Wat is de meest duurzame smartphone?
Laatste update: 6 april 2021
Laat ik vooropstellen dat de meest duurzame smartphone de Fairphone is. Maar niet voor mij. Apple heeft me. Sorry Fairphone, Apple heeft mij locked in, al heel lang. I, ik, zit letterlijk vast aan de Phone en heb er een haat-liefde verhouding mee.
Waarom houd ik van Apple?
Omdat ze minimalistische en ultra gebruiksvriendelijke producten maken die ik met liefde gebruik. Ik ben iemand die de nieuwste apps wil kunnen testen en gebruiken. Het geeft me het gevoel van vooruitgang. Van de early adopter zijn – iemand die nieuwe dingen ontdekt en gebruikt – en die altijd blijven.
Ik houd ook van Apple omdat ik de biografie van Steve Jobs heb gelezen en hij een minimalist was.
Waarom houd ik niet van Apple?
Omdat ze torenhoge omzetten draaien en er nauwelijks wat achterblijft in de Afrikaanse landen waar ze de edelmetalen uit de grond halen om deze producten te maken. Omdat ze met het produceren van de technologie een enorme impact op deze aarde hebben en ik ze geld geef om daarmee door te gaan.
iPhones voelen als bijbaantjes
Naast de haat-liefde verhouding voelen iPhones voor mij ook net als bijbaantjes, na 2,5 jaar wil je ze eigenlijk niet meer hebben. Apple doet dat verschrikkelijk slim, de telefoon wordt trager en krijgt steeds minder schijfruimte omdat de apps sneller en groter worden. En ja hoor, daar wordt weer een nieuwe shiny fancy iPhone gelanceerd.
Één ding wil ik pertinent niet: meteen luisteren naar die verleiding en dus maar weer een nieuwe kopen. Dat ben ik echt zat. Als je nieuw koopt dan moeten er voor jou opnieuw grondstoffen worden gedelfd. Bij het delven van die stoffen (koper, goud, kobalt) wordt onder andere cyanide en kwik gebruikt. Het afvalwater van die mijnbouw is extreem giftig en dat loopt vaak ongezuiverd het grondwater in. Hoe komt dat? Omdat er in de arme landen veel minder faciliteiten en minder geld is dan hier in Nederland.
Tijdens de zomer van 2016 kocht ik een iPhone SE en na 2,5 jaar was ik dat bijbaantje alweer zat. Er zat voor de tweede keer vocht op mijn lens en de schijfruimte was steeds weer een ‘pain in the ass'. Zo lang mogelijk probeerde ik met deze telefoon te doen maar op een dag was het klaar. Ik wilde een betere iPhone, maar geen nieuwe.
Eerst dacht ik aan Marktplaats maar ik wilde toch graag garantie hebben op deze aankoop. Ik besloot toen om te kiezen voor refurbished.
Waarom refurbished?
Refurbished betekent gerenoveerd. Een refurbished iPhone bijvoorbeeld is een tweedehands toestel dat is gecontroleerd door een externe partij. Tijdens het nakijken zijn er eventueel onderdelen vervangen en vervolgens wordt de iPhone door deze partij weer verkocht, met garantie.
Raad ik refurbished aan? JA! met ALL CAPS en een uitroepteken. Als je geeft om de aarde en om je portemonnee is dit een must. Win win! Ik mis dit in de Nederlandse video’s over refurbished op YouTube. In ‘nieuwe elektronica’ zit namelijk veel verborgen impact en grote elektronica bedrijven zoals Apple nemen daarin nog veel te weinig verantwoordelijkheid. Klakkeloos nieuwe spullen kopen is gewoonweg slecht voor de aarde.
De grote voordelen van refurbished:
• Je houdt de aarde langer bewoonbaar voor toekomstige generaties (het is beter voor de wereld).
• Het is tweedehands (met garantie) dus goedkoper.
Mijn ervaring
Begin 2019 kocht ik dus een iPhone X voor 829 euro in de A-grade: ‘zo goed als nieuw'. Andere opties qua grades waren de B-grade: ‘enkele gebruikssporen' en de C-grade: ‘duidelijke gebruikssporen'. Het is goed om hier op te letten voordat je refurbished koopt. Hoe beter de grade, hoe meer je het nieuw-gevoel zult hebben.
Ik weet het, 829 euro is veel geld, maar ik wilde investeren in een telefoon met een goede camera omdat ik veel foto's maak voor Instagram. Voor mij het belangrijkste: deze aankoop had geen verborgen impact meer op de aarde en een nieuwe telefoon had mij waarschijnlijk 200 euro meer gekost.
Buiten dat biedt de refurbished markt een groot scala aan oudere iPhones die door Apple al zijn afgedankt en niet meer verkocht worden in de winkel. Dit was het bericht dat ik – van Marjolijn die mijn iPhone had gecheckt – bij mijn refurbished iPhone kreeg:
“Dankzij deze aankoop hoefde er geen nieuwe iPhone te worden geproduceerd. Daardoor is onder meer de volgende besparing gerealiseerd: 134 kilo erts, 190 liter water, 20,5 gram cyanide. Het hergebruik van jouw iPhone levert per saldo een besparing op van 27 kg CO2”.
Het voelde goed. Dit was de juiste keuze. Een ander voordeel van refurbished is dat er btw op zat en ik dat als ondernemer terug kon krijgen van de belasting. Btw zit niet op tweedehands producten, maar dus wel op refurbished.
De batterij
De kritische verhalen over Refurbished gaan vaak over een batterij die snel leegloopt en die dus waarschijnlijk niet is vervangen. Bij mijn refurbished iPhone X zit mijn batterij capaciteit nu (9 maanden later) nog steeds op 91% en het snel leeglopen of warmer worden van de batterij valt nog steeds binnen de 2 jaar garantie. Bij mij is er dus niks aan de hand.
Daarnaast is het goed om te weten dat een batterij altijd slijt en op een gegeven moment zijn capaciteit verliest. Maar hier zit dus in de meeste gevallen garantie op. Veel mensen weten dat niet dus check het goed van te voren.
Conclusie
Ja, koop refurbished voor je portemonnee en voor de aarde, maar let voordat je refurbished koopt op wat er onder de garantie valt en binnen welke ‘grade' de elektronica valt. En gaat je refurbished elektronica kapot? Weet dan dat je garantie hebt en dat dat bij een nieuwe telefoon net zo goed kan gebeuren.
Update 6 april 2021 — Inmiddels heb ik mijn refurbished iPhone X nu 2 jaar en ben er nog steeds blij mee. Geen vocht op de lens en de batterij werkt nog steeds prima. Ik zorg dat mijn foto's ergens anders opgeslagen om ruimte te besparen en het toestel blijft vooralsnog snel genoeg werken. Ik hoop dat ik ‘m nog lang kan blijven gebruiken en kan inmiddels ook de verleiding voor nieuwe iPhones beter weerstaan.
Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.