De vier fundamenten van de dag


Leuk al die blogs over beter leven en gezonder eten, je ziet steeds weer dezelfde tips tegenkomen die je eigenlijk al weet. Leuk al die apps over doelen en gewoontes, maar ze stellen niets voor zolang je niet in actie komt. Leuk persoonlijke ontwikkeling maar het is pas écht waardevol als je gaat ontdekken, gaat struikelen, gaat vallen en dan weer gaat opkrabbelen om vervolgens het leven zo diep mogelijk in te ademen.

Het leven kent namelijk geen “shortcut to any place worth going”.

Voor mij zit de magie in theorie en ontdekken, in doen en in leren. In toepassen wat je leert en leren van wat je doet. In durven falen en daardoor een keer winnen. In uit die comfort zone stappen, maar wel willen weten wat dat betekent en hoe dat eigenlijk ontstaat, die hang naar de comfort zone.

Ik kan vanavond opschrijven wat ik allemaal wil bereiken in 5 jaar maar als ik hier blijf zitten gebeurt er gewoonweg niets. Ik kan ook alleen maar gedachteloos doen, doen, doen en aan het einde spijt hebben van wat ik heb gelaten.

Onderstaande tekst inspireerde me tot het schrijven van dit artikel.

‘Soms worstel je… met al die info, goede ideeën, mooie oefeningen, interessante boeken, wijze lessen en handige apps. Ik zie ze, lees ze half, sla ze op, bewaar en verzamel ze. En vervolgens blijf het stil. De waan van de dag neemt het over. Ik heb allerlei voornemens, wil gezonder eten, eindelijk eens sporten, of mediteren en dan ook maar gelijk proactief leven. Maar ik doe dus helemaal niets. Behalve overal op reageren, liken, enthousiast raken en hop…. weer een nieuw fantastische lijstje, idee of manier. Dus …. hoe stop ik met die worsteling. Hoe kies, begin en doe ik eens iets dat ook vol te houden is?’

Ok, hoe onderneem je actie?

De waan van de dag. Ik denk dan aan werk, het huishouden en zorgen voor je partner, kinderen. Al deze taken kun je het beste en meest effectief uitvoeren als je eerst aan jezelf denkt en voor jezelf zorgt.

Je kunt geconcentreerder werken als je ’s ochtends hebt geïnvesteerd. Je kunt je beter richten op dat wat er moet gebeuren op je werk, in het huishouden, met je kinderen, als je ‘s ochtends deze fundamenten al hebt afgetikt.

En trouwens, de waan van de dag, hoort daar een televisie in thuis? Betekent de waan van de dag constant met z’n allen naar schermen staren of ook écht met elkaar praten? Wordt er gezond gegeten in de waan van de dag of is het troep? Wat behoort er eigenlijk allemaal tot de waan van de dag en wat kan er minder of helemaal niet?

Om optimaal te leven is het belangrijk dat we ’s ochtends de fundamenten leggen die ons overdag een beter mens maken. Eerst voor jezelf zorgen met de vier fundamenten van de dag.

De vier fundamenten van de dag

1. Meditate

Onderzoeken met MRI-scans hebben aangetoond dat mensen die 11 uur lang hebben gemediteerd een sterker brein hebben. Een brein dat kan pauzeren als het even te heftig is en dan weer kan kiezen. Een brein dat kan observeren. Een brein dat moeilijk uit balans wordt gebracht.

Zie het brein als een grote spier en denk eens aan de Dalai Lama. Deze man heeft inmiddels een brein dat zo gespierd is als een lichaam van een bodybuilder. Jarenlang heeft hij getraind op een sterker brein en daardoor heeft hij een extreme wilskracht en balans.

2. Exercise

Elke dag sporten, al is het maar even, is gelijk aan het innemen van ritalin en prozac. Het maakt je geconcentreerder, rustiger en gelukkiger. Als is het maar 20 minuten hardlopen per dag of een uurtje fietsen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, begin klein.

3. Sleep

Maak slaap belangrijk, heel belangrijk.

4. Nutrition

Je darmen zorgen voor meer serotonine dan je brein. Gezond eten maakt je gelukkiger, fitter en geconcentreerder.

Dit zijn dus de vier fundamenten van de dag. Misschien wist je dit al en denk je nu: “weer zo’n blog met tips die ik al weet”.

Zo ja, stel jezelf dan deze vragen:

• Doe je elke dag de moeite om deze fundamenten te leggen?

• Op welk moment van de dag kun je het beste aan deze fundamenten werken? Vaak zijn dit de ochtenden als het heel vroeg is, als iedereen nog slaapt en jij werkt aan de piramide.

• Waar begint jouw piramide? Wat is de bodem?

• Wat is jouw nummer één fundament waar niet over te onderhandelen valt maar wat je elke dag gewoon doet? No matter what.

Just do it.

Meld je aan voor de newsletter en ontvang een preview
van het boek 'Verlangen naar minder' in je mailbox!

GROWTHINKERS