De 9 duurzaamste en groenste energie leveranciers van Nederland

Jelmer Mommers schrijft in zijn boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’: ‘Kies thuis voor écht groene energie’. In de Drawdown top 100 meest effectieve manieren om CO2 te reduceren staat ‘Windturbines (wind op land)’ op nummer 2, zonneparken op 8 en zonnepanelen op het dak op nummer 10.

We moeten – ja moeten – zo snel mogelijk uit de verslavende fossiele modus en veranderen naar groene en schone energie. Het heeft geen zin meer om te praten over de voordelen van duurzame energie. Het is belangrijk – nee noodzakelijk – dat we de transitie maken want het is één van de meest effectieve manieren om klimaatverandering tegen te gaan.

Bij deze de top 9 groene energieleveranciers van Nederland. Ze zijn op 7 november 2019 gekozen door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. Bij het kiezen werd er gekeken naar de volgende punten:

• Met welke bronnen produceren zij stroom of hoe kopen zij stroom in?
• Welke samenstelling heeft de stroom die zij verkopen?
• Hoe groen zijn hun investeringen?

Stap vandaag nog over op een voorloper en maak direct positieve impact. Alle 9 leveranciers zijn voorlopers dus kies er één waar je je het beste bij voelt en blijf geen stroom afnemen van een middenmotor of een achterblijver.

NOTE: Sommige energieleveranciers staan niet in de grote prijsvergelijkers omdat ze niet aan online marketing doen en het moeten hebben van mond tot mond reclame. Kijk dus per leverancier even op de website.

Laatste update: 28.11.2019

1. Pure Energie

Pure Energie begon onder de naam Raedthuys in 1995 in Enschede. Ze zijn al 25 jaar bezig om te investeren in eigen windmolens en zonne-energie. De eerste eigen windmolen werd gebouwd in 1998 na een crowdfunding en inmiddels hebben ze er 70 staan.

Hoe onderscheid Pure Energie zich van andere leveranciers die zich richten op lokale energiebronnen?

Je koopt direct groene en dus pure energie van de bronnen waar alleen zij in hebben geïnvesteerd. Ze wekken het zelf op en je ontvangt dus geen energie van anderen.

2. Vandebron

Vandebron is een jong bedrijf gevestigd in Amsterdam dat ontstond toen drie mannen zich de volgende vraag stelden: ‘Waarom kunnen we elektriciteit niet gewoon rechtstreeks van een windmoleneigenaar kopen?’ Niet langer een abstract product uit het stopcontact, maar windenergie van Jaap en Feikje of zonne-energie van Alex.

‘Vandaag is een mooie dag om de energiemarkt op z’n kop te zetten!’ is een zin die ons is bijgebleven na verschillende bezoeken op hun kantoor. Vandebron gaf ons in oktober 2018 de kans om door Europa te reizen met een 100% elektrische auto.

Op 19 november 2019 werd Vandebron overgenomen door Essent.

3. Greenchoice & Qurrent

Greenchoice is een Nederlands energiebedrijf dat ook uitsluitend groene energie levert. De aandelen zijn voor 70% in handen van Energie Concurrent en voor 30% van het Rotterdamse energiebedrijf Eneco. Zelf scoren ze een 9,1 maar in 2018 nam Greenchoice Qurrent over, dat een 10 kreeg van de Consumentbond.

Toen ik vroeg waarom ze een 9,1 en geen 10 kregen van de Consumentenbond zeiden ze het volgende:

“Dat heeft te maken met het feit dat wij ook de zakelijke markt bedienen. Veel leveranciers die een 10 hebben, die hebben geen zakelijke markt. Voor de grote volumes werken bij met bijvoorbeeld biomassa. De consumentenbond schat dat lager in. Door de overname van Qurrent kunnen we in de toekomst meer windenergie verkopen en dat betekent minder gebruik maken van biomassa.”

4. om | nieuwe energie

De energietransitie gaat volgens ‘om | nieuw energie’ te traag als ze het overlaten aan de overheid en de dominante energie leveranciers. Ze zijn in 2014 ontstaan als Duurzame Energie Unie vanuit de initiatiefnemers TexelEnergie, Windunie en Urgenda (van de klimaatzaak tegen de staat).

Hoe onderscheid om | nieuwe energie zich van andere leveranciers?

om | nieuwe energie heeft geen winstoogmerk. De winst wordt teruggegeven aan de klanten door nieuwe duurzame projecten te starten én de energietarieven te verlagen. Hoe meer mensen meedoen, hoe lager de prijs. Daarmee kunnen ze de goedkoopste leverancier in de markt worden, waardoor overstappen nooit meer nodig is.

5. Energie VanOns

Energie VanOns is een klein bedrijf met zes medewerkers, gevestigd in Groningen. Net als de vele andere aanbieders krijg je groene stroom uit jouw buurt via lokale initiatieven. De bronnen staan alleen in het Noorden van het land.

6. easyEnergy

easyEnergy is gevestigd in Maastricht en deel van de ‘groep’ waar ook easyJet bij hoort. Bij EasyEnergy verschilt de prijs per uur. Als je in de avond en in de nacht je energie gebruikt kost dat minder dan overdag. Ze doen niet aan online marketing en zijn dus niet vindbaar in prijsvergelijkers.

7. Vrijopnaam

Bij Vrijopnaam koop je je eigen zonne-energie. Ze hebben eigen zonneparken en daar kun je een paneel huren zodat je je eigen stroomverbruik groen op kunt wekken.

Hoe onderscheid Vrijopnaam zich van andere leveranciers?

Het feit dat je in de zonneparken van Vrijopnaam zonne-energie kunt kopen, ook als je zelf geen zonnepanelen op je dak kunt leggen.

8. Powerpeers

Bij Powerpeers kies je zelf je groene opwekkers. Je hebt daarbij keuze uit maximaal vijf sociale en vijf lokale opwekkers. Sociale opwekkers zijn mensen die zelf energie produceren met bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak. Ook kun je lokale opwekkers kiezen. Dat zijn grootschalige, lokale energieopwekkers zoals boeren met een windmolen.

9. HVC Energie

HVC is een duurzaam energie- en afvalbedrijf van 44 gemeenten en 6 waterschappen. De kerntaken: aandeelhoudende gemeenten en waterschappen als partner ondersteunen bij de transitie ‘Van Gas Los’ en de verduurzaming van het afvalbeheer. Zo zetten ze samen stappen naar een circulaire economie. HVC heeft net als om | nieuwe energie geen winstoogmerk.

Wat gebeurt er als heel Nederland in één keer overstapt naar een voorloper?

Op dit moment wordt zo’n 15 procent van alle elektriciteit die in Nederland wordt verbruikt, opgewekt uit duurzame bronnen (wind, zon, biomassa) in Nederland. Dus als iedereen ineens zou overstappen naar één van de voorlopers onder de energieleveranciers, is het niet zo dat iedereen dan ineens alleen nog maar duurzame elektriciteit uit Nederlandse bron heeft. Daarvoor wordt in Nederland momenteel te weinig opgewekt met wind, zon en biomassa.

Wel zou er een belangrijk signaal van uit gaan als meer mensen overstappen naar de voorlopers van de energieleveranciers. Inwoners, bedrijven en anderen laten zo merken dat zij echt groene stroom uit Nederland willen. Daar is dan dus vraag naar. En zo werkt de economie: als er meer vraag is naar groene stroom uit Nederland, zal het aanbod meegroeien (meer wind en zon uit Nederland).

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Hit me up on Instagram!