De meest groene energieleveranciers in 2024

Ben je op zoek naar de meest groene energieleveranciers van 2024? In dit artikel onderzoeken we welke energieleveranciers echt groen zijn en hoe ze bijdragen aan de energietransitie. We kijken naar het belang van groene energie, het risico van greenwashing en welke leveranciers, zoals Zonneplan, dynamische prijsmodellen hanteren om zowel duurzaamheid als kostenbesparingen te bevorderen.

Ontdek welke energieleveranciers een positieve impact hebben op het milieu en hoe je als consument bewuste keuzes kunt maken.

Inhoud

                             Laatste update — 16 september 2024

    Jelmer Mommers schrijft in zijn boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen': ‘Kies thuis voor groene energieleveranciers’. In de Drawdown top 100 meest effectieve manieren om CO2 te reduceren staat ‘Windturbines (wind op land)’ op nummer 2, zonneparken op 8 en zonnepanelen op het dak op nummer 10.

    Fossiele energie is wereldwijd het grootste probleem wat betreft uitstoot. We moeten – ja moeten – zo snel mogelijk uit de verslavende fossiele modus en veranderen naar groene en schone energie. Het is belangrijk – nee noodzakelijk – dat we de transitie maken want het is een van de meest effectieve manieren om klimaatverandering tegen te gaan.

    Wat is groene stroom?

    Groene stroom / energie is hernieuwbare energie. Dat komt omdat de energie afkomstig is uit natuurlijke bronnen die praktisch nooit op raken. Ze worden automatisch weer aangevuld. Denk bijvoorbeeld aan energie uit wind, uit water, of uit de zon. Bij de opwek van deze duurzame energie komt weinig tot geen CO2 vrij, hele groene energie dus!

    Hoe werkt groene stroom?

    Alle Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Of je nu voor grijze stroom kiest of voor groene stroom: iedereen krijgt dezelfde circa 230 volt uit het stopcontact. Het verschil tussen grijze en groene stroom is de manier waarop de stroom is opgewekt. Het is dus niet zo dat groene stroom ‘anders werkt’ dan grijze stroom. 

    Hoe bepalen we of onze stroom groen is?

    GvO’s zijn ontstaan als een Europees instrument om de herkomst van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te certificeren. Het idee was om een transparant systeem te creëren waarmee consumenten en bedrijven konden aantonen dat hun stroom afkomstig is van duurzame bronnen. Dit systeem werd in het leven geroepen door de Europese Unie als onderdeel van haar doelstellingen om de energiemarkt te verduurzamen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

    Elke GvO vertegenwoordigt één megawattuur (MWh) aan groene stroom die is geproduceerd en aan het net is geleverd. Deze certificaten worden uitgegeven door geaccrediteerde instanties en kunnen vervolgens door producenten van groene stroom worden verkocht aan energieleveranciers die hun stroom willen “vergroenen”. Het systeem is ontworpen om de markt voor groene stroom te stimuleren door vraag en aanbod van groene energie te scheiden en flexibiliteit te bieden aan energieleveranciers.

    Het oorspronkelijke idee was dat door het kopen van GvO’s, energieleveranciers zouden worden gestimuleerd om meer in hernieuwbare energie te investeren. Consumenten zouden op hun beurt een garantie hebben dat hun stroom daadwerkelijk groen was. 

    In het verleden was dit een goede stimulans voor bedrijven om te vergroenen, en is er hiermee meer groene stroom opgewekt. Echter wordt dit systeem nu vooral gebruikt om grijze stroom administratief te vergroenen, zonder dat er daadwerkelijk meer groene stroom wordt geproduceerd.

    Conclusie: Garanties van Oorsprong (GvO’s) lijken op het eerste gezicht een geweldige manier om de herkomst van groene stroom te garanderen, maar in werkelijkheid kunnen ze behoorlijk misleidend zijn en bijdragen aan greenwashing.

    Wat maakt GvO’s misleidend?

    GvO’s kunnen los van de fysieke stroom worden verhandeld. Dit betekent dat energieleveranciers grijze stroom kunnen inkopen en deze ‘vergroenen’ door GvO’s te kopen die zijn uitgegeven voor groene stroom die elders is geproduceerd. Hierdoor lijkt het alsof de geleverde stroom groen is, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Dit geeft een vertekend beeld van de duurzaamheid van de geleverde energie en kan consumenten misleiden over de werkelijke bron van hun elektriciteit.

    Waarom zijn GvO’s greenwashing?

    GvO’s kunnen worden gekocht door energieleveranciers die geen of weinig hernieuwbare energie produceren, maar toch willen claimen dat ze groene stroom leveren. Hierdoor wordt de werkelijke productie van groene stroom niet verhoogd, maar worden consumenten wel misleid. Ze denken dat ze bijdragen aan de energietransitie door groene stroom af te nemen, terwijl hun energieverbruik in feite niet duurzamer is geworden. 

    Dit systeem van certificaten geeft consumenten een vals gevoel van duurzaamheid en draagt niet daadwerkelijk bij aan de vergroening van de energievoorziening.

    Deze video is van 2018 maar is nog steeds een goede weergave van hoe GvO's tot stand komen.

    De meest groene energieleveranciers zijn de dynamische energieleveranciers

    Hoe zit het nu met de duurzaamheid van energieleveranciers? Jarenlang deden WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond op basis van de GvO’s onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Dit was om die reden weinig zeggend.

    Inmiddels zijn deze organisaties (waarschijnlijk ook mede daardoor) gestopt met dit onderzoek. Dit betekent dat er momenteel geen nationaal onderzoek in Nederland is dat de duurzaamheid van energieleveranciers op leveranciersniveau beoordeelt. Hoewel er nog wel onderzoeken bestaan naar de duurzame producten die door leveranciers worden aangeboden, geven deze geen compleet beeld van de duurzaamheid van de leverancier als geheel.

    Het is opvallend dat bijna alle energieleveranciers in Nederland beweren groene stroom te leveren, terwijl in 2023 slechts 48% van de elektriciteit in Nederland daadwerkelijk duurzaam wordt opgewekt. Dit roept vragen op over de werkelijke duurzaamheid van hun aanbod en hoe eerlijk deze claims zijn. En zoals eerder geconcludeerd zit iedere energieleverancier op hetzelfde net aangesloten. Daarmee kan de energieleverancier dus ook niet meer groene energie hebben dan de ander. 

    Waarom versnel je de energietransitie met een dynamische energieleverancier?

    Het enige wat invloed heeft op hoe groen de stroom is die je afneemt ben jijzelf. Doe je dat dan kom je automatisch terecht bij de dynamische energieleveranciers. Deze hebben allemaal een aantoonbare stimulans om stroomverbruik te verplaatsen naar momenten met veel duurzaam aanbod, wat in de praktijk ook tot gedragsverandering leidt.

    Ook in de energiemarkt gaat het om vraag en aanbod. Als de vraag naar elektriciteit meer op één lijn komt met de piekproductie van hernieuwbare energie overdag, is er minder behoefte aan fossiele brandstoffen als back-up. Dit vermindert ook de CO2-uitstoot en de vervuiling, wat de luchtkwaliteit verbetert en de klimaatverandering tegengaat. 

    Speel je hier dus beter op in dan help je niet alleen mee voor het klimaat maar ook voor je eigen portemonnee. De stroom is op dat soort momenten vele malen goedkoper als je een dynamische energieleverancier hebt.

    Welke dynamische aanbieders helpen klanten nou echt slimmer gebruik te maken van groene stroom? Ze hebben allemaal een app met inzicht in je verbruik.

    LET OP: Het is belangrijk om op te merken dat niet elke dynamische energieleverancier hetzelfde inzicht biedt in hoe groen de stroom op een bepaald moment is. Hoewel een uur relatief goedkoop kan zijn, bepaalt het percentage groene stroom of het echt duurzaam is. Zonneplan is de enige leverancier die dit inzicht elk uur biedt, zodat je altijd bewust kunt kiezen voor de meest groene stroom.

    Wat zijn de meest groene én goedkoopste energieleveranciers?

    1. Zonneplan

    Rond de 32 euro per maand volgens Jeroen.nl

    Een dynamisch energiecontract van Zonneplan biedt dé oplossing om jouw energierekening te verlagen. Dit doen ze door jou stroom en gas voor de inkoopprijs te leveren en je bespaart je gemiddeld 25% op je stroom- en gaskosten ten opzichte van vaste en variabele contracten. Via de Zonneplan app helpen ze je om je verbruik te verplaatsen naar de goedkoopste momenten met wind- en/of zonnestroom. Zo laat Zonneplan Energie jou profiteren van deze groene daluren.

    Sinds begin juli zijn we overgestapt naar Zonneplan. Ik kreeg een Connect opgestuurd die ik kon koppelen aan mijn slimme meter en kon meteen mijn verbruik live in de app zien. Door de dynamische energieprijzen kiezen we bewust wanneer we de vaatwasser of wasmachine aanzetten. Ook de gasprijs per dag kunnen we nu zien.

    Zonneplan verkoopt naast een dynamisch energiecontract ook zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen. Je krijgt ook gratis toegang tot Powerplay die op basis van alle data automatisch jouw apparaten aanstuurt voor het maximale rendement. In de toekomst ben ik zeker van plan om dit ook aan te schaffen bij Zonneplan en alles op elkaar af te stemmen.

    2. Tibber

    Rond de 33 euro per maand volgens Jeroen.nl

    De Zweedse Daniel Lindén en de Noorse Edgeir Vårdal Aksnes werkten allebei jarenlang in de energiesector en zagen de voornaamste interesse van energieleveranciers van dichtbij: zoveel mogelijk energie verkopen om zoveel mogelijk winst te maken. Het voelde tegenstrijdig, want minder stroom verbruiken komt zo'n beetje iedereen ten goede, behalve deze energieleveranciers zelf – de dinosauriërs van de energiesector.

    Daniel en Edgeir waren ervan overtuigd dat het anders kon. Inmiddels delen ze die visie met collega's in Noorwegen, Zweden, Duitsland en Nederland. Ze zijn een digitale energieleverancier die dingen net een beetje anders doet. Maar de droom, die staat nog altijd centraal: een betere, slimmere energiesector voor iedereen. 

    Als je Tibber vergelijkt met Zonneplan dan biedt Zonneplan met Powerplay een AI-gedreven aansturingsservice die apparaten slim aanstuurt voor maximaal rendement en netstabilisatie, terwijl Tibber enkel automatisch laden en verwarmen mogelijk maakt tijdens momenten met lage stroomprijzen. 

    Beide apps scoren hoog in de app stores, met een waardering van 4,6/5 voor Zonneplan en 4,7/5 voor Tibber. Zonneplan onderscheidt zich verder door inzicht te bieden in het groenpercentage van de stroom per uur, waardoor je écht groene stroom kunt verbruiken. Ook biedt Zonneplan een lagere inkoopvergoeding op stroom, terwijl Tibber dit voordeel bij gas biedt. Ten slotte werkt Zonneplan met een dynamisch voorschot, terwijl je bij Tibber maandelijks achteraf betaalt.​

    3. NextEnergy

    Rond de 34 euro per maand volgens Jeroen.nl

    NextEnergy’s oprichters, Gijs Wubbe en Frederik op de Beeck, hebben door hun jarenlange ervaring in de energiesector gezien dat traditionele energiebedrijven vooral focussen op meer verkoop voor winst. In de huidige marktcrisis ligt de nadruk bij NextEnergy echter op het slim gebruiken van energie, zoals het stimuleren van verbruik bij overschot. 

    Ze richten zich op techniek om processen te verbeteren en de organisatie klein en efficiënt te houden, zonder grote marketingcampagnes of kantoren. De techniek maakt NextEnergy klaar voor de volgende stappen in de energietransitie: het slim aansturen van apparaten op gunstige tijden, wat zowel het milieu als de portemonnee ten goede komt.

    Als je NextEnergy vergelijkt met Zonneplan dan biedt Zonneplan met Powerplay een AI-gedreven aansturingsservice die apparaten slim aanstuurt voor maximaal rendement en netstabilisatie, terwijl NextEnergy een soortgelijke aansturingsservice beschikbaar heeft. De Zonneplan App scoort aanzienlijk beter met een waardering van 4,6/5 in de app stores, tegenover 3,7/5 voor NextEnergy. Bovendien werkt Zonneplan met een dynamisch voorschot, terwijl NextEnergy een vast voorschot hanteert.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zonneplan. Na een onderzoek onder onze volgers bleek dit één van beste aanbieders van zonnepanelen te zijn.

    auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!