Conscious People: Talita Kalloe


Op haar website Soulstores brengt Talita Kalloe winkels en ondernemers in beeld die op een positieve manier bijdragen aan een duurzame wereld en een bewuste manier van leven.

Waar komt jouw liefde voor duurzaamheid vandaan?

Ik heb een grote liefde voor mooie producten en spullen, maar toen ik steeds meer hoorde en leerde over de misstanden in de kledingindustrie kon ik het niet meer over mijn hart verkrijgen om bijvoorbeeld een Primark of Zara binnen te stappen.

Ik ging steeds bewuster nadenken over wat ik kocht en of ik iets écht nodig had. Dit is eigenlijk heel intrinsiek en intuïtief ontstaan. Ik wist altijd al dat ik iets wilde doen dat van betekenis zou zijn voor de mensen en de wereld om mij heen.

Toen duurzaam ondernemerschap de afgelopen vijf jaar steeds meer in opkomst kwam, vond ik daarin mijn ideale missie: bewust consumentengedrag stimuleren vanuit mijn liefde voor duurzaamheid, mooie producten, creatief ondernemerschap en het delen van bijzondere, persoonlijke verhalen in tekst en beeld.

Wat is jouw favoriete duurzame merk?

Qua kleding vind ik Noumenon, Filippa K en Rhumaa hele mooie kledingmerken. Ook word ik heel blij van de witte blousjes van People’s Avenue en het knitwear van Diarte.

Mijn favoriete duurzame sieradenmerk is Julia Otilia Organic Jewelry, ik ben helemaal verliefd op de natuurzuivere cosmetica van Colour&Spice en ik vind Yumeko een heel mooi merk voor beddengoed en badgoed.

Wat is jouw favoriete duurzame kledingwinkel?

Ik denk dat – als ik er echt één moest kiezen – dan is het Sukha Amsterdam. Het is niet één van mijn vaste adresjes als ik op zoek ga naar een mooi kledingstuk, maar de winkel an sich is voor mij alles wat een soul store typeert. De stijl, de duurzame missie, het verhaal, de prachtige uitgebalanceerde collectie, liefde voor print en gedichten (daar heb ik echt een zwak voor) en de betrokkenheid van de mensen die er werken. Alles klopt.

De ultieme tip voor duurzame manier van leven?

Houd het leuk voor jezelf. Voor mij betekent een duurzame manier van leven vooral dat je je bewust bent van wat je koopt en waarom je dit doet. Dat – wanneer je de middelen en de mogelijkheid hebt – je de keuze kunt maken tussen een iets duurdere trui van een duurzaam merk, dan een trui van de Primark die na drie wasbeurten stuk is.

Het moet goed voelen. Leg jezelf niet teveel op, werk stapje voor stapje naar een duurzamere levensstijl toe op een manier die bij jou past. Niets is goed of fout. Soms lees ik verhalen of blogs waarin met een vingertje naar elkaar wordt gewezen. Naar mijn mening is dit niet de manier.


Laten we vooral niet oordelen, maar elkaar de tijd en ruimte gunnen om - ieder op zijn eigen manier - de weg te vinden naar een duurzamere en bewustere manier van leven, denken en doen.


Dat is ook precies wat ik probeer te doen met Soulstores: ik rijk handvatten aan, maar zal je nooit vertellen wat je moet doen.

Welk boek heeft de meeste indruk op jou gemaakt?

‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsch. Ik ben niet gelovig, maar ik geloof wel in iets groter dan wijzelf. Dit boek heeft mij veel inzichten gebracht en nieuwe, verfrissende perspectieven op het leven. Ik heb ‘m nog steeds niet uit.

Ik lees het boek op momenten dat ik voel dat ik het moet openslaan. Dat zijn de momenten waarop ik er het meeste uithaal en altijd met een boodschap die voor mij op dat moment heel waardevol is.

Wat is jouw beste duurzame aankoop tot nu toe?

Dit zijn er twee: mijn leren jasje (plantaardig gelooid) van Résiste et Rêve. Ik was al zo lang op zoek naar het perfecte leren jasje dat op een verantwoorde manier is geproduceerd. Deze vond ik uiteindelijk bij Nukuhiva en ben er heel blij mee.

En mijn flight pack (rugtas) van Atelier de L’armee gemaakt van restmaterialen en plantaardig gelooid leer. Deze kocht ik bij Coef in Arnhem – geweldige herenmode zaak trouwens! Beide aankopen waren een rib uit mijn lijf maar ze waren iedere cent waard.

Wat is jouw favoriete hotspot?

Ik kom heel graag bij Blackbird Coffee and Vintage in Utrecht aan de Oudegracht. De koffie daar is heerlijk, de sfeer is fijn en de eigenaren zijn altijd vriendelijk. Op een zaterdagmiddag na een bezoek aan de markt ga ik er het liefst zitten voor fijne gesprekken met vriendinnen. Ze verkopen er trouwens ook tweedehands fietsen en leuke vintage items.

En mijn favoriete hotspot om te eten is Broei in Utrecht: volledig vegetarische keuken, heerlijke gerechten en altijd een fijne sfeer. In Amsterdam: de Lobby op de Fizeaustraat. Als ik zakelijke afspraken heb in Amsterdam plan ik ze het liefst daar. Op loopafstand van Amstel Station, een inrichting om door een ringetje te halen, topservice en heerlijk eten.

Foto: Petra Beil

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

Share this...


28 juni verscheen mijn boek 'Verlangen naar minder'
— een reis naar een bewust en duurzaam leven.
Bekijk hier een preview!

GROWTHINKERS