Hoe maak ik tijd voor mezelf in een druk leven?


Na het lezen van het boek ‘Opgeruimd' van Marie Kondo ben ik gelijk in een nieuw boek gedoken. Het boek heet ‘Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less'.

Het boek gaat over de gedisciplineerde zoektocht naar minder en over het constant kiezen voor de essentie.

De gedisciplineerde zoektocht naar minder is een oplossing voor de ongedisciplineerde zoektocht naar meer. Naar de leugen dat we alles tegelijk kunnen doen (multi-tasken).


There’s only single-tasking. Or single-tasking plus noise. — Joshua Fields Millburn


De zoektocht naar een zo druk mogelijk leven en dat als belangrijk beschouwen. Het ‘drukke leven’ dat zo verheerlijkt wordt om ons heen.

Vandaag kwam ik de volgende vraag tegen in het boek. Een zeer pakkende en treffende vraag gesteld door de auteur, Greg McKeown:

What if we stopped celebrating being busy as a measurement of importance?

Druk zijn wordt gezien als belangrijk maar laten we ontspanning belangrijk maken.

Het belang van ontspannen

Het leven gaat niet om alleen maar werken, werken, werken. Soms moet je even opladen en weer tot jezelf komen. Je hebt de ‘White Spaces' nodig. In de muziek en in je agenda.

’Wat doe jij elke avond dan als je geen televisie hebt, is dat niet saai?’ ‘Kijken jullie niet weleens samen een serie op Netflix’? ‘Waarom hebben jullie geen bank, missen jullie niet het ’s avonds op de bank ploffen na een zware dag?’ Een paar vragen die ik weleens krijg.

Het antwoord op allebei de vragen ‘nee’.

Is ontspanning ook niet ’s avonds een goede wandeling maken? Is ontspanning niet ook samen een dag naar de sauna? Is ontspanning ook niet een boek lezen? Uiteindelijk kies jij de dingen die voor jou werken. Is het een vlucht? Niks mis mee. Word je er een beter mens van of niet? Allebei prima. Uiteindelijk kies jij je ontspanning. Ik wil je graag inspireren om bewust te kijken naar deze ontspanning en het belangrijker te maken in jouw dagen.

Door dit stuk in het boek van Greg McKeown moest ik ook meteen denken aan een stuk uit mijn eigen boek Verlangen naar minder. Een stuk waarin ik ook vertel over de verheerlijking van het drukke leven en wat dat met mij doet. Een stuk uit mijn boek dat ik graag met jou deel:

Ik ben mij ervan bewust dat ik een ander leven heb dan de gemiddelde Nederlander. Ik heb geen fulltime baan en geen kinderen. Dit maakt mijn leven minder druk en dit zorgt voor meer tijd.

Wat ik veel om me heen zie, is de verheerlijking van het ‘drukke’ leven: ‘lekker druk zijn’.

Druk ben ik liever niet want het woord zegt het al, het zet me onder druk. Het woord doet denken aan pressie, kracht en iets wat drukkend voelt. In mijn leven is pressie en druk niet fijn.

Ik heb ook juist de rust nodig om tot nieuwe creatieve ideeën te komen en te ontspannen. Creativiteit ontstaat pas als de verveling toeslaat. Als je ruimte hebt gemaakt in je hoofd. Vanuit dat punt kan ik weer beter kiezen wat mijn nieuwe acties worden.

Er zit voor mij ook een verschil tussen een gebalanceerd druk leven en een niet gebalanceerd druk leven.

Een leven is voor mij liever gericht op de juiste dingen. De juiste dingen als gezondheid, relaties, passies, groei en geven aan anderen.

Een gebalanceerd en gericht leven dus. Een leven waarin verschillende aspecten aan bod komen. Een leven dat ook openstaat voor nieuwe mensen, locaties en ervaringen, maar dat gericht is op bepaalde waarden.

Een te druk leven heb ik al gehad. Een te rustig leven zonder het gevoel van nut en waarde ook. Beide heb ik liever niet meer. In het eerste leven werd ik geleefd en in het tweede leven was ik ongelukkig met mezelf.

Het boek ‘Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill zorgde voor een doorbraak. Nu probeer ik elke dag te werken aan een gebalanceerd en gericht leven. Dus een leven waarin ook af en toe tijd is voor totale ontspanning.

We hebben allemaal periodes in ons leven waarin we geleefd worden door werk, een studie of iets anders dat constant energie en aandacht vraagt. Je voelt dat je andere dingen verwaarloost en merkt dat je niet gelukkiger wordt door die drukte.

Voor mij is gebrek aan tijd het gevolg van een ‘druk’ leven. En dat ‘drukke’ leven heb ik dan zelf gemaakt.

Het is namelijk een gevolg van de keuzes die je maakt, omdat je zelf veel dingen wilt, maar ook omdat je doet wat anderen zeggen en doordat je mee ‘moet’ in de dingen die de maatschappij als normaal beschouwt.

Waarom willen wij het eigenlijk zo graag ‘druk’ hebben?

Ik denk dat we het zo graag ‘druk’ hebben door de ‘druk’ van onze maatschappij, waarin het draait om geld en succes.


Hé, hoe gaat het met je?
Ja, goed! Druk!


Anderen vinden dat je beter ‘druk’ kunt zijn, veel geld kunt verdienen en succesvol kunt zijn, dus voel jij ook automatisch die ‘druk’ van anderen om het ‘druk’ te hebben, waardoor we het allemaal enorm ‘druk’ hebben met ‘druk’ zijn.

Ok, ik draaf een beetje door, maar denk hier eens over na. Moet er echt zoveel geld verdiend worden en kan minder niet genoeg zijn? Waar komt de drang van dat succesvol zijn vandaan en wat is succes eigenlijk? Waardoor is drukte soms het verbergen van gevoelens geworden?

Succes gaat voor mij niet over ‘druk’ zijn en veel geld verdienen. Voor mij is succes gelukkig zijn en elke dag weer kritisch zijn op jezelf.

Herkenbaar, vindt Chantal:

“Wat ik herken, is de druk van het ‘moeten’ presteren omdat je anders ‘niet meetelt’ in de maatschappij of dingen doen omdat anderen vinden ‘dat het zo hoort’ (huis kopen, trouwen en kinderen krijgen bijvoorbeeld).

In 2007 was ik het zat. Toen heb ik een relatie beëindigd waarin ik te veel bezig was om anderen (vriend, schoonouders, omgeving) te ‘pleasen’ in plaats van voor mezelf te kiezen. Het was een moeilijke stap, maar achteraf de beste beslissing die ik ooit genomen heb.

Ik kocht een appartementje, helemaal zelf, en ging op zoek naar dingen die ik leuk vind en die bij me passen.

Yoga heeft me daarbij geholpen. Het brengt de focus naar jezelf en naar je gevoel. Veel boeken lezen inderdaad, Jelle. In mijn geval Paulo Coelho (De Alchemist en Brida) maar ook ‘Wat is jouw excuus’ van Esther Jacobs.

Het was zeker niet altijd makkelijk (want je komt jezelf soms ook echt tegen) en het blijft een continu leerproces, maar inmiddels ben ik stukken verder. Het doen ‘zoals het hoort’, laat ik steeds meer links liggen. Het moet goed voelen, anders doe ik het niet.

Mijn huidige vriend en ik hebben geen kinderwens. Nee, het gaat nog steeds niet ‘kriebelen’ op mijn 33ste. Hoe vaak ik al niet heb gehoord “jouw tijd komt ook nog wel”. 

Werken ‘moet’ nog even in verband met vaste lasten en het realiseren van onze droom: op wereldreis. Over een paar jaar. Niet alleen de toerist uithangen. Ook iets nuttigs doen. De plannen worden langzaamaan steeds concreter. En dat voelt heel goed!”

Zo heeft Wendy tijd gemaakt in een druk leven:

“Ik heb een drukke baan, een vriend, een dochter, een stiefzoontje, veel sociale contacten en projecten waar ik naast mijn werk mee bezig ben. Ik heb ontdekt dat ik het daarom nodig heb om even alleen te zijn. In stilte, zonder prikkels of gevoed door prikkels die mij juist stimuleren. Ik probeerde deze momenten her en der in de week te plannen maar vaak liet ik mij afleiden door ‘dingen die tussendoor kwamen’. Ik voelde frustratie en ik kwam onvoldoende tot rust. Na een tijdje viel het kwartje ineens.

Als ik écht elke dag een momentje voor mezelf nodig heb, waarom plan ik dat dan niet standaard in de ochtend? Zo komt er niets tussendoor én ik begin mijn dag met goede energie. De wekker een half uurtje eerder zetten lijkt zwaar, maar in de praktijk valt het echt mee. Het levert je ook veel op. Je begint elke dag vanuit een rusttoestand en je heb jezelf even centraal gezet.

Ik ben gelukkig een ochtendmens en kan intens genieten van een rondje op mijn blote voeten in de tuin. Een cappuccino in mijn hand, luisterend naar de geluiden om mij heen. De vogeltjes die de lucht vermengen met hun getjilp, startende automotoren van mensen die naar hun werk gaan, terwijl ik kijk naar de lichtjes die aangaan in de huizen om me heen of naar de natuur die meebeweegt met het seizoen. Ik sta middenin de wereld en toch ben ik even helemaal alleen. Ik doe dit in elk seizoen, hoewel ik in de winter toch maar even schoenen aandoe.

Daarnaast besteed ik ‘s morgens veel tijd aan mezelf. Ik neem de tijd voor een lekkere warme douche en een gezond ontbijt en ik kijk naar inspirerende Youtube- of Ted-Talk-filmpjes.”

Zo kun je ook tegen succes aankijken:


Succes =
geluk + groei + geven aan anderen


Dit heb ik uit het boek ‘Everything that remains’ van The Minimalists en ik ben het er volledig mee eens.

Geluk is voor mij een gevoel, maar vaak weet ik wel waar het vandaan komt. Het komt van een dag meer creëren dan consumeren. Het komt van quality-time met geliefden en een innerlijke rust. Een innerlijke rust die ik vind in lezen, schrijven en mediteren. Geluk komt van de mooie dingen van het leven zoals muziek, zon, lekker eten en prachtige landen en steden.

Nee, geen geld. En geen roem. Het is veel mooier als deze laatste twee een gevolg zijn van jouw geluk, jouw groei of dat wat jij geeft aan anderen.

Groei komt voor mij uit het lezen van boeken maar ook jezelf steeds uitdagen door nieuwe dingen te ontdekken en te proberen.

Geven aan anderen is een dag je helemaal inzetten voor de ander. Iemand meehelpen verhuizen of een dag lang eten of drinken inzamelen voor de mensen die het minder hebben dan jij. Geven aan anderen zit in een artikel schrijven dat mensen helpt of een film maken die anderen inspireert.

Maak meer tijd voor geluk, groei en geven aan anderen. Verander naar een gericht en gebalanceerd leven waarin de tijd voor jezelf belangrijk is en vergeet het altijd maar ‘druk’ zijn.

Laten we afsluiten met een quote van Tim Ferriss:


Slow down and remember this: Most things make no difference. Being busy is a form of laziness—lazy thinking and indiscriminate action.


 

ACTIEPLAN:

1. Heb jij een ‘druk’ leven of een gericht en gebalanceerd leven? Welke relaties die jou niet verder helpen kun je schrappen, zoals Chantal deed. En kun je eventueel een moment op de dag kiezen dat helemaal van jou is, zoals Wendy doet?

2. Wat kan eraf op het gebied van verplichtingen en afleidingen? Wat is écht nodig en écht belangrijk en wat niet?

3. Wat doe je als je denkt dat anderen vinden dat je iets moet doen? Wat zorgt voor geluk, groei en geven aan anderen en wat is meer gericht op geld, uiterlijk vertoon en roem?

4. Wie en wat geven jouw leven meer druk? Schrijf het op en kijk of je er iets mee kunt doen in de toekomst.

Druk zijn is een keuze. Kijk weer eens opnieuw naar je prioriteiten zoals Yannick deed. Maak ontspanning belangrijk, ruim rigoureus op, zeg vaker ‘nee' en stop met de verheerlijking van het drukke leven.

Verander en geef jezelf het mooiste cadeau dat er bestaat: tijd om te creëren.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.