Kunnen innovatieve producten bijdragen aan een betere wereld?


Ik zit bij een lezing van Daan Roosegaarde en de tranen staan in mijn ogen. Het ontroert me hoe hij zijn waarachtige kunst combineert met belangrijke en urgente thema’s. Technologische en authentieke kunst zoals niemand het kan.

Technologie en de toekomst maakt me nieuwsgierig en het geeft me zelfs hoop als ik kijk naar zijn Smog Free Tower. ‘Technologie gaat misschien wel de mensheid redden tegen klimaatverandering’ dagdroom ik dan. Who knows.

Technologie is één van de mooiere dingen die wij als mens hebben gecreëerd. Het heeft ervoor gezorgd dat we op de maan konden lopen en het heeft ons de mogelijkheid gegeven om met elkaar te communiceren en toegang te krijgen tot informatie, waar we ook zijn. Toen ik in 2012 rigoureus ging opruimen en probeerde te komen tot 99 bezittingen bleef technologie ook bij mij over als een belangrijke categorie. Hier een stuk uit mijn boek ‘Verlangen naar minder’:

“Uiteindelijk kom ik uit op 162 spullen waarvan er in de toekomst nog zo’n twintig weggaan, dan kom ik toch dichtbij met mijn 142 spullen. Het mooie aan mijn stuff-list vind ik nu dat het zo helder wordt wie ik ben en wat er voor mij aan spullen belangrijk is in het leven: boeken en kleding. Ook aan de sentimentele spullen zie je wie en wat er in mijn verleden belangrijk voor me was. Daarnaast hou ik van technologie”.

Ik houd van technologie omdat ik ben opgegroeid met misschien wel de grootste uitvindingen aller tijden: de computer en het internet. Ik weet nog als de dag van gisteren dat mijn broertje en ik een spelcomputer (Nintendo 64) kregen en dat ik voor het eerst inbelde op het internet. Dat geweldige hoge en knarsende geluid. Het geluid van opwinding, verbonden zijn en talloze mogelijkheden. De wereld lag voor me open, zo voelde het, toen ik in 1999 mijn eerste mp3tje aan het downloaden was: If You Had My Love van Jennifer Lopez.

‘Jelle heeft magic fingers wat betreft telefoons en computers’ zei mijn moeder laatst. Technologie zit in mijn DNA. Ik ben er handig mee omdat ik het gewoon ontzettend leuk vind. Meer dan een decennium later ging ik datzelfde internet en die computer gebruiken om artikelen te publiceren op een blog. In de hoop dat het iemand inspireerde of zou helpen. Nu, in 2020 doe ik dat nog steeds.

De impact van technologie en elektronica

Ik ben niet tegen kopen, wel vóór minder en bewust. Als we het hebben over mijn guilty pleasure wat betreft spullen kopen dan is het absoluut Apple en andere innovatieve producten die je vaak op Kickstarter ziet verschijnen. Een guilty pleasure omdat ik weet hoeveel verborgen impact er zit in technologie en elektronica door de vervuilende mijnbouw waar mensen werken onder slechte omstandigheden.

Daarom probeer ik bewust te kijken naar refurbished elektronica en naar spullen die iets bijdragen aan de wereld of die mij helpen bij mijn belangrijkste waarden in het leven. Dat zijn voor mij gezondheid, relaties, werken aan mijn passies en zelfcreatie, geven aan anderen en persoonlijke groei.

De toekomst van health-technology

Hoe kan ik in de toekomst in de gaten blijven houden hoe gezond ik ben? Hoe kan ik in de toekomst weten wat er in mijn brein gaande is? Wanneer is mijn brein bijvoorbeeld creatief en wanneer heeft het een wandeling nodig om mijn hoofd weer fris te krijgen? Wat heeft mijn lijf nodig aan voeding? ‘Om virtueel hartaanval-bestendig te worden, moet je je LDL-cholesterol minstens onder de 70 mg/dL krijgen’ schrijft Dr. Greger in het boek ‘Hoe overleef je?’. Ik kan niet wachten tot ik dit straks zelf kan meten en kan zien.

Ik houd ook van het ‘early adopter’ en ‘on it’ zijn. Ik wil graag de beste en nieuwste albums ontdekken en als ik echt iets nodig heb kijk ik op The Wirecutter wat kwalitatief het beste product is op dat gebied.

Toen ik een paar maanden geleden over het Rokin in Amsterdam liep viel mijn oog op een nieuwe winkel: Productpine. Het logo zag er nieuw en start-up achtig uit dus liep ik even naar binnen. De winkel lag vol met innovatieve producten. Ik voelde me weer dat jongetje die in de speelgoedwinkel staat en wil weten wat het allemaal is. Alles werd me met veel enthousiasme uitgelegd.

Bij deze een selectie van innovatieve producten bij Productpine die iets bijdragen aan de wereld:

1. De Slaap Robot

Slaap wordt naar mijn mening onderschat in onze maatschappij. Mijn gedachte over slaap veranderde totaal door het boek ‘Slaap’ van Matthew Walker. Hij schrijft dat slaap nog belangrijker is dan beweging en voeding.

Vanaf dat moment maak ik het belangrijk, heel belangrijk. Deze slaap robot van Somnox en Auping is een soort slaap-bevorderings-knuffeldier. Je legt het op je buik en het ademt met je mee.

2. De Tag Ultrasonic luchtbevochtiger

In de ideale situatie ligt de luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent. Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat de lucht in huis vocht opneemt, zodat de luchtvochtigheid weer op peil komt.

Hiermee voorkom je o.a. branderige ogen en irriterende contactlenzen, hoofdpijn, verminderde weerstand en vermoeidheid.

3. De Invi zelfverdedigingsarmband

Deze armband heeft al veel awards gewonnen en is een goede tool voor als je bijvoorbeeld op reis gaat naar een onveilig land. De Invi armband biedt een geweldloze vorm van zelfverdediging. Bij activering geeft deze armband een vieze geur af om agressieve mensen af te schrikken en anderen te alarmeren.

To be continued

Op growthinkers zal ik in de toekomst meer gaan schrijven over duurzame innovaties, trends en producten. Productpine heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt en ik hoop dat ze in de toekomst met meer komen wat betreft gezondheid en duurzaamheid. Ik houd ze voor je in de gaten.

Op Productpine krijg je 5% korting op bovenstaande producten met de code growthinkers5%