Judith Noordzij’s definitie van succes


Voor mijn boek over een nieuwe definitie van succes ben ik begonnen met een onderzoek. Je kunt mij helpen met dit onderzoek door deze survey in te vullen! In de survey stel ik jou o.a. de vraag: ‘Als ik zeg succesvol, aan wie denk jij dan?'. Uit de namen die jullie noemen maak ik een selectie van mensen die ik uitnodig voor een gesprek in mijn podcast ‘wat is succes?'.

Judith Noordzij werd door jullie genoemd omdat ze haar eigen pad is gaan volgen. Ze koos voor geluk en gooide het roer om. Leven buiten de gebaande paden.

Judith studeerde rechten, had een geweldige studententijd met dito stage en ging toen aan de slag bij een advocatenbureau. Totdat ze op 27-jarige leeftijd een burn-out kreeg. Tijdens haar herstel ontdekte ze wie ze is en wat haar gelukkig maakt. Ze beschrijft dit proces in haar boek ‘Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf’.

WorkJuice schreef ons gesprek uit:

Wat is jouw definitie van succes?

“Dat je je leven zodanig kunt inrichten dat je kunt doen wat je leuk vindt om te doen, en dat je daar ook van kunt leven”.

Qua werk moet je het in de basis leuk vinden. Je hoeft niet per se je droombaan te hebben. Als jij werkt hebt wat je leuk vindt om te doen en daarnaast genoeg tijd hebt voor je passie denk ik dat je ook succesvol bent.”

Is die definitie veranderd naarmate je ouder werd?

Ja, die is absoluut veranderd. Eerst vond ik dat je succesvol was als je bij een vooraanstaand advocatenkantoor, een multinational of een bank werkte. Iets wat mooi staat op je cv. Die mensen vond ik succesvol.

Hoe kwam het dat je zo dacht?

Dat is gevormd toen ik ging studeren en lid werd van het studentencorps. Ik kwam toen in een wereld waarin iedereen z’n best deed om qua baan meteen het hoogst haalbare te halen, zodat je een mooie carrière in het verschiet hebt.

Ik was er voor aan het zorgen dat m’n cv er zodanig uitzag dat ik aangenomen kon worden bij een mooi advocatenkantoor en succesvol kon worden.

Dus je hoorde om je heen: je bent succesvol als je rijk bent?

Ja, en als je bij een bekend bedrijf werkt. Ik hoor nog steeds zo vaak mensen vragen waar iemand werkt en als je dan een bekend bedrijf noemt, wordt gezegd: ‘oh, wat mooi!'. Dan denk ik: alleen maar de naam van een bedrijf maakt dat iemand jouw baan mooi vindt.

Wie of wat heeft ervoor gezorgd dat die definitie is veranderd?

Mijn burn out heeft daar de meeste invloed op gehad. Ik heb me op de Zuidas helemaal over de kop gewerkt. Zo heftig dat ik helemaal niks meer kon. Toen heb ik 13 maanden ziek thuis gezeten. In die maanden ben ik bij mezelf te raden gegaan. Wat was ik aan het doen, waarom deed ik dat en wat was mijn motivatie? Ik heb beseft wat ik belangrijk vind in het leven. De burn out was de aanleiding, maar ik heb zelf die definitie van succes veranderd.

Als ik zeg ‘succesvol’ aan wie denk je dan en waarom?

Als ik mensen zie die met veel passie hun beroep uitvoeren vind ik ze eigenlijk allemaal succesvol. Bij ons om de hoek hebben wij een kleine winkel die wordt gerund door een echtpaar.

Elke keer als je daar komt, knopen ze een praatje met je aan. Ze hebben die winkel al super lang en als ik naar hun kijk, denk ik: volgens mij zijn zij echt succesvol.

En waarom? Omdat ze plezier hebben in wat ze doen en omdat ze het samen doen. Toevallig zag ik ze vanochtend weer de winkel opendoen. Dat is al om 8 uur ‘s ochtends en die man rolde het reclamebord naar buiten en ik zie de vrouw de pakketjes uitpakken.

Als ik dan naar ze kijk, denk ik: als je elke dag zo blij je winkel opengooit en zo gelukkig bent met wat je doet, ben je in mijn ogen gewoon super succesvol.

Ben je benieuwd naar het volledige gesprek dat ik met Judith had? Op WorkJuice lees je het complete interview!

Foto: Mascha Boot Fotografie