9 duurzame kledingmerken voor heren


In 2016 begon ik met het verduurzamen van mijn kledingkast, met toen nog maar een paar duurzame kledingmerken voor mannen. Hoewel er nog steeds meer merken voor vrouwen zijn, zijn er in een paar jaar wel wat nieuwe merken bijgekomen. Hieronder een shortlist, 9 duurzame kledingmerken voor mannen.

1. Kings of Indigo

Amsterdamse trots Kings of Indigo, is één van de meest duurzame jeansmerken en hét merk voor de duurzame denim lover. Ze combineren het minimalistische van de Japanse denim en de rauwe kant van de klassieke Amerikaanse ‘blue jeans’. Ze staan bekend om hun duurzame innovatie op het gebied van denim, een voorbeeld hiervan is deze dry denim gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15

jeans Kings of Indigo | overshirt Kings of Indigo

2. Knowledge Cotton Apparel

Dit Deense merk was één van de pioniers toen ze aan het eind van de jaren '80 begonnen te werken met biologisch katoen. Alle kleding is gemaakt van een combinatie van biologisch katoen, biologisch wol, gerecycled PET of biologisch linnen. De materialen worden op een natuurlijke (gecertificeerde) manier geverfd zonder chemicaliën.

Al het katoen is Global Organic Textile Standard (GOTS) gecertificeerd, het strengste keurmerk voor biologisch katoen. Knowledge Cotton gebruikt alleen hand geplukte katoen van de hoogste kwaliteit voor de kleding. Het biologische merino wol komt voornamelijk uit Zuid Amerika van wat ze zelf ‘happy sheep’ noemen (bron KCA academy). Biologisch wol garandeert o.a. dat de schapen goed behandeld worden (veel ruimte), pesticide-vrij voedsel grazen en er mogen geen antibiotica gebruikt worden. Zelf heb ik van Knowledge Cotton Apparel dit mooie corduroy jasje.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

vest Knowledge Cotton Apparel | corduroy jasje Knowledge Cotton Apparel

3. ARMEDANGELS

Eerlijk raakt nooit uit de mode, dat is het statement wat ARMEDANGELS wil maken. Ze willen geen onderdeel zijn van de misstanden in de kledingindustrie en daar maken ze zich sinds 2007 hard voor. Ze gebruiken 100% duurzame stoffen zoals biologisch katoen, Tencel® en biologisch wol.

Met hun Detox Denim jeans lanceerden ze een collectie zonder chemicaliën (beter voor de planeet én voor je huid) die zijn gemaakt met een productieproces dat zorgt voor veel minder waterverbruik.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

hoodie lichtgrijs ARMEDANGELS | sweater donkergrijs ARMEDANGELS

4. Patagonia

‘Maak het beste product. Veroorzaak geen onnodige schade. Onderneem om te inspireren en oplossingen te vinden voor de milieucrisis’. Dit is de missie van Patagonia, een merk dat begon met het maken van tools voor klimmers. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een groot outdoor merk dat minimalisme, functionaliteit en eenvoud belangrijk vindt. Ze staan ook bekend om hun andere en uitgesproken manier van adverteren.

Dit is één van mijn favoriete duurzame merken omdat ze duurzaamheid voor 100% uitademen en dit communiceren op een inspirerende manier. Ook het boek — over het verhaal achter het merk — is een aanrader.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15

5. SKOT

SKOT maakt overhemden en t-shirts voor de zelfbewuste man. Omdat ze direct samenwerken met fabrieken en online aan consumenten verkopen kunnen ze ervoor zorgen dat het een duurzaam en kwalitatief product is voor een betaalbare prijs. De afgelopen jaren heb ik mijn kledingkast flink verduurzaamd, maar duurzame overhemden kon ik nooit vinden. Totdat op een MUD Jeans event Ruben van SKOT naar me toe kwam en vertelde over zijn duurzame overhemden. Ik was meteen om toen ik hoorde hoe de overhemden worden gemaakt!

Ze zijn op weg om de overhemden circulair te maken en de eerste stap is de ASAP (As Sustainable As Possible) circulaire shirts lijn. Deze shirts zijn gemaakt van 64% biologisch katoen en 36% Refibra™ (Lyocell). Die laatste is een circulair garen met deels gerecycled katoen en houtpulp uit duurzame bossen waar Lyocell garen van worden gemaakt.

6. MUD Jeans

MUD Jeans droomt van een wereld zonder afval en werkt volgens de principes van de circulaire economie. Oude jeans worden gebruikt om nieuwe jeans en truien van te maken. Ze besparen hiermee water en gebruik van nieuwe grondstoffen.

MUD Jeans pioniert al enorm lang en zouden een groot voorbeeld moeten zijn voor alle andere fashion merken op deze wereld. Met de hoogst haalbare score op Good on You maken ze het helemaal af. Ik draag eigenlijk alleen nog maar jeans van MUD.

Good On You duurzaamheidscore: 15/15

denim jacket ARMEDANGELS — vergelijkbaar met Till Jacket Kings of Indigo

7. TAU Cotton

De droom van TAU Cotton is om kleding te maken voor alledaagse gelegenheden. Daarom hebben ze besloten om tijdloze klassiekers te maken die nooit uit de mode raken zonder de planeet of je portemonnee in de war te brengen.

‘Je denkt misschien dat het heel eenvoudig klinkt, maar als je investeert in goede, kwalitatief goede benodigdheden, dan past je stijl bijna elk moment in je leven’, – TAU Cotton.

8. Uniforms for the Dedicated

Dit Scandinavische merk (Zweden) voor mannen was één van mijn favorieten toen we in Stockholm op zoek gingen naar duurzaamheid. Ze combineren elegantie en streetwear met elkaar. Ook zie je Japanse invloeden. Ze hebben nog geen hele grote collectie dus ik houd ze goed in de gaten.

9. Unrobe

Oprichter Daan Ubachs werkt al 12 jaar in de kledingindustrie. Gedurende die 12 jaar zag hij wat er goed gaat maar ook wat er helemaal verkeerd gaat. Er was in zijn ogen verandering nodig en dus startte hij Unrobe in Amsterdam.

‘Dressing people by undressing the industry’ is de missie van Unrobe en ze willen de industrie verlossen van slechte gewoontes zoals vervuiling, waste en gevaarlijke en ongezonde werkomgevingen. Ze produceren hun kleding in Italië en Portugal.

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.