De voordelen van een capsule wardrobe


Na het rigoureus opruimen ontdekte ik welke spullen en categorieën voor mij écht belangrijk waren. Kleding is één van die categorieën. Ik wist al dat veel van mijn kleding aan de andere kant van de wereld (voornamelijk Bangladesh en China) is gemaakt, maar toen ik in de documentaire ‘The True Cost' zag hoe vervuilend en mensonterend de fashion-industrie is gingen mijn ogen pas echt open. Vanaf dat moment wilde ik naar een zo duurzaam mogelijke kledingkast toe.

Ook kwam ik al eerder uit bij een minimalistische ‘capsule wardrobe'. Dit concept is afkomstig uit de jaren '70 van de Londense boetiek eigenaresse Susie Faux. Een capsule wardrobe betekent dat je rond de dertig (essentiële) kledingstukken bezit die je makkelijk met elkaar kunt combineren. Je kunt daarbij kiezen of dat je een verdeling wil maken in twee of vier seizoenen. Per seizoen wissel je de seizoensgebonden kledingstukken om.

Project 333

Project 333 is een idee van de Amerikaanse Courtney Carver. Ze voelde zich ontevreden, had veel schulden en kreeg de diagnose multiple sclerose. Ze ontdekte dat stress haar symptomen verergerde en dus besloot ze het roer om te gooien. Ze begon met minimaliseren en ontdekte dat ze een overvolle kledingkast had waarvan ze het grootste gedeelte nauwelijks droeg.

Ze koos 33 kledingstukken uit haar garderobe en droeg drie maanden lang niets anders dan deze selectie. Haar ervaringen deelde ze op haar blog, die anderen inspireerden om ook deze uitdaging aan te gaan. Ondertussen is Project 333 wereldwijd bekend geworden.

De voordelen

1. Kleine kans op een miskoop

Dit ken je vast wel: de blijdschap van een nieuwe aankoop en een goed gevoel als je met een tas de winkel uit loopt. Voor de respondenten van een onderzoek van Greenpeace [1] is het de grootste reden om een impulsaankoop te doen. De helft van de Europese ondervraagden geeft toe dat ze meer kleding in hun kast hebben dan dat ze nodig hebben.

Doordat je duidelijk hebt voor jezelf welke stijl bij jou past, kun je ook duidelijk keuzes maken. De kans is daardoor kleiner dat je een miskoop doet.

Een kleine kledingkast betekent minder keuzes en dus minder beslissingen nemen.

2. Minder beslissingen

De Britse warenhuisketen Marks & Spencer heeft onderzocht dat vrouwen 17 minuten per dag bezig zijn met wat ‘the outfit of the day' wordt. Je zou het misschien niet denken, maar mannen zijn gemiddeld zo’n 13 minuten per dag bezig met het kiezen van hun outfit. Een kleine kledingkast betekent minder keuzes en dus minder beslissingen nemen. Het maakt je tegelijkertijd ook creatiever.

De Amerikaanse Pamela Mullins begon ook aan Project 333 en bracht haar aantal kledingstukken terug naar 33. Haar zoon, met een wiskunde knobbel, bedacht een wiskundig model om uit te rekenen hoeveel unieke bijpassende outfits ze kon maken met de 33 kledingstukken. Hij kwam uit op 25,176 unieke combinaties. Hoezo weinig keuze?

3. Overzicht

Niets vervelender dan een overvolle kledingkast, waar je nauwelijks iets terug kunt vinden. Een ander bijkomend voordeel is dat je kast na het opruimen alleen nog uit je favoriete kledingstukken bestaat, die je dus ook daadwerkelijk draagt.

4. Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Wanneer je een switch maakt naar een kleinere kledingkast, is het belangrijk dat je kwalitatieve kledingstukken in je kast hebt. Daar heb je op de lange termijn het meeste plezier van.

5. Minder impact

Kleding en textiel staat op nummer zeven in ‘de Verborgen Impact' top tien van Babette Porcelijn. We zijn kleding gaan zien als fast fashion, een wegwerpproduct, waardoor de impact van kleding alleen maar toe neemt.

Wie heeft er überhaupt ooit bedacht om van mode een wegwerp product te maken? Neem een willekeurig kledingstuk, daar heeft iemand (aan de andere kant van de wereld) aandacht aan besteedt, net als dat jouw moeder vroeger misschien wel kleren voor je naaide. Doordat je minder koopt is je impact op de aarde kleiner.

6. Je houdt geld over omdat je minder uitgeeft

Omdat je weet wat je wil, ben je minder gevoelig voor de marketingtrucs van kledingwinkels, die alleen maar als doel hebben om jou meer te laten kopen. Hierdoor houd je geld over en eindig je niet met een kledingstuk waar je volgende week al niet meer blij mee bent.

Het opbouwen van een capsule wardrobe

1. Opruimen

Zie je op tegen het opruimen van je kledingkast? Lees dan het boek ‘Opgeruimd!' van Marie Kondo. Ik las dit boek in het vliegtuig naar Japan en dat is zeker geen aanrader. Het levert je namelijk een enorme dosis opruimwoede op en dan wil je dus gewoon thuis zijn. Thuis, zodat je gelijk aan de slag kunt.

De kleding die je uiteindelijk niet besluit om mee te nemen in je wardrobe kun je verkopen via Vinted en Vestiaire Collective (mannen + vrouwen) of The Next Closet en Rebelle (vrouwen). Daarnaast kun je kleding weggeven aan vrienden of familie, maar je kunt het ook aan een goed doel geven.

Is je kleding kapot of draag je het niet meer? Dan kun je de kleding het beste inleveren bij een winkel of bij een kleding inzamelpunt.

2. Indelen

Bekijk in welke categorieën je je kledingkast wil indelen. Aan de hand daarvan maak je een selectie. We gaan hier even uit van 33 kledingstukken en twee seizoenen, zomer en winter.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kledingstukken die je kiest met elkaar gecombineerd kunnen worden. Een uitgangspunt zou kunnen zijn 6 paar schoenen, 8 onderstuks (broeken, rokken), 19 bovenstuks (jassen, jurken, truien, vesten, blouses, overhemden, tops, t-shirts).

Wanneer je je capsule wardrobe voor een nieuw seizoen gaat samenstellen kun je items uit het seizoen daarvoor weer meenemen naar het nieuwe seizoen. De seizoensgebonden items vervang je. De items van het oude seizoen kun je vervolgens opbergen, wij gebruiken hiervoor deze opbergboxen.

1. Leg al je kleding bij elkaar.

2. Maak een selectie van items die blijven, items die je wil weggeven of verkopen en items die weg moeten.

3. Deel de items die blijven in in drie categorieën: essentiële kledingstukken, zomer items en winter items.

4. Maak per seizoen een samenstelling van jouw items die goed te combineren zijn met elkaar.

5. Deel je kledingkast zo in dat je een goed overzicht hebt van al je kleding.

6. Bewaar de items van het andere seizoen in een afgesloten box.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

 


FOOTNOTES
[1] Fashion United: 50 procent Europeanen koopt meer kleding dan nodig