Wat passies en emoties ons vertellen


Ik loop de woonkamer binnen en daar ligt iets op tafel: ‘De Emotie Encyclopedie’ van Vera Helleman. Het boek met 350 emoties. Over wat ze ons vertellen en wat ze van ons vragen. Verrukt pak ik het boek en begin te dansen. Een boek waar ik me een lange tijd op had verheugd ligt daar ineens. Wat een mooie verrassing!

Verrukt, verheugd en verrast. Drie emoties die door het boek bij mij opkomen. Ik zoek ze meteen op in de encyclopedie en na het opzoeken heb ik het volgende geleerd:

Blij als een kind ben ik, met een verlangen dat vraagt om aandacht. Het verlangen om meer te leren over mijn emoties. Een verlangen om mezelf te ontwikkelen en mijn emoties beter te leren begrijpen.

In de inleiding vind ik meteen iets wat ik sterk vind:

‘Emoties komen en gaan. Het zijn werkwoorden en ze zijn altijd in beweging’.

Zelf angstig zijn wordt dus ‘het is aan het angsten in mij’ of iemand die boos is wordt ‘het is aan het bozen in jou’. Ik doe het boek dicht en neem het mee naar bed, morgen weer verder lezen.

Geen zin hebben

Een dag later. Ik lig in bed. Geen zin. Het boek naast mij op de grond dus ik sla het open. Het staat erin! Geen zin zegt: ‘Zoek naar een weg tussen moeten en willen’.

Gaat dit om moeten en willen? Ja dat klopt, vandaag ‘moet’ ik alles klaarzetten om een video op te nemen. Mijn mooiste dagen zijn de dagen waarop ik kan doen wat ik wil doen. Dat ik ’s ochtends koffie zet, mijn laptop pak en begin met schrijven omdat dat kan, niet omdat het moet. Maar hoe hard ik daar ook voor werk, het ‘moeten’ komt altijd wel weer een keer om de hoek kijken.

Vera Helleman schrijft over openingen zoeken en jezelf vragen stellen: ‘Wat maakt dat ik er geen zin in heb?’ Ze geeft het voorbeeld van de was ophangen in de zomer. Toen het wasrek binnen stond had ze er geen zin in en toen ze ‘m buiten zette was het weg.

Ineens weet ik het ook. Ik heb geen zin in het klaarzetten maar wel in de video opnemen.

Het gaat om zoeken naar de openingen wat betreft de ‘moetjes’. Makkelijke wegen en openingen die de boel weer in gang zetten. Ik kijk ook nog even bij de aanverwante emotie ‘lui’ en lees:

‘Energie gaat nooit weg, het veranderd enkel van vorm. Die energie had willen stromen en nu borrelt hij ziekmakend van binnen’.

Ik doe het boek dicht en kom in beweging. Ik weet nu welke ‘moetjes’ ik moet tackelen. Ik zet meteen alles klaar. De uitgaande stroom komt weer op gang. Het is allemaal niet zo zwaar als ik dacht. De ziekmakende energie is nu weg en borrelt niet meer. Tijd om de video te gaan opnemen.

Energieën

Vera heeft het vaak over energieën. Zo kun je als kind bijvoorbeeld energetisch dingen overnemen van je ouders. Denk aan angsten, perfectionisme, depressies etc.

Die middag ben ik de video aan het monteren en het gaat me even niet snel genoeg. Ik ben ongeduldig en zoek het op:

‘Ongeduld is de botsing tussen jouw voorwaartse energie en de vertragende energie uit de buitenwereld. ‘Soms is er gewoonweg geduld nodig, omdat materie nou eenmaal trager is’.

Hoe ‘waar’ is dat? Ook jij zult het herkennen. Alles duurt langer dan je denkt. Dat project, dat boek, die vergadering, het openen van dat programma op je laptop. Energie gaat altijd sneller dan materie.

Enthousiasme

Aan het einde van de middag krijgen we een aanvraag binnen voor een samenwerking. Het maakt me enthousiast. Even opzoeken in ‘De Emotie Encyclopedie’:

‘Enthousiasme is onze lead naar dat waarvoor we hier zijn, noem het roeping. Enthousiasme roept naar je: “Volg je hart!”. Zet een stap een geef uiting aan wie jij bent’.

Uiting geven aan wie jij bent en waarom je hier bent. Met datgene heeft Vera Helleman mij het meeste geïnspireerd. Goed luisteren naar wat mijn innerlijke intenties zijn en dat dan gaan doen. Want ‘intentie is dat wat voortkomt uit jouw essentiële zelf’ schrijft Vera.

Niet wat Jelle zou moeten doen maar wat Jelle wil doen. Niet wat er van Jelle wordt verwacht maar waar hij passie voor voelt. Niet vastzitten in identiteiten waar weten dat er maar één identiteit is en dat is Jelle zelf.

Meer leven naar mijn hart heeft me losgemaakt van methodes om mijn productiviteit te verhogen. Het heeft me losgemaakt van time-management en alles willen controleren. Dat alles speelt zich af in mijn hoofd terwijl ik bij het hart moet zijn.

De zin van het leven is dat je er zin in hebt. — Alexander Smit

Daar waar de fascinatie zit. Dat waar jij zin in hebt. Daar waar enthousiasme ineens opkomt. Daar waar je ineens gepassioneerd gaat praten. Daar zit het. Daar moet je zijn.

Giet jouw passie in een vorm

En dan is het vervolgens aan jou om deze passie in een vorm te gieten. Om iets te gaan maken. Iets te manifesteren en het in de wereld te zetten. Passie zegt: ‘Ja! Dit idee matcht met je innerlijke intenties en wil de wereld in’ schrijft Vera.

En soms kun je dat even kwijt zijn. Dan is het weer even zoeken. Even die verhalen van je afschudden die je niet verder helpen. Even de rust pakken die je nodig hebt. Even niet bezig zijn met wie, wat, wanneer en hoe. Even alleen maar bezig met wat jij wil en wenst, en niet wat je moet van jezelf of van anderen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Hit me up on Instagram!