Van DENKEN naar DOEN

“Stay in your head and you’re dead” zegt Tony Robbins en daar ben ik het helemaal mee eens. Al moet ik je zeggen dat ik ook worstel met dagen dat ik weinig écht gedaan krijg. Dagen dat ik passief ben en alleen maar in het hoofd zit. Dagen dat mijn hoofd vastloopt.

Ik herken het dus enorm, die strijd. Je wil wel maar je kunt niet. Je doet liever het gemakkelijke terwijl je weet dat het moeilijke je verder helpt. Ik kan je gerust stellen: deze strijd is menselijk. We hebben er allemaal last van en we zullen het moeten accepteren. We zijn mensen met een brein dat is gebouwd om te overleven. Daar horen angsten en vluchtwegen bij. Duizenden jaren terug moesten we nog vluchten voor tijgers, nu niet meer.

Nu, in 2016, hebben we een probleem: de software past niet meer bij de hardware. De hardware is nu een totaal andere wereld. Een wereld waar de tijgers nu in dierentuinen opgesloten zitten te kijken naar mensen die in hun vluchtwereld op virtuele Pokémon-beesten jagen.

Omdat in ons brein nog steeds die ‘surviving software’ geïnstalleerd is, is er dus nog steeds die angst en die vluchtweg. De angst om niet goed genoeg te zijn. Niet slim genoeg, niet rijk genoeg, niet knap genoeg, niet dun genoeg, niet sterk genoeg, en ga zo maar door. Die angst willen we niet voelen en daarom vluchten we in de tijdverspillers en in nutteloze entertainment. Daarom krijgen we niet ‘the right shit done’.

Dus als je de volgende keer weer last hebt van een brein dat niet in actie komt en vastloopt qua software, zeg dan tegen jezelf dat er wel weer een moment komt. Je hebt genoeg tijd en je bent genoeg. Die zin is het waard om nog eens te herhalen: je hebt genoeg tijd en je bent genoeg. Vertrouw maar gerust op een nieuw moment en richt je vervolgens op iets anders: inspiratie of aspiratie. Jij mag kiezen.

Aspiratie

Vroeger renden we achter antilopen aan, net zolang tot ze niet meer verder konden rennen. Wij kunnen namelijk hitte kwijt via zweet en de antilopen niet. Uiteindelijk won daardoor altijd de mens. We wonnen in het leven door aspiratie.

En je zult het zelf wel een keer hebben gemerkt als je terugkomt van een lange tijd hardlopen of een hele lange wandeling. Je hoofd is weer fris. Cardio heeft enorm veel mentale voordelen. Het haalt de troep uit je brein en maakt het weer frisser en scherper.

Inspiratie

Inspiratie is iets lezen, bekijken of beluisteren wat je weer nieuwe energie geeft. Probeer deze inspiratie wel ‘on topic’ te houden. Dus als je bijvoorbeeld in actie wil komen op het gebied van schrijven, lees dan iets van een schrijver die jij goed vindt of lees een boek over schrijven. Een podcast of een video over schrijven kan ook.

Zoek dus niet naar de vluchtweg. Zoek niet naar de verdovende, verslappende en comfortabele middelen en kanalen, maar zoek naar de dingen die je écht inspireren en energie geven om weer te gaan doen wat je écht wil doen. Vaak zijn dat de dingen waarmee je iets bereikt en die je voldoening geven.

Van inspiratie en aspiratie komt vervolgens weer creatie en je zult merken dat je de volgende keer het wél weer voelt. Dat je weer voelt dat je veel kunt doen. Dat je weer iets kunt maken en sterker bent dan de ‘surviving software’. Dat je de hacker bent van je eigen brein en lachend zegt: ‘I get the right shit done’.