16 tips voor een fysiek en mentaal gezonder leven


1. Vergelijk jezelf niet met anderen.

Iedereen volgt zijn eigen pad. Loop je eigen pad zonder het te vergelijken met anderen. Je met anderen vergelijken heeft gewoonweg geen zin. Vaak vergelijk je je met mensen waar je jaloers op bent. Weet dat jaloezie een verkapte omleidingsroute naar jouw eigen ambities is. Welke ambitie is dit en kun je daar vandaag mee aan de slag?

Wees blij dat deze inspirerende mensen er zijn. Dat ze niet de hele dag niets doen maar hun inspanningen laten zien aan de wereld, net als jij. Dat ze net als jij bezig zijn met deze onderwerpen en ze zich hiervoor inzetten. Geniet van hun succes en het geluk dat ze de wereld geven. Omarm en betrek ze bij jouw leven. Wie weet tot welke mooie dingen jullie samen kunnen komen. We zijn allemaal anders, uniek en geweldig. En daarnaast: het leven is te mooi en te kort om jaloers te zijn.

Of zoals Jiddu Krishnamurti het zo mooi zegt in zijn boek ‘Bevrijd van het bekende':

If I am all the time measuring myself against you, struggling to be like you, then I am denying what I am myself.

2. Eet hoofdzakelijk plantaardig

Eten is belangrijker dan we denken. Als je structureel akkoord gaat met het eten van ongezond voedsel dan accepteer je dat alles in je lichaam ongezond wordt. Het lichaam heeft dan namelijk geen tijd meer om te helen. De troep stroomt met watervallen naar binnen en door je hele systeem.

Een tip op het gebied van plantaardig eten is de app Daily Dozen van Dr. Greger. Dit is een app waarmee je elke dag heel duidelijk ziet wat je moet eten volgens het plantaardig eetpatroon waar Dr. Greger voor staat. In zijn boek ‘Hoe overleef je?’ staat meer over dit patroon dat volgens zijn bronnen leidt tot de minste ziektes op lange termijn.

3. Behandel emotionele en fysieke wonden hetzelfde

Voor een fysieke wond doe je meteen je best om hem zo snel mogelijk te helen. Doe dit ook bij emotionele wonden. Soms kroppen we heftige dingen die we meemaken op en laten we het doorsudderen in onze persoonlijkheid. De beste manier om deze emotionele wonden te helen is er heel veel over te praten. Met vrienden, familie en mensen die er speciaal voor hebben gestudeerd (psychologen).

4. Beweeg elke dag 90 minuten licht of 40 minuten intensief

In de Daily Dozen app staat dat je elke dag het beste 90 minuten kunt bewegen met gemiddelde intensiteit: o.a. fietsen, wandelen of 40 minuten met hoge intensiteit: o.a. hardlopen, push-ups, pull-ups. Een tip voor de push-ups en pull-ups: de app Quick Fit. Je kunt die 90 minuten wandelen ook zien als 10.000 stappen per dag als je dat fijner vindt.

5. Tandenstoken

Stoken is belangrijker voor de hygiëne van je mond dan tanden poetsen. Het houdt je tandvlees gezond en haalt het voedsel uit de nauwe plekken waar je tandenborstel niet bij kan en wat water niet kan wegspoelen. Doe je dit niet dan resulteert dat op lange termijn in een slechte adem. Zorg dat je in ieder geval drie keer per week stookt.

6. Wissel koude en warme douches af

Probeer koud en warm douchen steeds meer af te wisselen omdat ze verschillende voordelen hebben. Over het algemeen zijn we te gewend aan warm water. Wat heel goed helpt na het sporten, is koud(er) douchen als het lichaam heel warm is. Probeer een koudere temperatuur te kiezen die je lichaam lekker vindt in plaats van weer automatisch over te gaan op warm. Vergelijk het met de temperatuur van een lekker koel zwembad.

Bij koud douchen is het goed om dit niet gelijk te extreem te doen maar geleidelijk op te bouwen. Meteen ijskoud douchen is veel lastiger dan klein beginnen en er langzaam een gewoonte van te maken.

Voordelen van koud en warm douchen:

WARM:

1. Ontspant de spieren
2. Vermindert de spanning in het lichaam
3. Vermindert migraine, zwellingen en angsten
4. Fungeert als medicijn voor de luchtwegen (denk aan stomen)
5. Verwijdert slechte stoffen van de huid
6. Opent je poriën

KOUD:

1. Stimuleert het immuunsysteem
2. Maakt je alerter
3. Goed tegen verkoudheid
4. Stimuleert anti-depressie hormonen
5. Betere stofwisseling
6. Bevrijdt de geest
7. Verstevigt de huid
8. Vermindert haaruitval

Wissel af en maak gebruik van beide voordelen!

7. Probeer elke dag afgewezen te worden

Een paar voorbeelden waarom niet bang zijn voor afwijzing je verder helpt:

Ben je single en op zoek? Dan is dit een goede manier om de muur om je heen af te breken. Maak er een dagelijks doel van om afgewezen te worden en zie het als een manier om de mensen uit je leven te filteren die niet geïnteresseerd zijn. Zie afwijzing als een tool in plaats van als een deuk in je ego.

Zoek je een baan? Dan is op je doel afgaan en niet bang zijn voor afwijzing ook heel handig. Vraag advies aan iemand die die baan al heeft of durf gewoon ergens naar binnen te stappen waar je graag wil werken. Je mist zoveel door niets te vragen en geen ballen te tonen. Let op dat je niet te opdringerig wordt.

8. Maak elke dag ‘het meer willen’ minder.

The less I needed, the better I felt. — Charles Bukowski

Mensen die enorm gehecht zijn aan bezittingen zullen zich verschrikkelijk voelen als er spullen van hen worden afgenomen of verdwijnen. Uiteindelijk zijn het de bezittingen die jou gaan domineren, niet andersom. Word een mens dat minder nodig heeft en je zult sneller tevreden zijn. Weinig bezitten is fijn, maar minder willen is nog veel fijner. De beste manier om minder te willen is verwijderen uit je leven wat je niet nodig hebt, niet gebruikt, of wat geen waarde toevoegt aan je leven.

9. Doe experimenten door een week zonder ‘iets’ te leven

Een tijd zonder iets doen maakt je bewuster. Waarom doe je het? Om een leegte te vullen of omdat je er van groeit? Het maakt je even een tijd los van dat ene en je leert waarom je het wel of niet nodig hebt. Leven zonder zuivel, vlees en suikers. Of alcohol, televisie, je smartphone en social media.

10. Leef elke dag je gewoontes

Een van de redenen dat mensen falen in het leven is dat ze geen duidelijk doel voor ogen hebben. Beslis waar ‘jouw bewust gekozen leven’ uit bestaat en begin stappen te zetten die daartoe leiden. Doe dit met behulp van gewoontes en begin klein. Een marathon lopen wordt dan elke dag 5 minuten hardlopen en een blog met een groot bereik wordt elke dag 100 woorden schrijven.

11. Mediteren

‘Mediteren is het mooiste geschenk wat je jezelf kunt geven’ schrijft Jan Geurtz in zijn boek ‘Verslaafd aan liefde'. Helemaal mee eens, maar waarom eigenlijk? We maken mediteren soms te onbelangrijk. We hebben al zo weinig tijd en waarom zouden we dan stil gaan zitten? ‘Verspilde tijd’ denken we. Toch leert ervaring dat na elke meditatie het brein rustiger is en je je plannen helderder hebt. Daarnaast kan een meditatie je ook veel creativiteit en ideeën geven.

12. Houd een dagboek bij

The Five-Minute Journal is een waardevolle toevoeging aan je leven. Een klein dagboek met een ‘weekly challenge’ en vragen zoals waar ben je dankbaar voor, wat zou vandaag tot een mooie dag maken. Door elke dag even de tijd te nemen om na te denken over de dag bouw je een document op met data over jezelf. Handig om je levensgroei en manier van denken bij te houden, maar ook om te kunnen raadplegen wat je gedaan hebt op een bepaalde dag.

13. Maak lange wandelingen

Heb je het koud of voel je je ongemotiveerd, somber of boos? Maak een wandeling: het is een geweldige manier om de reset-knop in te drukken en terug te keren naar een positieve mindset. We zitten er allemaal graag warm bij, terwijl je het van lopen echt warm krijgt.

14. Help anderen maar word geen ‘help-a-holic’

Als je iemand helpt versterk je de relatie met deze persoon en het is de meest voldoening-gevende actie op aarde. Het voelt fysiek geweldig maar je voelt je ook een ‘goed’ persoon. Je hebt de ander vooruit geholpen in het leven.

Maar pas op, word niet iemand die voor zichzelf geen grenzen kan stellen. Word geen ‘help-a-holic’ die geen tijd meer over heeft voor zichzelf. Jouw eigen tijd voor de dingen die je gelukkig maken is namelijk nog belangrijker. Je kunt pas iemand helpen in het vliegtuig als je je eigen mondkapje op hebt.

15. Wees altijd eerlijk

Leugens leiden tot problemen. Gekend worden als iemand die je kunt vertrouwen is een geweldige eigenschap om te behouden en is essentieel voor je integriteit. Een persoonlijkheid gebaseerd op leugens brokkelt namelijk langzaam af.

16. Neem het leven niet te serieus

Leer te lachen om kleine dingen en het ‘serieuze bestaan’ wordt gelijk een stuk lichter. Probeer zo snel mogelijk te lachen om de dingen die mis gaan.