Eenzaamheid en betekenis

Eenzaamheid of je alleen voelen (want dat is iets anders dan alleen zijn) speelt een flinke rol in deze tijd. Het komt deels door deze maatschappij en deze cultuur die is gebouwd op het individu en wat het individu denkt nodig te hebben om zich gelukkig te voelen.

‘Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst’. [1]

De kracht van het alleen zijn

Soms kan het heerlijk zijn om even tijd alleen door te brengen. Een beetje voor me uit staren of alleen zijn, samen met een boek. Een lange tijd alleen lopen in de natuur. Oefeningen doen die helpen bij mijn persoonlijke groei of meditatie. Het helpt mij bij het vinden van innerlijke rust en creativiteit. Het geeft de ruimte om uit te vinden wat er belangrijk is en wat mij betekenis geeft, want hier geloof ik in:


Met betekenis verdwijnt eenzaamheid.


Op dit moment lees ik het boek ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith. De vier pilaren in het boek voor meer betekenis in het leven zijn belonging (ergens toebehoren), purpose (zingeving, anderen helpen, een doel), storytelling en transcendence (contact met de natuur, meditatie en spiritualiteit).

Volgens Emily Esfahani Smith komt geluk voort uit betekenis. Eerst de betekenis en dan komt het geluk vanzelf. Rechtstreeks zoeken naar geluk is in haar optiek een weg naar minder voldoening:

‘This timely and important book argues that the search for meaning can immeasurably deepen our lives and is far more fulfilling than the pursuit of personal happiness. And yet, there is a major problem with the happiness frenzy: it has failed to deliver on its promise. Though the happiness industry continues to grow, as a society, we’re more miserable than ever’.

Eenzaamheid oplossen

Haar onderzoeken wijzen ook uit dat de zoektocht naar geluk eerder leidt naar het worden van een ‘nemer’ in plaats van een ‘gever’. Geluk zonder betekenis karakteriseert eerder een oppervlakkig en ‘aan jezelf denkend’ leven. Een leven met betekenis maakt van mensen verbindende gevers. Precies dat verschil is in mijn ogen ook de weg om eenzaamheid op te lossen.

Als jonge Jelle lag ik in de zomer op het strand. School was voorbij en ik liet de zon mijn lijf verwarmen. Terwijl ik naar muziek luisterde verheugde ik mij op het nieuwe schooljaar. Welke nieuwe dingen zou ik gaan meemaken met de mensen om me heen en met mijn nieuwe leraar? Welke nieuwe dingen zou ik gaan leren? Ik was me aan het verheugen op de nieuwe verbindingen die ik kon gaan maken met anderen.

Zodra je de straat opgaat kun je ook vanuit dat ‘verheugende’ de verbinding zoeken. Kijk naar de ogen van een jong kind en ‘BAM!’ daar is die verbinding al. Het is heel makkelijk om deze verbinding te leggen. De vraag is vanuit welke mindset.

Is het die verheugende mindset of is het vanuit ‘een gebrek aan’?

In deze video gaat Vera Helleman in gesprek met iemand die zich weleens alleen voelt. Ze zegt in de video:

‘Als je ‘een gebrek aan’ uitzendt en dat uitstraalt dan zeg je eigenlijk: ‘geen samen, geen samen, geen samen’. Hierdoor willen anderen dan ook geen contact maken. Er ontstaat geen verbinding’.

In de video zegt Vera Helleman ook:

‘Het leven gaat niet over ik en wat ik nodig heb om gelukkig te zijn’. Het gaat over waarom jij hier bent’.

Niet ‘ik’ maar betekenis. Niet nemen maar geven. Hoe kun jij vanuit het jezelf zijn betekenis belangrijk maken in het leven?f

Laatst had ik een gesprek met mijn opa. Ik dacht: ‘Ok, ik kan nu vanuit de ‘ik’ dit gesprek aangaan’. ‘Hem vragen gaan stellen en het gesprek sturing willen geven’. ‘Ik kan hem willen veranderen voor mijn eigen geluk maar het kan ook anders’.

Ik kan ook gewoon contact maken en voelen wat dat met mij doet. Achter zijn ogen kijken en me richten op dat wat ik te geven heb in plaats van wat ik nodig heb.

Blijf waakzaam

Je geest waakzaam houden is essentieel om te kunnen zien wat je denkt en voelt. Een oorzaak van ‘je alleen en nutteloos voelen’ is ook vaak een gebrek aan beweging.

Als je weinig beweegt dan wordt je geest traag en een onoverzichtelijke en taaie brei van gedachten. Houd je geest scherp door in beweging blijven en zorg dat je elke dag met 40 minuten met intensieve inspanning of 90 met gemiddelde inspanning beweegt. Ga van denken naar doen door te gaan voor aspiratie en inspiratie.

En na een tijdje alleen zijn is dan het op een gegeven moment ook gewoon weer tijd om het leven met anderen in te duiken. Uit die comfort zone en weer contact maken. Er zijn talloze mogelijkheden en kansen te vinden op straat. Daar lopen ook mensen rond die, net als jij, ook verlangen naar verbinding en contact. Allemaal mensen die ook niet eenzaam willen zijn.

Maak geen muur om je heen waardoor mensen niet bij je kunnen komen en verlang de goede kant op. Richt je op verwondering, verheugen en betekenis en laat de magie ontstaan.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
 


FOOTNOTES
[1] Wat is eenzaamheid?, eenzaam.nl