8 eerlijke kledingwinkels in Amsterdam


Duurzame kleding kun je op twee manieren opvatten: ’eerlijk geproduceerd met weinig voetafdruk’ en ‘van goede kwaliteit’.

Beide vind ik belangrijk bij het kiezen van kleding. Eerst had ik geen idee waar ik mijn zoektocht moest beginnen qua winkels in Amsterdam maar inmiddels heb ik een lijstje met 9 eerlijke kledingwinkels voor je.

1. Geitenwollenwinkel

Geitenwollenwinkel verkoopt alleen duurzame kledingmerken die groen, eerlijk en vegan zijn. Waarom zouden het milieu en dieren moeten lijden voor mode? Met dat uitgangspunt openden de tweeling Abigail en Lavinia hun winkel aan de Utrechtsestraat. In de winkel wordt een brede collectie kleding, schoenen, tassen, cosmetica en lifestyle producten verkocht voor mannen en vrouwen.

Utrechtsetraat 37

Merken — ARMEDANGELS, GOAT, Hempje, Kings of Indigo, Kowtow, Langerchen, Matt & Nat, MUD Jeans, People Tree, Swedish Stockings

2. Het Faire Oosten

Producten met een écht goed verhaal! Alles wordt met aandacht geselecteerd en daardoor komt er alleen binnen wat met respect voor milieu en maker is vervaardigd. Van verre (fairtrade) en van de buren. Twee fijne plekjes in Oost waar je lekker rond kunt struinen.

Waldenlaan 208

Merken — ARMEDANGELS, Frisur, Komodo, Lanius, Matt & Nat, Studio Jux, Thinking Mu, TOMS, Wunderwerk


Door middel van het leensysteem wordt de circulaire beweging in gang gezet. — LENA the fashion library


3. LENA the fashion library

In 2014 begonnen drie zussen en een vriendin als de eerste kleding leenbibliotheek van Nederland, maar je kunt tegenwoordig ook op hun webshop terecht. Met het online platform willen ze meer mensen bereiken zodat lenen ook buiten Amsterdam mogelijk is. Je kunt de kleding ophalen in de winkel, bij een swap.point of thuis laten bezorgen. Hiermee willen ze de circulaire beweging in gang zetten. LENA biedt trouwens ook een platform voor jong talent zodat zij hun collectie kunnen testen en verbeteren.

Westerstraat 174H

Merken — Filippa K, Frisur, Kings of Indigo, Kuyichi, MUD Jeans, Noumenon, Studio JUX, Wintervacht, YUNIT

4. Mhoom

Sanne en Colette hebben met hun winkel Mhoom een kledingboetiek en kapsalon ineen. Voor mannen en vrouwen die stijl, duurzaamheid en kwaliteit graag met elkaar combineren. Ze proberen hun keuzes zo verantwoord en weldoordacht mogelijk te maken. Zo gaan ze niet alleen voor duurzame kledingmerken, maar ook voor duurzame haarproducten.

Nieuwe Kerkstraat 6H

Merken — Alchemist, ARMEDANGELS, Denise Roobol, INTI Knitwear, Knowledge Cotton Apparel, Les Racines Du Ciel, Rhumaa, Studio JUX

5. Studio JUX + co

De flagshipstore van Studio Jux is gevestigd in een gerenoveerde garage aan de Ceintuurbaan. Online en in de winkel verkopen ze guilt-free producten. Naast hun eigen collectie hebben ze een grote collectie producten die gemaakt zijn volgens ethische en duurzame uitgangspunten.

Ceintuurbaan 252

Merken — Jan ’n June, Kings of Indigo, Langerchen, People Tree, Studio Jux, Wunderwerk

6. Sukha

Één van de bekendste concept stores van Amsterdam, misschien wel door de inspirerende teksten. De witte oase van rust aan de Haarlemmerstraat, dat is Sukha. De betekenis van Sukha is ‘joy of life’ in Sanskrit. De eigen producten worden handgemaakt in India, Nepal, Marocco, Peru, Indonesië en Nederland met oog voor de maker en de omgeving. Daarnaast verkopen ze kleding en lifestyle producten van gevestigde namen en jonge designers.

Haarlemmerstraat 110

Merken — Atelier Sukha, Elsien Gringhuis, Humanoid, Kings of Indigo, Kowtow, Monique van Heist, Susan Bijl

7. Verse

In het monumentale Cristofori pand aan de Prinsengracht is Verse gevestigd, een platform voor duurzame jonge merken. We vonden er naast mooie merken ook een unisex parfum van Bon Parfumeur, parfums zonder ‘luchtje’. Duurzaam en lekker minimal.

Prinsengracht 581-1

Gerard Doustraat 84H

Merken — Denise Roobol, Friday’s Project, Frisur, Majem

8. Velour

Niet alle merken in deze concept store zijn duurzaam, maar toch is deze parel in de negen straatjes het noemen waard. Je vindt er kleding en accessoires voor mannen en vrouwen. Ik kocht er mijn witte Veja sneakers. Velour heeft voor hun eigen label het Svanen certificaat, het officiële Noorse eco label. Svanen kledingstukken zijn van hoge kwaliteit, gemaakt met gereduceerde chemicaliën en geproduceerd onder goede werkomstandigheden.

Huidenstraat 14

Merken — VEJA, Velour

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.