Zo implementeer je je favoriete boeken in je dagelijks leven

Vanaf het moment dat ‘Denk groot en word rijk' mijn leven veranderde was ik verslaafd aan het lezen van non-fictie. Als er zoveel kracht kon schuilen in één boek, wat voor een wereld lag er dan nog voor mij open?

Ik verslond zoveel mogelijk boeken over persoonlijke groei en leerde over nieuwe manieren van denken, oefeningen en methodes. Maar hoe meer boeken ik las, hoe meer ik mezelf de volgende vragen ging stellen:

‘Hoe zorg ik dat ik blijf onthouden wat ik heb gelezen en hoe implementeer ik dit in mijn dagelijks leven?'

Het lezen is één, maar het niet vergeten en het steeds terug laten komen in je leven is een tweede. Ik vond hier een oplossing voor: Readwise.

Met Readwise kun je markeringen die je maakt in boeken en artikelen opslaan in één omgeving. Vervolgens stuurt Readwise je frequent een e-mail met jouw markeringen en hierdoor implementeer je de boeken écht in je dagelijks leven.

Inmiddels heb ik meer dan honderd boeken gelezen en heb ik ze (bijna) allemaal opgeslagen in mijn Readwise account. Hoe ik dit heb gedaan, en nog belangrijker, hoe jij dit kunt doen ga ik je nu uitleggen.

Manieren om markeringen te verzamelen

Maak eerst een account aan op Readwise, dit kan via je Amazon account of via je e-mail. Als je je account hebt aangemaakt dan zijn er verschillende manieren om markeringen te verzamelen en te syncen. Dit doe je via ‘Add highlights' in Readwise.

• Via Amazon (Kindle)

Het grote deel van mijn markeringen heb ik verzameld via mijn Kindle app en e-reader. Kindle is de makkelijkste en meest effectieve manier om Readwise effectief te gebruiken omdat je met Kindle automatisch kunt laten syncen.

NOTE: Readwise werkt helaas niet met Kobo

• Aanvullende boeken

Deze functie is geweldig als je niet leest via Kindle! Je kunt via de app boeken die je hebt gelezen maar waar je geen markeringen van hebt toevoegen bij ‘Supplemental books'. Readwise geeft je dan teksten die andere mensen hebben gemarkeerd en jij kunt dan vervolgens kiezen welke je wil bewaren.

• Handmatig met de camera op je smartphone

Je kunt ook markeringen handmatig toevoegen met de camera van je telefoon. Dit kan via de Readwise app (beta) op je iPhone.

• Via je browser

Je kunt ook markeringen verzamelen in je Chrome of Firefox browser als je bijvoorbeeld artikelen leest. Dit doe je met de rechtermuisknop en vervolgens klik je op ‘Save highlight to Readwise'. Naast de bovenstaande manieren om markeringen toe te voegen zijn er nog meer zoals via Pocket, Instapaper en Medium.

Zodra je markeringen hebt verzameld kun je beginnen met het gebruiken van de functies van Readwise.

De functies van Readwise

• Daily Readwise

Dit is de meest gebruikte functie van Readwise. Je ontvangt frequent een selectie van je markeringen in je e-mail. Een ideale manier om jezelf te herinneren aan wat je gelezen hebt. Je kunt zelf instellen hoe vaak en op welk tijdstip je deze wilt ontvangen. Je kunt de Daily Readwise ook in de app (beta) bekijken op je iPhone.

Onder je markeringen vind je verschillende functies: discard, mastery en feedback. Je kunt ook een notitie maken bij een markering, deze een tag geven of een hartje.

Met de functie ‘discard' kun je je markering verwijderen uit Readwise. Met de functie ‘feedback' kun je aangeven of je de markering vaker of minder wil zien en met ‘mastery' kun je de markering omzetten in een vraag die je aan jezelf stelt. Dit laatste schijnt wetenschappelijk een betere manier te zijn om iets te onthouden.

• Favorites

Met het hartje wordt je markering een favorite. Op zondag krijg je een speciale nieuwsbrief met al je favorites in je mailbox, één van mijn favoriete functies.

Hier een selectie van de favorieten van mijn favorieten, oftewel mijn ‘extra favorieten':

Uit ‘Het obstakel is de weg' van Ryan Holiday:

‘Het wordt tijd dat je begrijpt dat de wereld je iets wil vertellen met elke mislukking en handeling. Het is feedback. Je krijgt nauwkeurige instructies over hoe je iets kunt verbeteren.'

Uit ‘Filosofie voor een weergaloos leven' van Lammert Kamphuis:

Niets is genoeg voor degene die genoeg te weinig vindt.

Uit ‘De Edele Kunst van Not Giving a Fuck' van Mark Manson:

‘Commitment geeft je een gevoel van vrijheid omdat je je niet meer laat afleiden door onbelangrijke, onnozele zaken. Commitment geeft je een gevoel van vrijheid omdat je aandacht en focus er veel scherper door worden, waardoor je dingen waar je gezond en gelukkig van wordt efficiënter aanpakt.

Door commitment wordt beslissen gemakkelijker, en het verlost je van het gevoel dat je iets mist, omdat je beseft dat wat je hebt al voldoende en goed genoeg is, dus waarom je zou dan gaan stressen om nog meer te proberen te krijgen? Commitment zorgt ervoor dat je je intensief op een paar heel belangrijke doelen kunt richten, waardoor je meer succes boekt dan anders het geval zou zijn.'

Uit ‘Denk groot en word rijk' van Napoleon Hill:

‘Wanneer iemand te maken krijgt met tegenslag, is het makkelijkste en wellicht meest voor de hand liggende om op te geven. En dat is precies wat de meerderheid doet.'

Uit ‘The Simple Path to Wealth' van JL Collins:

Money can buy many things, but nothing more valuable than your freedom.

Uit ‘Indistractable' van Nir Eyal:

The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.

Uit ‘Nooit meer te druk' van Tony Crabbe:

Not being busy is hard work; but it is, in every way, better.

Uit ‘Moeiteloos JeZELF zijn' van Vera Helleman:

‘You are not your thoughts. You are the observer of your thoughts. Thoughts think themselves and you choose whether or not to follow and believe in a thought when it comes up!'

Uit ‘Your Move' van Ramit Sethi:

The world wants you to be vanilla. They will always push you to look and act the same as everyone else.

Uit ‘Meer door minder' van Joshua Becker:

‘Don’t get so busy chasing the wrong things that you miss enjoying the right things.'

Uit ‘Reinvent Yourself' van James Altucher:

We’ve been hypnotized into thinking that the “normal life” is a “working life.

Hier vind je al mijn 66 ‘extra favorieten'! [1] [2]

• Your Feed

Je kunt ook door al je markeringen scrollen via een feed. Dé perfecte vervanger voor social media. Heerlijk als je in de supermarkt even staat te wachten.

• Je markeringen opdelen in categorieën met tags

Ik heb al mijn markeringen opgedeeld in categorieën met tags. Een categorie of tag die ik je aanraad om aan te maken is de categorie ‘dagelijks'. Probeer hier alles in op te slaan wat goed is om dagelijks te doen en lees het elke dag door.

Readwise is voor mij dé tool om mijn favoriete boeken te implementeren in mijn dagelijks leven. Het vertelt inmiddels zelfs een levensverhaal. Ik houd er van en jij misschien ook wel.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.