Duurzamer leven in het klein en in het groot

Ik kan niet zeggen dat ik ‘aan’ sta vandaag. Het is eigenlijk een dag zoals er zoveel zijn. Geen pieken, geen dalen. Ik doe wat ik denk dat van mij verwacht wordt. Mijn energieniveau staat op standje waakvlam. Met een mentale schop onder mijn hol begeef ik me naar de persoon die ik op dat moment wil spreken. Op de gang kom ik de CEO tegen. We hadden wel eens met elkaar gesproken, maar nooit lang. Om nog steeds onverklaarbare redenen besluit hij uitgerekend op dit moment mij een open vraag te stellen. Hij spreekt me aan: ‘Ik hoor dat je project hier bijna eindigt. Wat ga je daarna doen?’

De rest is geschiedenis.

Wie ben ik?

Je zou me fan van growthinkers van het eerste uur kunnen noemen en sindsdien ambieer ik zelf een growthinker te zijn. Mijn naam is Steven van Dalen en ik wil graag met jullie delen hoe ik één van mijn kernwaarden – duurzaam leven – dagelijks in de praktijk probeer te brengen. In dit eerste stuk wil ik mijzelf voorstellen en uitleggen waarom ik de way of life van growthinkers zo gaaf vind en ook zelf ambieer. Maar eerst zal ik het verhaal hierboven afmaken.

Hoewel ik overrompeld werd door de plotselinge vraag van de directeur, had ik mijn antwoord klaar.

‘Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar wel wat ik wil doen. Ik wil deze organisatie helpen verduurzamen.’

Het expliciet uitspreken van een wens is niet altijd eenvoudig. Sterker nog, dit voorbeeld was een uniek geval waarin ik het eruit had gegooid voordat ik er erg in had. Toch kan ik het iedereen enorm aanbevelen. Je straalt er positiviteit en vastberadenheid mee uit, en wat heb je nou werkelijk te verliezen? In het ergste geval heb je een wederzijds gesprek over verlangens, drijfveren en ambities waar je concreet geen stap mee verder komt. In betere gevallen raak je door de ander geïnspireerd, of de ander door jou. In nog betere gevallen blijken jullie elkaar verder te kunnen helpen, en in het beste geval begin je drie weken later in een nieuwe rol waarin alles wat je belangrijk vindt samenkomt. Waarin ik bijvoorbeeld een bijdrage heb kunnen leveren aan een nieuwe oplossing in de logistieke keten van verse producten, die per vervoerde eenheid 70% tot 90% CO2-uitstoot bespaart.

Wat ga ik de komende tijd schrijven?

Ik wil jullie graag vertellen over wat mij bezighoudt. Over wat ik belangrijk vind en waarvoor ik sta. Waar besteed ik tijd aan? Wat vind ik moeilijk? Wat probeer ik te doen om mijn leven duurzaam in te richten op micro-schaal, in mijn directe omgeving – oftewel hoe ‘leef ik duurzamer in het klein’? Daarnaast wil ik ingaan op welke impact ik op grotere of abstractere schaal probeer te maken, daar waar het ook effect heeft op (groepen) andere mensen of organisaties – oftewel hoe ‘leef ik duurzamer leven in het groot’? Een voorbeeld van dit laatste kan zijn de impact die je probeert te maken via jouw werk, of via de vrijwilligersorganisatie waar je bij zit, of via de bijeenkomst die jij bijwoont.

In de komende stukken wil ik meer over mijzelf delen. Zowel over de positieve ervaringen als over de teleurstellingen. De keuzes die ik maak en de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Met als eerstvolgende stuk een focus op duurzamer leven in het klein: waarom en hoe ik mijn huis verduurzaamd heb.

Daarna zal ik schrijven over duurzaamheid in het groot: hoe probeer ik in mijn werk zoveel mogelijk duurzame impact te genereren? En waar loop ik tegenaan? Ik kan alvast verklappen dat het tot veel paradoxen leidt: sinds ik meer impact probeer te maken, moet ik ook meer reizen… Hier staan mijn vragen over duurzaam leven in het groot en duurzaam leven in het klein dus lijnrecht tegenover elkaar. En dat is knap lastig. Maar die dilemma’s wil ik niet uit de weg gaan. Die horen bij een bewust leven en ik vind het belangrijk om deze dilemma’s bespreekbaar te maken.