31 levenslessen die ik leerde voor mijn 31ste


1. Lees

Lezen paste eerst niet in mijn schema. ‘Ik kwam er nooit aan toe en ik had er geen tijd voor’. Tot het mijn leven veranderde. Ik kan het iedereen aanraden om zoveel mogelijk te lezen en te blijven leren. Op een gegeven moment komt het boek voorbij dat jouw leven op een positieve manier 180 graden omdraait.

2. Het verschil tussen mijn aangeleerde natuur en mijn echte natuur.

Dit is misschien wel mijn allerbelangrijkste levensles. Door mijn aangeleerde natuur en door wat ik had meegemaakt was ik een ‘jongetje van de zorgen’ geworden. Toen ik in 2011 in Brazilië het boek ‘Denk groot en word rijk' van Napoleon Hill las werd ik bewust. Bewust van mijn zorgen en gedachten. Ik kon het gaan zien en het gaan veranderen. Door bewustwording leerde ik mijn aangeleerde natuur kennen en kwam ik dichterbij mijn échte natuur: een jongen die wil leven en anderen wil inspireren. Zonder zorgen.

Wat doe je voor de goedkeuring en de bevestiging van anderen? En wat doe je echt voor jezelf omdat jij het gewoon heel leuk vindt en er kracht, geluk en voldoening uithaalt?

We zijn allemaal geconditioneerd door onze omgeving en de verhalen die ons zijn verteld. De verhalen die we zijn gaan geloven. Aan jou om je af te vragen of dit de verhalen zijn die bij jou echte natuur passen. Of dit de verhalen zijn die jij jezelf wil blijven vertellen en dus de verhalen van jouw leven worden.

3. Zet familie op één

Familie zul je altijd houden dus houd van ze. Zorg dat je je familie helpt en betrokken bent bij de problemen die ze tegenkomen maar ook bij de vreugde die ze doormaken. Bewaak daarin ook je grenzen. Familie blijft altijd een onderdeel van jou en is iets wat je niet kunt negeren of wegdrukken. Er is geen uitvlucht. Je familie dat ben jij. Bij mij staat familie op nummer één. Bij jou?

4. Neem de tijd om te rouwen

Omgaan met verlies is zwaar en moeilijk. Mij heeft het altijd geholpen om bij verlies in een korte tijd zoveel mogelijk de pijn te doorvoelen en het te delen met anderen. Zet muziek op en rouw om wat er is gebeurd, dan kun je daarna weer verder met leven waar jij gelukkig van wordt.

5. Reken af met de monsters uit je verleden

In het boek ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron ga je aan de slag met een oefening die betrekking heeft op de creatieve helden en monsters uit je verleden. Het hielp mij enorm om te zien wie mij naar beneden hadden gehaald en wie niet. Ga na welke mensen of gebeurtenissen jou nog achtervolgen in je hoofd en ga ermee aan de slag. Hier heb ik zelf enorm veel aan gehad. Door dit aan te gaan, een plek te geven en het te verwerken kan ik nu meer genieten van de mooie dingen van het leven.

6. Vertel de helden dat het helden zijn

Welke mensen waar je nu misschien geen contact meer mee hebt geloofden in jou? Wie waren de helden die het mooiste uit jou hebben gehaald? Vertel het ze. Ik was zo blij dat ik het had gedaan toen ik hoorde dat één van mijn helden was gestorven.

7. Denk groot

Alles is mogelijk zodra je het verlangen, de hoop en het geloof vasthoudt dat jij het kan. Durf groot te denken en geduld te hebben bij de doelen, plannen en dromen die je nastreeft. Weet ook dat de weg soms zwaar is. Dat je door de drek heen moet om bij de wolken te komen.

8. Huil niet omdat het voorbij is, lach omdat het is gebeurd

Voor mij gaat hier een enorme kracht vanuit. Huilen is goed en gezond, maar de mooiste manier om aan iets terug te denken is te kijken naar wat het jou heeft gebracht. Ook op het gebied van vriendschappen heb ik moeten accepteren dat sommige vrienden gaan en komen. Ik probeer nu te genieten van alles wat we samen hebben beleefd.

9. Let op je lichaamstaal en die van anderen

Doordat ik me steeds bewuster ben geworden van wat ik uitstraal met mijn lichaamstaal merk ik dat ik meer kansen heb gekregen en minder negatieve reacties van anderen krijg. Ook kan ik nu beter lichaamstaal lezen en inspelen op situaties bij anderen.

10. Ontdoe jezelf van activiteiten die je verlammen en je tijd verspillen

Voordat ik op reis ging naar Brazilië speelde ik thuis veel games, leefde ik ‘s nachts en dronk ik regelmatig alcohol. Uiteindelijk leerde ik dat dit je niet verder helpt.

Ik ging kritischer kijken naar dit soort activiteiten. Televisie kijken, roddelen en praten over anderen, non-educatieve spelletjes etc. Nu leef ik inmiddels 5 jaar zonder tv en nieuws en speel ik nauwelijks games meer. Het heeft me geholpen om voor mezelf de juiste dingen belangrijker te maken.

11. Maak het vandaag af in plaats van morgen

Uitstellen doen we allemaal. Zorg dat je het vandaag doet en pak het aan. Probeer je bewust te worden van keuzes die je maakt op basis van snel en kort geluk of langzaam en langer geluk.


Het moeilijke aan dingen doen die moeilijk zijn is dat het makkelijker is om dingen te doen die makkelijk zijn. Doe het moeilijke, elke dag.


12. Kies voor de essentie

De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag dat je geboren wordt en de dag dat je ontdekt waarom. De derde belangrijkste dag is de dag waarop je de keuze maakt om al je afleidingen te verwijderen en je volledig te richten op waarom je geboren bent. Op de essentie.

Door te ontdekken wat de essentie van mijn leven is ben ik veel rustiger geworden en heb ik veel minder stress in mijn lijf. Door mij te ontdoen van alle ‘crap’ ben ik een leven begonnen wat er voor mijn gevoel (bijna) altijd toe doet.

13. Jouw eerste oordeel over iemand klopt nooit. Oordeel pas al je iemand tot in het diepste kent.

Zorg dat je altijd beseft dat je iemand zijn verhaal niet kent als je er gelijk een oordeel over klaar hebt. Meteen oordelen zit in ons omdat we steeds op zoek zijn naar zekerheid. Maar door je bewust te worden dat je het doet kun je steeds tegen jezelf zeggen dat het eerste oordeel nooit klopt.

14. Laat jouw angsten niet voeden door anderen

Als kind was ik vaak bang dat me iets zou overkomen en dat anderen me iets aan zouden doen. Mensen kunnen je onbewust of bewust angstiger maken voor de wereld dan nodig is. Laat dit nooit toe, jij bepaalt zelf waar je heen gaat en door wie jij je laat inspireren. Kies en omring je met de juiste mensen.

15. Maak plezier en doe gek

Doe gek met anderen en maak van het leven een mooie tijd. Geniet van elkaar en spring uit de band door je expressie te laten zien. Het leven is te kort en te waardevol voor alleen maar serieus gedoe.

16. Leer van de liefde en verander

Liefde heeft mij veel geleerd over mijn aangeleerde natuur en mijn echte natuur. Door mijn aangeleerde natuur was ik Mr. Nice Guy en een jaloerse vrek geworden. Deze twee ‘mannetjes’ heb ik inmiddels gedag gezegd en met een glimlach uitgezwaaid.

17. De weerstand om iets te maken hoort er bij

Iedereen voelt weerstand, elke dag. De weerstand om een boek te schrijven of een prachtig kunstwerk te creëren is iets waar iedereen last van heeft. Het enige wat je kunt doen is het gevecht aangaan met de weerstand. Dansen met het oncomfortabele. Voor meer inspiratie lees the ‘The War of Art’ van Steven Pressfield.

18. Wees je ervan bewust dat je een onderdeel bent van een systeem met gewoontes en regels

We zijn allemaal onderdeel van een systeem met zijn eigen regels en gewoontes. Hoe bewuster ik me ervan ben geworden dat ik hier ook zelf aan mee doe en voor kies, hoe meer ik me bewust ben dat je ook anders dan anderen kunt leven en met deze regels en gewoontes soms gewoon moet breken.

We zeuren zoveel over wat ons overkomt maar een groot deel is door ons zelf gekozen en besloten. Kies je eigen leven en je eigen waarheid, je kunt overal heen.

19. Praat over je gevoelens en laat ze zien aan je geliefden

Het wegdrukken van frustraties en gevoelens is een etterende wond die op een gegeven moment openspringt. Een gebroken been moet ook helen, net als een gebroken psyche. Hoe langer je dingen niet uitspreekt en gevoelens naar anderen wegdrukt hoe erger de schade is aan het einde van de rit. Behandel emotionele en fysieke wonden hetzelfde.

20. Word een mens van de wereld

Durf, leer, ontdek en blijf nieuwsgierig naar zoveel mogelijk dingen die de wereld te bieden heeft. Hoe meer je dit doet, hoe meer je op je eigen benen kunt staan en tegenslagen aan kunt. Duik in de onbekende onzekerheid.

21. Het gaat weer voorbij

In moeilijke tijden bedenk ik me altijd dat er weer een tijd komt dat er licht schijnt aan het einde van de tunnel. Daarnaast is het ook een manier om jezelf eraan te herinneren dat het leven op een dag voorbij is en je dan de verhalen hebt verteld die je wilde vertellen.

22. Het is niet erg om te zoeken en het niet te weten

Zoeken hoort bij de eerste helft van je leven. Probeer dingen uit en schaam je niet voor het feit dat je zoekende bent naar dat wat jou gelukkig maakt in je leven en je werk. In de eerste helft van je leven zoek je naar hoe jij wil leven en in de tweede helft pas je het toe. Maak plezier, wees jong en ontdek waarom jij op deze wereld bent door te lezen en zoveel mogelijk te zien en te ervaren.

23. Ja, je hebt passies en levensmissies. Het zijn verschillende passies, missies en thema’s, op jouw manier vormgegeven en ontwikkeld.

‘Volg je passie’ is slecht advies. Je hebt niet één passie of één levensmissie. Ik heb ontdekt dat ik meerdere passies en levensmissies heb en ik ben ervan overtuigd dat dat voor iedereen geldt. Uiteindelijk gaat het erom dat je iets kiest en er je ziel, hard werk en geduld in stopt. Want na actie ontstaat richting. En de richting is de weg, niet het blindstaren op een eindresultaat.

24. Heb geduld met iets waar je voor gaat

Zodra je hebt gekozen voor een passie is het geduld hebben. Een plantje dat een jaar lang elke dag water krijgt groeit uiteindelijk uit tot iets groots. Geef niet op maar heb geduld met iets waar je gelukkig van wordt.

25. Luister naar je eigen gevoel en niet naar de wil van anderen

Hoe lief en ondersteunend anderen ook waren in mijn verleden, de persoon die mij het beste heeft geholpen dat was ik zelf. Het is de persoon met wie je altijd samen zult zijn.


Leef je eigen leven en niet het leven wat anderen van je verwachten.


26. Zorgen helpen je niet verder

Als klein jongetje maakte ik me veel zorgen over dingen die nog niet bestonden of zich hadden voorgedaan. Ik maakte doemscenario’s in mijn hoofd die nooit uitkwamen. Het verminderde mijn levenskwaliteit en zorgde ervoor dat ik afwezig was en niet in het moment. Door bewustwording weet ik dat zorgen mij niet verder helpen en probeer ik me pas zorgen te maken als de zorgen realistisch en nodig zijn.

27. Alles begint bij je eigen gedachten

Een gedachte is een actie, een actie is een keuze en een keuze kan je leven veranderen. Weet dat alles bij je gedachten begint en leer dus kijken naar die gedachten. Kun je zien waar het vandaan komt en of het überhaupt nuttig is om hier meer aandacht aan te geven? Je brein is soms gek en soms zelfs niet te vertrouwen.

28. Wees altijd eerlijk en oprecht

Doordat ik mezelf op een gegeven moment heb voorgenomen om altijd eerlijk te zijn heb ik meer hulp van anderen ontvangen en ben ik in minder problemen terecht gekomen. Eerlijk zijn is de beste weg. Van oneerlijkheid brokkel je af.

29. Pluk de mooiste vruchten van het leven

Feesten, natuur, boeken, vakanties, kunst, cultuur en heerlijk eten. Het zijn voorbeelden van mooie vruchten die je in het leven kunt plukken. Wat zijn jouw mooiste vruchten?

30. Ouder worden is een privilege

Ik ben blij met rimpels en de grijze haren op mijn hoofd. Ik hoef ze niet weg te stoppen of te verbergen. Ze laten zien dat ik al een tijd op deze wereld mag zijn. Ik ben blij met de vergankelijkheid van het leven en zie ouder worden niet als iets slechts of iets om je voor te schamen. Ouder worden betekent meer levenservaring, meer rust en wijsheid.

31. Reis

Een reis in combinatie met een boek heeft mijn leven veranderd. Door te reizen kom je in contact met hoe het anders kan en wordt je geconfronteerd met je aangeleerde natuur. Want mensen in andere landen hebben het weer anders aangeleerd. En zien wat je is aangeleerd inspireert. Inspireert tot verandering.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.