Spullen met extreme emotionele waarde


Het is woensdag 1 juli 1992. Ik loop zo hard mogelijk via de grote stenen trappen naar boven. Ik ren zo hard dat mijn vader mij niet bij kan bijhouden. Ik wil zo snel mogelijk het stadion en het podium zien. Als ik boven ben zie ik een lege Kuip met duizenden blauwe stoeltjes. Straks gaat Michael Jackson hier voor mij en nog vele anderen zingen en dansen. Ik kan niet wachten, maar het moet.

We springen mee met Kris Kros en dan vliegen er ineens twee vliegtuigen over, we kijken met de vliegtuigen mee. Als onze blikken weer naar beneden zijn gericht, staat hij daar. Na een oorverdovend gegil van tien minuten lang begint hij. Het is de mooiste avond uit mijn kindertijd. Met volle borst en totaal niet bewust van de tekst zing ik mee met de nummers ‘Man in the Mirror’ en ‘Heal the World’.


Michael Jackson – Man in the Mirror

I’m starting with the man in the mirror
I’m asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself and then make a change

Michael Jackson was even oud als ik nu, toen hij dit nummer schreef. Ook hij was bezig met anderen inspireren om deze wereld mooier te maken. Nu schieten de tranen in mijn ogen als ik het nummer afspeel. Het concertticket hangt nu als één van de paar overgebleven spullen met emotionele waarde die ik nog heb aan de muur. ‘Man in the Mirror’ gaat over jezelf leren kennen. Over je échte zelf tegenkomen en dan besluiten om te veranderen.

De afgelopen 5 jaar heb ik nieuwe dingen geleerd over mezelf. Het gebeurde allemaal in 2011, in Brazilië. Daar las ik het boek ‘Denk groot en word rijk’ van Napoleon Hill. Ik werd bewuster van mijn angsten en gedachten. Ik zag mezelf in de spiegel. Ik zag de échte Jelle.

‘Man in the Mirror’ gaat over de echte natuur tegenover je aangeleerde natuur. De aangeleerde natuur die gebaseerd is op ervaringen uit het verleden, afgeleerde impulsen en maatschappelijke do’s en don’ts. En hoe meer je naar binnen gaat, hoe meer je je bewust wordt van je eigen behoeftes en krachten.

En nu weet ik ook dat ik, net als Michael Jackson, een verandering teweeg wil brengen. Dat ik de wereld mooier en groener wil maken.

Het concertticket is een bezitting met extreme emotionele waarde. Een bezitting die iets belangrijks zegt over mijn leven. Een bezitting die gaat over mijn liefde voor muziek, dans en mijn bewondering voor deze wereld die te mooi is om kapot te maken.

Welke spullen hebben voor jou extreme emotionele waarde? Welke spullen vertellen een verhaal over jouw leven? Vind ze en laat ze niet ondergesneeuwd liggen. Deze spullen geven je kracht. Kracht om door te gaan op jouw pad.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.