in dat ding, die herinneringen zitten in jou.

    Je kunt de emotie, het gevoel of de herinnering triggeren door ernaar te kijken. Dat kan dus ook met een foto of een scan. Marie Kondo gaf mij de kracht om dit te gaan doen en dit bleef er vervolgens over.

    2. We komen moeilijk van spullen af omdat ons brein de functionele, emotionele en informatie waarde overdrijft.

    Waarom komen wij niet van onze spullen af? Wij geven spullen een bepaalde waarde en vervolgens overdrijven we deze waarde.

    We denken dat we de functionele spullen nog wel een keer kunnen gebruiken of nodig hebben, dat we de spullen met informatie nog wel een keer gaan lezen of doornemen en dat we de emotionele spullen bij ons moeten houden door de herinneringen die eraan vast zitten geplakt. Hierdoor doen we niets weg. Marie Kondo leerde mij dit zien en het hielp mij om nog meer op te ruimen.

    Mijn top highlight uit het boek:

    “Vind ik dit moeilijk om weg te doen omdat ik me vastklamp aan het verleden of uit angst voor de toekomst? Vraag jezelf dit af bij elk ‘moeilijk’ item. Hierdoor ga je een patroon zien in je bezittingen, een patroon dat in een van de drie volgende categorieën valt: vastklampen aan het verleden, de hang naar stabiliteit in de toekomst of een combinatie van beide. Het is belangrijk dat je dit patroon begrijpt, want het is een uiting van de waarden waardoor je je in het leven laat leiden. De vraag naar wat je wilt houden, is dus eigenlijk een vraag naar hoe je je leven vanaf nu wilt leiden. Het vastklampen aan het verleden en de angst met betrekking tot de toekomst maken niet alleen uit wat je bezit, maar vertegenwoordigen ook de criteria die je hanteert bij het maken van keuzes in alle aspecten van je leven, inclusief je relaties met mensen en je werk.

    5. ‘Essentialisme' van Greg McKeown

    De titel ‘Essentialisme' sprak me meteen aan door mijn interesse in minimalisme. Dit boek las ik in één ruk uit omdat het over iets heel belangrijks gaat. Kiezen.

    De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag dat je geboren wordt en de dag dat je ontdekt waarom. De derde belangrijkste dag is de dag waarop je de keuze maakt om al je afleidingen te verwijderen en je volledig te richten op waarom je geboren bent. Op de essentie, en daar gaat dit boek over.

    Twee grootste lessen uit het boek

    1. Stop met ‘druk’ zijn. Stop met ‘druk’ als belangrijk beschouwen en kies de essentie.

    Je realiseren dat je het ‘te druk’ hebt. BAH! Ik haat het. Te druk zijn is constant ballen hoog houden terwijl geen enkele bal de volle aandacht krijgt. Ik voel aan mijn hele lijf dat het niet goed voor me is. Stress, hoofdpijn, irritatie, ongeconcentreerd zijn, allemaal gevolgen van het te druk hebben.⠀

    Anderen vinden dat je beter ‘druk’ kunt zijn, veel geld kunt verdienen en succesvol kunt zijn, dus voel jij ook automatisch die ‘druk’ van anderen om het ‘druk’ te hebben, waardoor we het allemaal enorm ‘druk’ hebben met ‘druk’ zijn.

    Ok, ik draaf een beetje door, maar denk hier eens over na. Moet er echt zoveel geld verdiend worden en kan minder niet genoeg zijn? Waar komt de drang van dat succesvol zijn vandaan en hoe zie jij succes? Waardoor is drukte soms het verbergen van gevoelens geworden?’

    Het leven gaat niet om alleen maar werken, werken, werken. Soms moet je even opladen en weer tot jezelf komen. Je hebt de ‘white spaces’ nodig. In de muziek en in je agenda. Het gaat om kiezen voor de essentie en je daar op richten. ‘Want dan bereik je meer' schrijft Greg McKeown.

    2. Een methode om de schermtijd van je kinderen drastisch te verminderen.

    In het boek geeft Greg McKeown een methode met tokens om de schermtijd van je kinderen te verminderen. Ik heb zelf nog geen kinderen maar ik vond deze methode uit het boek heel interessant en heb vervolgens gevraagd of een volger deze methode wilde testen. Uiteindelijk kwam daar het artikel ‘Zo reduceer je de schermtijd van je kinderen' uit.

    Mijn top highlight uit het boek:

    “De weg van de Non-essentialist is om alles groot aan te pakken: om te proberen alles te doen, alles te krijgen, alles in te passen. De Non-essentialist gaat te werk aan de hand van de onjuiste logica dat hoe meer hij zijn best doet, hoe meer hij zal bereiken, maar de realiteit is dat hoe meer we het onmogelijke proberen te bereiken, hoe moeilijker het is om ook maar iets gedaan te krijgen. De weg van de Essentialist is anders. In plaats van te proberen alles voor elkaar te krijgen – en ook alles tegelijk – en in één keer op te branden, begint de Essentialist klein en prijst hij of zij de vooruitgang. In plaats van voor de grote, opvallende overwinningen te gaan die er niet echt toe doen, streeft de Essentialist naar kleine, eenvoudige overwinningen op gebieden die essentieel zijn.”.

    6. ‘Minimalisme' van The Minimalists

    Ik las alledrie de boeken van The Minimalists. Bij het boek ‘Everything that remains' moest ik lachen en huilen. Dit boek (hun eerste) is het meest informatieve boek. Zelf noemen ze dit het ‘how to' boek.

    Dit boek laat zien hoe je minimalistisch leeft. Waar je begint en waar je op moet letten.

    Twee grootste lessen uit het boek

    1. Leven naar de vijf pijlers: gezondheid, relaties, passies, groei en geven aan anderen.

    Joshua en Ryan schrijven over de vijf pijlers die overbleven na het minimaliseren van hun leven. Het heeft mij geïnspireerd om hier ook naar te kijken. Hoe kan ik mijn leven steeds meer inrichten op deze vijf pijlers? ‘Want dan leef je een betekenisvol leven' volgens het duo:

    ‘Voor ons is het minimalisme een middel om betekenisvol te leven; een middel, zoals we het eerder definieerden, om je van de overbodigheden in je leven te bevrijden, je op het wezenlijke te richten en geluk, voldoening en vrijheid in je leven te ervaren. Daarom gaat dit boek over minimalisme, omdat het gaat over de vijf meest wezenlijke aspecten van je leven, de vijf pijlers van een betekenisvol bestaan'.

    Later werd hun het volgende gevraagd in The Minimalists podcast:

    ‘Welke pijler zouden jullie toevoegen als er nog één bij bij moest?'.

    Interessante vraag! Dit was hun antwoord.

    Joshua: ‘Financiële onafhankelijkheid'.
    Ryan: ‘Zelfcreatie'.

    Vanaf dat moment ging ik in plaats van vijf pijlers de zeven pijlers zoveel mogelijk in mijn leven implementeren. Dit zijn ze:

    1. Gezondheid
    2. Relaties
    3. Passies
    4. Groei
    5. Geven aan anderen
    6. Financiële onafhankelijkheid
    7. Creëren

    Succes is volgens The Minimalists geluk + je constant ontwikkelen op het gebied van de vijf pijlers.

    2. Carrières kunnen gevaarlijk zijn omdat sommige mensen een groot deel van hun leven hierop baseren. Je bent veel meer dan alleen je carrière.

    Je gaat studeren en gaat werken als (vul zelf maar in). Vervolgens is succes zo goed mogelijk presteren en zoveel mogelijk geld verdienen in die functie. Steeds maar meer spullen kunnen kopen, groter kunnen wonen en in een zo fancy mogelijke auto kunnen rijden.

    Dit was eerst geluk volgens The Minimalists. ‘The American Dream'. De droom die uiteindelijk niet zorgde voor geluk maar voor een miserabel leven.

    Ik zie succes als volgt. Het is totaal niet verkeerd om veel geld te verdienen, maar het geld alleen gaat je niet gelukkig maken. Ga voor de lifestyle die gebaseerd is op betekenis en laat geld dat ondersteunen.

    Ontdek wat jouw pad is en laat jouw boodschap voor de wereld jouw werk zijn. Dat kan in hele kleine dingen zitten. Blijf groeien als mens en verdien geld, maar laat het de goede kant op rollen en geef het uit aan bedrijven die jij wil laten groeien. Die passen bij jouw boodschap.

    The Minimalists schrijven het volgende:

    ‘Je bent een moeder, een vader, een zus, een broer, een echtgenoot, een geliefde, een gezond iemand, iemand die zich ontwikkelt, een betrokken iemand, een begeesterd iemand met een betekenisvol leven. Je bent niet je carrière.'

    Je bent dus veel meer dan die carrière. Je hebt veel meer rollen in je leven die zorgen voor een leven met betekenis. Geef en gun jezelf de ruimte om te groeien op andere vlakken dan alleen je carrière.

    Mijn top highlight uit het boek:

    “Minimalisme heeft ons in veel opzichten geholpen. Enkele voorbeelden:

    • Onze tijd is weer van onszelf.
    • We hebben alle voor ons overbodige spullen weggedaan.
    • We hebben plezier in ons leven.
    • We vinden betekenis in ons leven.
    • We kunnen genieten van het moment.
    • We richten ons op wat belangrijk voor ons is.
    • We volgen ons hart.
    • We zijn gelukkig.
    • We doen wat we willen doen.
    • We leren de doelen kennen die belangrijk voor ons zijn.
    • We voelen ons vrij.
    • We creëren meer en consumeren minder.”.

    Dit waren mijn 6 beste boeken over minimalisme. In mijn eigen boek ‘Verlangen naar minder' schrijf ik ook over minimalisme en hoe dat mijn leven heeft veranderd. Een boek vol persoonlijke verhalen en inspirerende, down-to-earth tools voor een bewust en duurzaam leven.

    Dit artikel is een samenwerking met Yumeko en bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

    Join Jelle's newsletter met elke maand zijn nieuws, gedachten en aanraders.

    auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!