Onze zoektocht naar duurzame verzekeringen


Het afsluiten van verzekeringen is niet onze grootste hobby, dat is vast herkenbaar. Toch is het belangrijk om je er soms even over te buigen. Het is goed om te weten wát je hebt verzekerd (soms kan het zijn dat je teveel betaalt) en door je geld onder te brengen bij een duurzame verzekeringsmaatschappij kun je ook nog eens een positieve bijdrage leveren.

Verzekeringen maken een belangrijk deel uit van je vaste lasten. Je zorgverzekering, maar ook je andere verzekeringen. Net als bij je zorgverzekering gaat het geld wat jij aan premie betaalt naar een grote partij die dit vervolgens weer belegt in wel of niet duurzame projecten.

VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) is een onderzoeksorganisatie/kennisinstituut dat zich bezighoudt met de beleggingen van o.a. verzekeraars. Eens in de zoveel tijd brengen ze de ‘VBDO Ranking Insurance Companies’ lijst uit. Een onafhankelijk onderzoek met een score voor elke verzekeraar op het gebied van duurzaamheid.

bron: VBDO Ranking Insurance Companies 2021

Net als VBDO doet de Eerlijke Verzekeringswijzer ook onderzoek naar het beleggingsbeleid van de verzekeraars. In beiden onderzoeken komt a.s.r. als meest duurzame verzekeraar uit de bus. Daarnaast geven je ze ook de optie om schade duurzaam te herstellen. Ze zeggen dus niet alleen dat ze duurzaam zijn, ze zijn het ook écht.

Onze zoektocht

Ik ben van het type formulieren aanvragen voor het wijzigen van een verzekering, ze een paar weken laten liggen en me er na veel weerstand toch aan wagen. Vervolgens heb ik het gevoel bergen te hebben verzet, terwijl ik één enkel formulier heb ingevuld. Lang verhaal kort: niet aantrekkelijk, wél belangrijk.

Jelle is van het makkelijk online inzien van gegevens en ik hecht waarde aan service. Het bracht ons bij een adviseur waar ik vanuit mijn achtergrond goede ervaringen mee heb. Een no-nonsense adviseur die echt meedenkt, luistert naar onze wensen en snel handelt. Zonder online dashboard, maar mét de vriendelijkste Brabantse medewerkers.

Een tijd geleden vroeg Jelle zichzelf hardop af of dat we wel zo’n adviseur nodig hadden. Het idee dat ik me over een stel kleine lettertjes zou moeten buigen en de kans op onder- of oververzekeren deed ons toch besluiten om het via een adviseur te blijven doen. Ik regel tenslotte dit soort zaken dus mijn service won het van zijn online dashboard.

De afgelopen weken ben ik opnieuw in onze verzekeringen gedoken. Om te beginnen pakte ik er alle papieren bij en de ‘VBDO Ranking Insurance Companies 2021’ lijst. Ik keek naar onze verzekeringen, in de veronderstelling dat die duurzaam waren, we hadden tenslotte a.s.r., dat wist ik. Ik schrok toen ik ontdekte dat twee verzekeringen waren afgesloten bij een verzekeraar die onderaan de VBDO lijst bungelde. De rest van onze privé en zakelijke verzekeringen waren wél bij a.s.r. afgesloten.

Ik belde meteen naar onze adviseur om deze verzekeringen om te laten zetten naar een duurzame verzekering en we namen samen nog even alle verzekeringen door.

Dit overzicht is op basis van onze particuliere verzekeringen, prijzen zijn inclusief pakketkorting en inclusief btw.

1. Inboedelverzekering
a.s.r. Inboedelverzekering — € 8,35 p/m

De afgelopen jaren zijn we veel verhuisd. We hebben voor onze inboedelverzekering steeds een andere verzekeraar gehad. Het resultaat was dat we eindigden met een verzekeraar die qua duurzaamheid onderaan de VBDO ranking stond.

Die hebben we dus meteen laten omzetten naar a.s.r., de meest duurzame verzekeringsmaatschappij. Daarbij hebben we gekozen voor een all risk verzekering. Glas hebben we niet laten meeverzekeren omdat dit geregeld is binnen ons huurcontract. Ik raad je aan dit soort details te checken, het is namelijk onnodig om je dubbel te verzekeren.

We hebben er voor gekozen om mobiele elektronica niet mee te verzekeren omdat het afschrijvingspercentage (jaarlijkse waardevermindering) hierop vrij hoog is ten opzichte van de premie die je ervoor betaalt. Deze keuze is afhankelijk van hoe nieuw jouw elektronica is.

2. Autoverzekering
a.s.r. Personenauto WA –– €41,20 p/m

We hebben een relatief oude auto uit 2003 dus we kozen voor een WA verzekering. Naast dat we onze auto zelf gebruiken, verhuren we hem ook via SnappCar. Als hij wordt verhuurd valt eventuele schade onder de verzekering van SnappCar.

Net als bij de inboedelverzekering kun je schade aan je auto bij a.s.r. op een duurzame manier laten herstellen. Daarvoor werken ze samen met duurzame herstelpartners met een ‘Groen gedaan’ keurmerk. Dat scheelt in veel gevallen in de kosten en heeft minder impact op het milieu.

3. Rechtsbijstandsverzekering
Rechtsbijstandsverzekering –– €6,49 p/m

De rechtsbijstandsverzekering ‘verkeer’ hebben we afgesloten bij een onafhankelijke partner die puur is gespecialiseerd in rechtsbijstand. Hier spelen geen belangen, wat in het geval van een conflict met iemand die bij dezelfde verzekeraar als jij zit fijn is.

4. Aansprakelijkheidsverzekering
a.s.r. Aansprakelijkheidsverzekering –– €4,80 p/m

Jelle liet ooit tijdens opnames van een commercial (nota bene voor een verzekeringsmaatschappij) zijn zender in het toilet vallen. In dit geval had hij hiervoor zijn zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig, maar even om een voorbeeld te geven. Jij maakt iets van een ander per ongeluk stuk en daar ben je voor verzekerd.

5. Doorlopende reisverzekering
a.s.r. Doorlopende reisverzekering –– €15,16 p/m

Na onze wereldreis in 2016 veranderden we onze doorlopende reisverzekering van een werelddekking in een Europadekking en vervolgens keken we er de afgelopen vier jaar niet meer naar om.

Omdat we vanuit duurzaamheidsoogpunt minder verre reizen willen maken hebben we gekozen voor een Europa dekking met een maximale reisduur van 60 dagen per reis. Een basisdekking met een bagage vergoeding van €3000 per verzekerde per reis. Verder hebben we gekozen voor de dekking van geneeskundige kosten, ongevallen en sporten en wintersport. Daarbij hebben we een annuleringsverzekering van €1500 per verzekerde / maximaal €6000 per reis.

Dit betalen we maandelijks aan onze privé verzekeringen:

a.s.r. Inboedelverzekering —– € 8,35 p/m
Rechtsbijstandsverzekering –– €6,49 p/m
a.s.r. Personenauto WA –– €41,20 p/m
a.s.r. Aansprakelijkheidsverzekering –– €4,80 p/m
a.s.r. Doorlopende reisverzekering –– €15,16 p/m
Kantoorkostenvergoeding –– €3,25 p/m

Totaal privé verzekeringen –– €79,25 p/m 

Het geeft ons een goed gevoel om te weten dat dit totaalbedrag zo duurzaam mogelijk wordt belegd. Ben jij al overgestapt naar een duurzame verzekering?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met a.s.r., ook vóór deze samenwerking waren wij al klant bij a.s.r. omdat het de meest duurzame verzekeraar is.