Duurzaam wonen: hoe doe je dat?


Hoe zorg je dat je op het gebied van duurzaam wonen stappen maakt? Bij het inrichten van ons eigen huis hebben we minimalisme en duurzaamheid als uitgangspunt genomen.

Minimalisme is datgene belangrijk maken wat voor jou écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt. Door rigoureus op te ruimen ontdek je welke spullen er voor jou écht belangrijk zijn. Die spullen kun je vervolgens een mooie plek geven in je huis zodat ze ook echt de aandacht krijgen die ze verdienen.

Het voordeel van minimalisme is dat je meer overzicht, rust en ruimte ervaart en je wordt daardoor minder snel afgeleid door de spullen die je toch niet gebruikt.

In dit artikel geven we je tips over hoe jij de duurzame en minimalistische inrichting van je huis kunt aanpakken.

1. Een moodboard maken om miskopen en retouren te voorkomen

Om te beginnen zou ik je willen aanraden om een klein moodboard te maken van de stijl die je voor ogen hebt voor je huis. Dat kun je gemakkelijk online doen met bijvoorbeeld Pinterest, maar ook offline door beelden uit magazines te verzamelen.

Op deze manier heb je voor jezelf een helder beeld naar welke kleuren, vormen en materialen je op zoek kunt. Dat maakt keuzes maken eenvoudiger, je doet minder snel een miskoop (met retouren als gevolg) en het zorgt ervoor dat je interieur een mooi samenhangend geheel wordt.

Het moodboard dat wij maakten voor ons interieur

2. Bewuster omgaan met energie

Voordat je begint met de duurzame inrichting van je huis is energie een belangrijk aandachtspunt. Daarmee kun je namelijk op verschillende vlakken verduurzamen. Denk aan het kiezen van een groene energieleverancier, isolatie aanbrengen in je woning en kiezen voor energiezuinige apparaten.

Wij hebben bijvoorbeeld bewust gekozen voor een kleine b-keuze SMEG koelkast met een A++ label. Dat zorgt voor minder energieverbruik én we hebben de ruimte van een grote koelkast gewoonweg niet nodig. Je kunt ook denken aan zonnepanelen, daarvoor zijn speciale subsidies.

Je lampen in huis kun je verduurzamen door het gebruik van LED-verlichting. Dat zorgt ervoor dat je tot 65% minder energie verbruikt en ze hebben een langere levensduur dan gloei- en halogeenlampen.

3. Bestaande producten een tweede leven geven

Tweedehands heeft tegenwoordig een heel ander imago dan het vroeger had. Het is niet alleen duurzaam om tweedehands producten aan te schaffen, ze maken je interieur ook persoonlijk en het geeft een goed gevoel om iets een tweede leven te geven. Je kunt denken aan mooie erfstukken, maar ook aan tweedehands (design)meubels die je zelf op de kop hebt getikt. Fijne plekken om deze pareltjes te vinden zijn Marktplaats, Whoppah en Reliving.

Een voorbeeld hiervan uit ons eigen interieur is onze Martin Visser bank. Een echte designklassieker die we tweedehands in mooie staat vonden op Marktplaats. We lieten hem opnieuw stofferen met originele stof passend bij dit type bank met als resultaat een mooi ‘nieuw' meubelstuk.

4. Duurzame producten

De aanschaf van nieuwe spullen staat op nummer 1 in de Verborgen Impact top 10 van auteur Babette Porcelijn. Koop dus alleen wat je écht nodig hebt, dat is misschien wel de belangrijkste duurzaamheidstip als het gaat om de aanschaf van nieuwe spullen.

Het bepalen van de duurzaamheid van interieur merken kan lastig zijn, in tegenstelling tot de mode-industrie zijn in deze branche nog weinig certificaten en keurmerken die worden toegepast. De belangrijkste waar je op kunt letten zijn FSC (hout), EU-Ecolabel (verf, tegels, meubels, vloerbedekking, matrassen en textiel) en GOTS – Global Organic Textile Standard (kleding, dekbedden en kussens).

Voor een vloer kun je bijvoorbeeld denken aan producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals bamboe, kurk, marmoleum, gerecycled rubber. Voor een tapijt of een vloerkleed kun je kijken bij producten van wol, biologisch katoen, hennep, jute of kokos. Voor de muren kun je kiezen voor een plantaardige en ecologische verf op waterbasis waarvan het bindmiddel is gemaakt van gerecycled sloophout. Je kunt ook denken aan kalk-, leem- en krijtverf.

Voor de styling van je huis kun je duurzaamheid ook heel goed meenemen in je keuzes. Denk bijvoorbeeld aan droogbloemen in plaats van iedere week verse bloemen. In vergelijking met een verse bos is dit een hele duurzame en minimalistische (verzorgen kost minder tijd) vervanging.

Voor je beddengoed, (bad)handdoeken en theedoeken kun je ook kiezen voor een duurzame optie zoals bijvoorbeeld biologisch katoen, linnen of Tencel.

Op de website van de Duurzame Woonbeurs vind je een handig overzicht van duurzame interieur merken, ingedeeld per categorie.

5. Duurzame inboedelverzekering

Tot slot wil je natuurlijk dat je mooie spullen goed verzekerd zijn. Dat als er iets gebeurt je kunt rekenen op een vergoeding voor vervanging of op duurzaam herstel. Wij kozen daarbij voor een inboedelverzekering bij a.s.r..

Op de website van de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je eenvoudig verzekeraars met elkaar vergelijken. Ze geven aan de hand van een puntensysteem (1 t/m 10) weer hoe ze scoren op investeringscategorieën als mensenrechten, gezondheid, wapens en natuur.

Een andere reden is dat a.s.r. aan duurzaam herstel doet, daarbij kijken ze bij schade altijd eerst naar de mogelijkheden om het op een duurzame manier te repareren. Dat is in veel gevallen goedkoper én het heeft minder impact.

Het resultaat van ons interieur

Ons huis is uiteindelijk een combinatie geworden van design en gevonden objecten in een warme en minimalistische stijl. Ben je benieuwd geworden naar ons interieur? In onze hometour kun je bij ons binnenkijken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met a.s.r., ook vóór deze samenwerking waren wij al klant bij a.s.r. omdat ze volgens het onafhankelijke onderzoek van VBDO het beste scoren qua duurzaamheid.