Gelukkig zijn en het snelle genot gedag zeggen

Als we het over geluk hebben dan is het belangrijk dat we eerst goed het verschil weten tussen (vals) genot en geluk (levensvreugde).

1. Genot (snel)

Genot is het effect van geluk (levensvreugde). Het begint dus bij geluk en dan komt genot daaruit voort. Maar als mensen kunnen we ook gelijk in het valse genot duiken zonder dat daar levensvreugde voor nodig is. En dat is soms heel fijn maar het is verschrikkelijk om daar je leven op te baseren.

Vraag aan een ex-drugsverslaafde hoe het constant duiken in vals genot afliep. Vraag een man met extreem veel overgewicht of snel genot zijn problemen heeft opgelost schrijft Mark Manson in zijn boek ‘The Subtle Art of Not Giving a Fuck’.

We worden elke dag met genot geconfronteerd. Het valse genot wil ons elke dag met open armen ontvangen. Genot is dat wat we moeten najagen, als we onze maatschappij moeten geloven met zijn advertenties. Een kind met een ‘Happy Meal’ voor z’n neus, ja die geniet wel. Tot hij of zij later ziet wat al die ‘Happy Meals’ met het lichaam hebben gedaan. ‘Thank you!’, ‘Thank you for buying!’ zegt het valse genot (consumentisme) met een grijns.

Uit onderzoeken blijkt dat mensen die hun energie vaak steken in vals genot niet alleen ongezond leven, maar ook meer last hebben van angsten, emotioneel minder stabiel zijn en meer depressieve klachten hebben.

Met vals genot verdoven we onszelf tot we de rekening krijgen. Daarnaast leidt het ons af van het ‘met jezelf zijn’. ‘Met jezelf zijn’ en al de emoties en gevoelens die daarbij horen er laten zijn. Het is de makkelijke vlucht in het even niets voelen en dat is nou juist zo belangrijk voor ons. De gevoelens en emoties die door ons heen gaan. Want dat zegt zo enorm veel over ons. Daar zit de magie en ons ‘mens zijn’ in.

Ook Jiddu Krishnamurti schrijft over het verschil tussen genot en geluk (levensvreugde). Hij schrijft het volgende in het boek ‘Bevrijd van het bekende’:

‘Genot bestaat uit vier fasen – waarneming, sensatie, contact en verlangen. Geluk (levensvreugde) daarentegen is iets wat heel onmiddellijk is. Iets dat heel echt is. Het is ineens daar, en pas als je er een gedachte aan koppelt wil je het opnieuw voelen. En dan ga je het zoeken in iets artificieels want je wil het weer hebben, en het liefst nu meteen.

Dat is ook waar de pijn ontstaat. De pijn als je het niet meteen krijgt. Pas als je het geluk kunt voelen zonder dat je wil dat het wordt herhaald, dan is er geen pijn en angst meer. Het gaat niet om het wegdrukken van genot (wat bijvoorbeeld monniken en priesters doen) maar de algehele betekenis van genot begrijpen en zien. Zien hoe het werkt. Dan kun je geluk (levensvreugde) vinden in het leven. Je kan niet denken aan levensvreugde. Het is iets wat ineens daar is. En als je gaat ‘denken’ aan levensvreugde dan ‘wil’ je het weer en verandert het in genot.’


Leven in het ‘hier en nu’ is de onmiddellijke waarneming van schoonheid en grote vreugde zonder dat je er genot in zoekt. — Jiddu Krishnamurti


2. Geluk (levensvreugde)

Jezelf geven voor de groei van een ander. Het opzetten van een eigen bedrijf en er vervolgens geld mee verdienen. Durven om de arena in te stappen. De weg van je authentieke zelf bewandelen en jezelf uiten. Zelfcreatie, vrijheid en onafhankelijkheid. Zomaar een paar voorbeelden van wat geluk voor mij betekent.

‘It’s not finishing the marathon that makes us happy, it’s achieving a difficult long-term goal that does. It’s not having an awesome kid to show off that makes us happy, but knowing that you gave yourself up to the growth of another human being that is special. It’s not the prestige and money from the new business that makes you happy, it’s the process of overcoming all odds with people you care about.’

Een stuk tekst uit het artikel ‘Stop trying to be happy’ van Mark Manson.

Het mooie is dat die ‘craving’ naar het snelle en valse genot niet blijvend is. Hij waait voorbij als een wind. Jij bent niet je emoties en gedachten, je bent de observator. Je kunt ze zien en dan een U-turn maken als je naar die Fastfoodketen loopt. Want een paar minuten later is die ‘craving’ weg en ben je het alweer vergeten.

Wat mij helpt is om onderstaand lijstje te bekijken als ik zin heb om in dat snelle en valse genot te duiken. Het is dan goed om weer even te lezen dat het ook zonder kan. Dat we het niet nodig hebben en er heel veel dingen in het leven zijn die levensvreugde geven maar op de lange termijn niet slecht voelen.

1. Uren lopen door de bossen, weilanden, heuvels, duinen en berglandschappen.

2. Mensen met passie aan het werk zien.

3. Het boek lezen dat helemaal klopt op het juiste moment.

4. Het kippenvel wat je krijgt als je iemand inspireert, die twinkeling in hun ogen.

5. Na een dag in kunstmatige warmte de frisse lucht in stappen en even heel diep inademen.

6. Goede muziek luisteren en dan als een gek meedansen en meezingen.

7. Iemand die je even stevig vasthoudt. Een omhelzing die net wat langer duurt.

8. Het rustige en kalmerende gevoel na een workout.

9. Het juiste nummer op het juiste moment horen.

10. Koffie.

11. Een lang en warm bad met Eucalyptus olie.

12. Hele donkere en pure chocolade.

13. In bed liggen en de regen tikt tegen het raam. De wind om het huis horen waaien.

14. Even oogcontact met iemand van het andere geslacht.

15. Een massage.

16. De geur van regen op asfalt in de zomer en de geur van het bos.

17. De schoonheid van een zonsondergang.

18. De geur en het geluid van een vuurkorf in de winter.

19. Het kraken van de sneeuw.

20. Het warme water dat je hoofd raakt na een koude douche.

21. Hoe een mooie tekst met je eigen overtuigingen kan spelen, en hoe je er nieuwe bijzondere perspectieven door kan ontwikkelen.

22. Serendipiteit.

23. Een mooi en goed gesprek.

24. Een geniale opmerking van een kind.

25. Samen met vrienden aan een grote tafel zitten en praten en lachen tot diep in de nacht.

26. Het geluid van de zee.

27. Je spaargeld zien groeien en je schulden zien dalen.

29. Kijken naar dieren in de natuur. De natuur die contact met je maakt.

28. Een fris en schoon bed.

30. Een kind blij maken.

31. De liefde bedrijven.

32. Een lege inbox.

33. Die eerste slok als je dorst hebt.

34. Een zonnige dag. Dobberen in het zwembad.

35. Allebei tegelijkertijd precies hetzelfde zeggen.

36. Je realiseren dat je meer tijd hebt om te slapen.

37. Onverwacht een compliment ontvangen.

38. Mediteren.

39. Een opgeruimd huis.

40. Dat gevoel na het afronden van een groot project. Zitten na het harde werken. Non-focus na een lange focus.

41. Het uitzicht na het beklimmen van een berg.

Welke beklimming wil je maken? De beklimming die je geluk geeft zodat je het valse genot niet nodig hebt.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

Meld je aan voor de newsletter en ontvang een preview
van het boek 'Verlangen naar minder' in je mailbox!

GROWTHINKERS