Waarom kinderen minimalisme nodig hebben


In Enschede liet ik tijdens een lezing ons minimalistische interieur zien. Beelden van een huis met witte muren, planten, boeken en niet veel meubels. Een huis waar duidelijk was gekozen voor minder. ‘Ik zie meteen dat je geen kinderen hebt', zei een vrouw. Het kwam vrij snel en onverwacht dus moest ik er even over nadenken. ’Betekent kinderen dan een woonkamer vol met speelgoed hebben?’ dacht ik even later. Iets wat ik niet wil als ik straks — hopelijk — kinderen mag krijgen.

Ja, ik weet al vrij goed wat ik niet wil. Zo ben ik van het motto ‘kies je favorieten’. Ik heb nu alleen nog mijn favoriete spullen in huis en dat gun ik mijn kinderen straks ook.

Waar haal ik de meeste voldoening uit? Wat heb ik nodig en wat is mentaal en fysiek gezond? De vragen die voor mij belangrijk zijn wil ik mijn kinderen straks ook stellen. Ik wil er samen met ze over praten. Ze zelf laten nadenken. Ik wil ze geen dingen opleggen, maar ze zelf laten ervaren waar ze voldoening en geluk uit halen. Dat is voor ieder mens anders. Elk mens heeft een eigen pad en ik wil mijn kind zo goed mogelijk zijn of haar pad laten bewandelen. Soms zal ik precies weten hoe ik ze wil aanmoedigen, soms niet.

Gebrek aan richting

Wat ik wel weet is dat de meeste stress en onzekerheid voortkomen uit een gebrek aan richting. Als mijn kinderen straks een shitload aan speelgoed hebben dan ervaren ze ook een gebrek aan richting. Het doet mij denken aan de momenten dat ik in mijn studentenkamer voor de spiegel stond, toen mijn kledingkast nog één grote vergaarbak was. ‘Wat zal ik vandaag aantrekken?' Ik werd er onrustig en gestrest van, kon niet kiezen en kwam vervolgens met klotsende oksels te laat aan op mijn afspraak.

Als een kind moet kiezen — uit een speelgoed-shitload-vergaarbak — dan wordt het ook onrustig en gaat het met speelgoed gooien. Ja, dan is ons minimalistische interieur in korte tijd een chaotische ruimte geworden. Een ruimte die zorgt voor nog meer stress en onzekerheid bij de andere mensen die er ook in wonen.

Kinderen hebben ook minimalisme nodig, nu nog harder dan toen ik kind was. Ik leefde niet in de tijd van de smartphones, tablets en streaming. Hoe meer keuzes en afleidingen wij onze kinderen geven, hoe onrustiger ze, en dus ook wij, er van worden.

Children don’t need more things. The best toy a child can have is a parent who gets down on the floor and plays with them. — Bruce Perry

Precies zo’n vader wil ik worden. Een vader die de tijd heeft en die neemt om met zijn kinderen te ‘zijn'. Spelen, dansen, toneel spelen en de natuur induiken. Creativiteit, jezelf uiten en buiten zijn, dat is voor mij waar het om draait.

Dit klinkt misschien idealistisch, net als de volgende punten. Soms zal het me lukken, soms niet.

Ik wil kiezen voor dankbaarheid en tevredenheid

‘Iemand hoopt elke dag op iets dat jij heel normaal vindt. Probeer daarom dankbaar te zijn, elke dag'. Dit is een gedachte die ik met mijn kinderen wil delen. Tevreden en dankbaar zijn met wat er is. Tijdens de feestdagen geen bergen met cadeau’s maar samen herinneringen en ervaringen creëren. Tijdens de feestdagen kijken naar wat je samen voor anderen kunt betekenen.

Ik wil kiezen voor verbinding

Het samenzijn en het met elkaar blijven praten over belangrijke onderwerpen is iets wat ik wil blijven stimuleren. Met elkaar in verbinding blijven en zorgen dat de schermen niet de baas worden van ons leven als familie. In het boek ‘Einde van de opvoeding' van Jan Geurtz staat een goede oefening die je structureel met elkaar kunt doen.

Ik wil kiezen voor de natuur

Buiten kun je écht je energie kwijt en dat is gezond. Buiten zijn de dieren, planten en bloemen. Voor mij is het essentieel om mijn kinderen te stimuleren veel naar buiten te gaan, en dan het liefst niet waar auto's rijden, maar waar bomen staan.

Ik wil bewust kiezen wat we kopen

Eerst goede vragen stellen voordat je iets koopt. Hebben wij dit écht nodig? Moeten we dit ‘nieuw’ kopen of kan het ook tweedehands? Kiezen we voor duurzaam houten speelgoed of vullen we ons huis met plastic? Waar is het gemaakt en is dit van een bedrijf dat wij willen laten groeien?

Ik wil kiezen voor de kalmte

Geen schreeuwerige televisie die onze avond verstoort. Geen chaos, maar kalmte. Kiezen wat we belangrijk vinden. Als ik kies doen mijn kinderen dat ook. ‘Lead by example'.

Maar Jelle, allemaal leuk die dromen van jou, maar wat als jouw kind totaal ander gedrag vertoont door zijn of haar omgeving? Wat als jouw kind onderdeel is van een schoolsysteem waar je eigenlijk niet achter staat? Wat als jouw kind competitief gaat denken en daardoor alleen maar meer wil? Wat als jouw kind bij vriendjes ander speelgoed ontdekt?

Natuurlijk kan het zijn dat mijn kind op den duur minder dankbaar en minder tevreden door het leven gaat. Misschien gebeurt dit wel als mijn kind in aanraking komt met meer, meer, meer. Die kans is aanwezig. Spelen bij vriendjes die ‘leuker’ speelgoed hebben of de hele dag op de iPad zitten.

Ik denk dat het belangrijk is om bewust te kiezen voor onze omgeving.

Welke omgeving kies ik voor mijn kinderen?

Kies ik voor de drukke stad of voor een plek waar er veel ruimte is om buiten te spelen? Kies ik voor de vrije school of niet? Dit zijn dingen waar ik weleens over nadenk. Ik realiseer me maar al te goed hoe belangrijk het is om hierin duidelijk te durven kiezen. Ik realiseer me dat dit belangrijk is in deze maatschappij die veel van ons verwacht. Ik wil kiezen voor een omgeving waar alle bovenstaande punten niet alleen thuis, maar ook buitenshuis worden gestimuleerd. Geen utopia, geen ‘afgesloten community' maar plekken waar je dezelfde gezonde en groene idealen deelt.

Het willen kiezen is de eerste stap en we leven in een goede tijd. Een tijd met steeds meer bewustzijn en aandacht voor de dingen die er toe doen. Het gaat om zoeken naar deze plekken — want die komen er steeds meer — en de moed hebben om daarvoor te kiezen. Want kiezen is moedige beslissingen nemen, en dromen komen uit als je moedige beslissingen neemt.

Ik wil kiezen voor een fijn leven met bewuste keuzes. Waar kies jij voor?

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.