Elektrisch rijden door Europa: al onze tips en tricks

Twee weken lang reden we in een 100% elektrische Hyundai Ioniq voor Vandebron door Europa (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en België). We kwamen erachter hoe goedkoop het is om elektrisch te rijden. Ik rekende uit dat het ongeveer 1.7 X goedkoper is dan tanken met een ‘zuinige’ benzineauto. Het mooie is dat het op sommige plekken zelfs gratis is!

Wat voelde ik me slecht toen ik na de roadtrip weer 50 euro betaalde voor fossiele brandstof. Ik wil niet meer terug. Ik wil blijven voelen dat ik reis zonder uitstoot. Ik wil weer ‘chargen’ op een afdaling. Ik wil weer die schaapachtige blikken van anderen. Ik mis het elektrisch rijden en kan niet wachten om straks mijn benzineauto gedag te zeggen.

De voordelen van elektrisch rijden

Geen CO2 uitstoot. Het gaf ons een goed gevoel om zonder uitstoot door Europa te rijden. Natuurlijk is het dan ook belangrijk dat je oplaadt bij schone energiebronnen. Dit lukte het ene moment niet en het andere moment wel omdat je toch afhankelijk bent van de laadpalen.

Goedkoper in gebruik. Een elektrische auto is in aanschaf misschien wat duurder, maar op de lange termijn veel goedkoper in gebruik.

Het is nieuw en innovatief. Je groeit. Dat elektrisch rijden de toekomst is, dat is wel duidelijk. Hoe eerder je eraan begint hoe beter wat mij betreft. We doken het diepe in, leerden en vonden opnieuw onze verwachtingen uit. Door open te staan voor nieuwe mogelijkheden sta je automatisch ook meer open voor duurzaamheid.

Vragen en antwoorden

Groei en verandering is in het begin niet zo makkelijk, maar geeft je voldoening als je het hebt uitgezocht en ermee bent begonnen. Neem bijvoorbeeld het overstappen van een minder duurzame bank naar een duurzame bank. Het kost even tijd en uitzoekwerk maar daarna ben je blij, ik tenminste.

Gedurende onze elektrische roadtrip kregen we allerlei vragen op Instagram. We hebben er een aantal geselecteerd en we beantwoorden deze samen met Vandebron en Quincy van Voltic.

Moeten we niet eerst alle benzine auto's oprijden? Elektrische auto's maken = duur.

Vandebron: ‘Is dit niet net zoiets als zeggen ‘laten we eerst alle kolencentrales gebruiken tot ze niet meer kunnen’. Het gaat niet goed met deze wereld en we moeten snel een transitie maken naar schone, groene en oneindige energie. There is no time to wait! Uitstoot moet eindigen en snel. Wat nog wel anders moet is de vervuiling bij het maken van de batterijen'.

Hoe zie jij het recyclen van de batterij en het produceren ervan?

Quincy: ‘Er moet vooral goed gekeken worden naar wat er gebeurt met de batterijen als ze versleten zijn. Er bestaat de mogelijkheid om ze te gebruiken als batterij voor zonne-energie. Je zou hem in je woning dus kunnen hergebruiken.

Wat betreft de productie is het belangrijk om het te vergelijken met het alternatief, namelijk een verbrandingsmotor. Bij de productie hiervan komt een veelvoud aan emissies vrij, veel meer dan bij de productie van een batterij voor een auto. Dit heeft er vooral mee te maken dat een verbrandingsmotor wel honderden onderdelen kan hebben. Deze moeten allemaal geproduceerd en vervoerd worden. Voor het maken van een batterij voor een elektrische auto zijn veel minder onderdelen nodig. In elk geval is een elektrische auto dus beter voor het milieu'.

Wat is de meest betaalbare elektrische auto?

De auto die wij huurden voor onze roadtrip is een goed voorbeeld van een betaalbare auto met een flink bereik. De Hyundai IONIQ heb je bijvoorbeeld voor €33.000. Dit zijn natuurlijk nog wel flinke bedragen als je het vergelijkt met tweedehands benzineauto's. Op deze website kun je alle elektrische auto's vinden: EV database.

Kunnen we genoeg batterijen maken als we allemaal elektrisch gaan rijden?

Quincy: ‘Het korte antwoord is: Ja, voorlopig wel. Maar de productie is nu de bottleneck.

De langere uitleg. Het hoofdcomponent voor de moderne batterijen is lithium. De huidige schatting is dat we rond 2030 1% van de totale wereldvoorraad hebben opgebruikt. Lithium wordt nu bij recycling van een accupakket over het algemeen niet terug gewonnen. Dit heeft voornamelijk een economische reden. Door de grote voorraad lithium is het op dit moment economisch niet interessant genoeg om het lithium ook terug te winnen. Dus de grondstof is niet het probleem, dat is de productiecapaciteit.

Op dit moment groeit de vraag ongeveer drie keer zo hard als dat de beschikbare productie capaciteit groeit. Tesla heeft de Gigafactories gebouwd om niet van derden afhankelijk te zijn wat betreft de productie van batterijen'.

Er zit toch ook kobalt in batterijen en dat is schaars?

Quincy: ‘Op dit moment zit er inderdaad een beetje kobalt in de batterij, maar alle grote batterijproducenten hebben al aangegeven dat de volgende generatie EV batterijen zonder kobalt geproduceerd gaan worden. Op dit moment bestaat de batterij van een Tesla Model 3 voor slechts 3% uit kobalt.

Door de beperkte wereldvoorraad, en het feit dat er slechts een paar mijnen zijn is kobalt ontzettend duur. En je bent dus afhankelijk van een beperkt aantal leveranciers, waardoor het risico op grote prijswijzigingen en leveringsproblemen te groot is voor massaproductie. Verder gaat het winnen van kobalt in bijvoorbeeld Congo nog gepaard met heftige schendingen van mensenrechten, vergelijkbaar met de bloeddiamanten. Dus inderdaad, op dit moment zit er nog kobalt in een batterij, maar de verwachting is dat de nieuwe generatie batterijen zonder kobalt binnen een tijdspanne van enkele jaren op de markt gaan komen'.

De vlogs met tips en tricks

Het is maandagochtend, onze koffers staan klaar en wij zijn er – geloof ik zelf – ook klaar voor. Onze eerste stop is Leiden, waar we onze elektrische auto ophalen bij EC-Rent. Chris geeft ons uitleg over de auto en na een snelcursus ‘elektrisch rijden voor dummies’ zijn we klaar om te vertrekken.

De eerste laadstop is het Vandebron laadstation bij Hellevliet, waar energie wordt opgewekt met drie windmolens van de familie Hoving uit Zeewolde. Hoe groen wil je het hebben? Met nog wat laatste tips en een uitgestippeld routeboekje zwaait het Vandebron team ons uit. Op aanraden van Quincy van Voltic – die voor ons een routeboekje heeft gemaakt met laadstops onderweg – plannen we meteen onze volgende stop.

Wat we leerden:

1. A Better Routeplanner

Quincy gaf ons deze tip. Met deze routeplanner kun je makkelijk je ritten plannen. Je kunt de tool ook gebruiken om bijvoorbeeld alleen gebruik te maken van snelladers en rekening te houden met het verbruik van de auto.

2. Zoek hotels uit met laadpunten en dubbelcheck je plek

Dit was voor ons een hele waardevolle tip. We zochten alleen op hotels met oplaadpunten en belde of mailde deze vervolgens om onze plek te dubbelchecken. Er zat namelijk één plek tussen waar de oplaadpaal stuk was. Zul je net zien!

Duitsland – Hambach

De eerste plek waar we naartoe rijden is Hambach, een plek in Duitsland waar elk jaar 40 miljoen ton aan bruinkolen uit de grond worden gehaald. Bruinkool, de vervuilendste aller fossiele brandstoffen. Nog viezer dan steenkool, die andere brandstof uit de industriële revolutie. Confronterend om te zien dat dit nog steeds gebeurd. Bossen en dorpen moeten ervoor wijken. Wat mij betreft is het industriële tijdperk al lang voorbij. Er zijn enorm veel alternatieven en dus is het tijd voor een nieuwe revolutie. De revolutie van de oneindige energie!

Wij kunnen massaal stemmen met onze portemonnee. Koopt de consument het niet, dan wordt het niet meer gemaakt, zo simpel is het. Dus laten we daar gebruik van maken! Jouw bank. Jouw verzekeraar. Jouw energieleverancier. Al die bedrijven waar jij in investeert, investeren die in fossiele energie of in de toekomst?

Wat we leerden:

3. Laad op tijdens afdalingen

Het mooie aan een elektrische auto is dat de batterij oplaadt tijdens het remmen. Deze optie is geweldig om te gebruiken tijdens afdalingen. We hadden soms onderaan de berg meer kilometers op de tellers dan toen we de afdaling begonnen.

Duitsland – Hambach

In deze derde vlog rijden we naar de grootste bruinkolenmijn in Europa met een omtrek van 50 kilometer: Hambach. Naast het bruinkolen drama doet Duitsland het beter dan Nederland. Ze hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in windenergie en biomassa.

In deze vlog geven we je ook een belangrijke tip voor het elektrisch rijden en wie rijdt er tot nu toe het meest duurzaam, Claire of Jelle?

Wat we leerden:

4. Gebruik apps om oplaadpunten te vinden

Zelf maakten wij gebruik van de apps ChargeMap en Plugshare. Over Plugshare waren we het meest enthousiast omdat je daar je eigen huis kunt toevoegen voor elektrische rijders om te laden, en dat doen anderen dus ook!

Duitsland – Waldpolenz | Oostenrijk – Mayrhofen

In deze vierde vlog van onze elektrische roadtrip bezoeken we een speciale en duurzame plek in Oostenrijk. Het gaat alleen iets minder gemakkelijk dan in Duitsland. Wordt het een roadtrip of een strandvakantie?

Wat we leerden:

5. Bel de hotline als de paal het niet doet

Als je het bedrijf belt van de oplaadpaal kunnen ze vaak het laden op afstand aanzetten. Rijd dus niet zomaar weg als de paal het niet doet.

Zwitserland – Splügen – Val di Lei

We hebben het spannend gemaakt. Na een lange rit komen we laat aan in het Zwitserse dorpje Splügen. Bij onze laatste stop hebben we nog berekend dat dat prima te doen moet zijn met die afstand. Tot dat we 15 kilometer voor de eindbestemming tot de ontdekking komen dat we nog nauwelijks kilometers op de teller hebben staan. Het heuvelachtige landschap heeft ons verrast en zo ongeveer al onze reserves opgemaakt. We proberen nog te laden bij een privé laadstation onderweg, maar zonder resultaat.

We besluiten rustig naar het hotel te rijden. We komen aan met nog 12 kilometer op de teller. Ik ben lichtelijk gestrest, maar voor Claire is het avontuur pas net begonnen. De hotel eigenaresse heeft de sleutel van onze kamer achtergelaten zodat we via de nachtingang binnen kunnen. Aan de zijkant van het hotel vinden we een verlengsnoer, alsof deze er voor ons is neergezet. Ze wisten dat we kwamen. Na een tijdje zoeken vinden we een stopcontact. Maar hé, dat zou te makkelijk zijn toch?

Wat we leerden:

6. Zorg dat je verlengkabels en omzetstekkers bij je hebt

Bereid je zo goed mogelijk voor door verschillende stekkers en verlengsnoeren mee te nemen op reis. Het voelt soms eng als je rijdt met een elektrische auto maar eigenlijk is dat niet nodig als je bij elk willekeurig stopcontact kunt opladen. Overal zijn die te vinden als je creatief bent en uit je comfort zone stapt.

Italië – Milaan – Larderello

Eindelijk zijn we aangekomen op de plek waarvan we ons vantevoren afvroegen of we er überhaupt zouden komen. Italië, ons favoriete land bleek op het gebied van elektrisch rijden alles behalve onze favoriet. Ze wisten ons soms tot wanhoop te drijven die Italianen, maar het bereiken van de geothermale bron in Larderello maakte veel goed. En als je het dan soms even echt niet meer weet, dan is er altijd nog, de noodknop.

Wat we leerden:

7. Een noodknop kan helpen

In Italië hadden de oplaadpunten vaak een noodknop. Het bleek dat we met deze knop de paal een harde reset konden geven. Daarna deed hij het weer! Check de vlog voor meer blijdschap.

België – Doel

Onze laatste reisdoel is Doel in België, vlakbij Antwerpen. We rijden langs een kerncentrale die samen met andere centrales zorgt voor 60% van de energie in België. Dan zit het er op! Teruggekomen in Nederland laden we onze auto voor de laatste keer op bij een Vandebron laadstation en brengen de auto terug.


Hoe vonden we het?

Claire: ‘Ik vond het supertof! Het was zoveel makkelijker dan ik dacht! Het vergt wat creativiteit hier en daar maar daar krijg je ook veel voor terug. Mensen zijn zeer geïnteresseerd in het elektrisch rijden en nieuwsgierig naar hoe het werkt.

Jelle: ‘Mensen in onze omgeving zeiden: ‘Ga je dat wel redden in twee weken?'. Nou, we hebben het makkelijk gered en reden gemiddeld 400 kilometer per dag. Italië was een wat lastiger land wat betreft snelladen maar verder in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland weinig tot geen problemen.

Het was vrij lastig om de auto weer in te leveren want het elektrisch rijden werkt echt aanstekelijk. Zodra je doorhebt hoe het werkt zit je er helemaal in en wil je niet meer terug.

Ben je van plan om elektrisch te gaan rijden? Via Vandebron kun je gemakkelijk een laadpas en laadpaal aanschaffen.

Wel geïnteresseerd, maar nog een stap te ver om meteen een elektrische auto aan te schaffen? Via EC-Rent kun je nu gemakkelijk een elektrische auto huren. Voor een weekend bijvoorbeeld.