Leugens die je huis en leven chaotisch houden


Ons brein is elke dag als een gek bezig met dat waar het heel goed in is: denken. Denken kan voor mooie fantasieën en prachtige ideeën zorgen, maar het kan er ook voor zorgen dat we ons leven niet ontdoen van zooi, van troep en materiële obesitas. Dat we blijven hangen in het niet willen verliezen. In niet minder willen hebben maar meer. Dat we geen afscheid kunnen nemen en een leegte blijven bedekken met, spullen. Hier een aantal leugens die we onszelf vertellen.

1. ‘Mijn interieur moet eruit zien zoals dat van mij verwacht wordt’.

Stel je bent spullenloos en komt te wonen in een nieuw appartement. Het eerste wat je denkt is misschien: ‘Ik moet een salontafel hebben, een dienblad met kaarsen voor op mijn salontafel, een bank en dan het liefst zo’n hele comfortabele driezitsbank. Ik moet een televisie kopen en die moet dan ook op een kastje staan. En dan ben ik nog lang niet klaar want ik moet ook een ladenkast hebben en wat gezellige spulletjes om het hier en daar wat gezelliger te maken, want anders ziet het er allemaal wel erg leeg en kaal uit.’

Koop niet omdat het altijd al zo was en omdat anderen het van je verwachten. Koop wat je nodig hebt en wat je zelf mooi en belangrijk vindt.

2. ‘Als ik mijn agenda volstop krijg ik meer gedaan, ben ik belangrijker en minder lui.’

Ik zal je heel goed nieuws brengen: het is niet waar.

Uiteindelijk is ‘druk’ zijn een vorm van lui zijn, minder gedaan krijgen en jezelf minder belangrijk maken.

Juist de stilte, de rust, de focus, de ruimte, het ‘hier en nu’ en het kiezen zorgen voor werk met meer kwaliteit. Steeds maar doorknallen zorgt dat de alarmbel in je leven afgaat. Niet luisteren naar die alarmbel zorgt voor een burn-out.


Slow down and remember this: Most things make no difference. Being busy is a form of laziness, lazy thinking and indiscriminate action. — Tim Ferriss


Vertaald, doe rustiger aan en bedenk je dit: de meeste dingen maken geen verschil. ‘Druk’ zijn is een vorm van luiheid; makkelijk denken en lukrake actie.

3. ‘Mijn boekenkast laat duidelijk mijn persoonlijkheid en wijsheid aan anderen zien.’

De raakvlakken, interesses en de boeken die je hebt gelezen komen het beste tot uiting tijdens de gesprekken die je hebt met de mensen die bij jou op bezoek komen.

Investeer eerder in een plek waar je samen met deze mensen kunt gaan zitten om hier over te praten. Ik houd bijvoorbeeld van een enorme leestafel waar wordt geschreven, spelletjes worden gespeeld en interessante boeken worden gelezen. Een tafel waar diepgaande gesprekken ontstaan.

Mijn advies over boeken, houd de boeken die je leven hebben veranderd en geef of verkoop de rest aan anderen. Dat is beter dan ze stof te laten vangen in jouw boekenkast.

4. ‘Als ik minder kleding heb dan wordt mijn garderobe saai.’

Kiezen welke kleding je écht draagt en je écht mooi vindt zorgt er op de lange termijn ook voor dat je kiest voor de favoriete en en duurzame stukken in plaats van de massale opties die zorgen voor de chaos en een onoverzichtelijke kast.

Het mooie is, dat als de favorieten overblijven, je eigenlijk niet eens meer een kledingkast nodig hebt.

5. ‘Als ik papierwerk weg doe dan gooi ik iets belangrijks weg.’

Als ik kijk naar alles wat ik aan papierwerk heb weggegooid is dat veel. Wat overbleef was dat met emotionele waarde en de écht belangrijke stukken zoals contracten, bonnen die ik kan declareren, diploma’s en brainstorms. Niks van al het weggegooide papierwerk heb ik nog nodig gehad en het is een grote opluchting dat het weg is en ik het niet meer moet managen.

Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel, maar het gaat hier zeker ook om gewoon beginnen. Dat wat je niet meer nodig hebt weggooien en de eventuele twijfelgevallen inscannen. Daarnaast gaan bijna alle bedrijven en instanties over op digitale facturen en bewijsstukken. Hell yeah!

6. ‘Diploma’s en onderscheidingen maken mijn leven compleet.’

De papiertjes worden steeds minder belangrijk. Afgestudeerd aan de Hogeschool of Universiteit is geen garantie voor een gelukkig leven. Ontdek wat jij kunt geven aan de wereld en waar het vuur bij jou van gaat branden. Daar geld mee verdienen kan krachtiger zijn dan een opleiding waarmee je indruk kunt maken op anderen. Blijf altijd leren. De beste studenten zijn de studenten die hun hele leven blijven studeren.

7. ‘Alleen als ik het zelf doe gebeurt het goed.’

Hoe heerlijk is het om alles uit te besteden waar je zelf geen zin in hebt en niet gelukkig van wordt? Er zit enorm veel kracht in het je volledig kunnen richten op jouw capaciteiten die je op langere termijn het meeste geluk en succes opleveren.

8. ‘Ik heb geen keuze.’

Het leven kan zo lopen dat je in een web terecht komt van verwachtingen, verplichtingen, uitgaven en vervolgens geen keuze meer hebt. Omdat je de rekeningen moet betalen of tegenover iets of iemand je verplichting moet nakomen. Het goede nieuws is: je hebt wel een keuze.

Door helder te communiceren en te werken aan een leven met minder verplichtingen, taken, verwachtingen en uitgaven kun je zelf een leven maken dat betekenisvol is en draait om de geliefden om je heen.

9. ‘De lege plekken in huis moet ik opvullen.’

Uiteindelijk komt het voor mij op het volgende neer. Wat je niet hebt hoef je geen plek te geven en als je de ruimte hebt betekent dat niet dat je het moet volstoppen met spullen. Laatst zei iemand tegen mij: ‘We zijn wat groter gaan wonen en er zijn nog steeds wel lege plekken in huis’. Plekken die nog gevuld moeten worden’.

Ik zie dit anders. Lege plekken zijn juist prachtig. Ik zie ze als lege plekken in de agenda. ‘The White Spaces’. Daar waar je in het moment mag zijn. Een hoek van de kamer waar alleen een grote plant staat, daar hou ik van. En de leegte is ook waar je de waarheid vindt. We vullen al zoveel leegtes met entertainment, vet voedsel en ander vluchtgedrag. De leegte is echt en niet opgevuld.


White space is where the magic happens.