Waarom materialisme vervuilend is


We scheiden ons afval en voordat we naar bed gaan halen we de stekkers uit het stopcontact. Alle apparaten en lichten gaan uit en de Nederlander gaat rustig slapen. Rustig slapen, in de veronderstelling dat hij of zij vandaag niet meer had kunnen doen.

Laten we voorop stellen dat deze rituelen heel goed zijn, want dat zorgt ervoor dat we langer gezond op deze aarde kunnen leven. Maar er is meer aan de hand. Er is meer waar wij direct iets aan kunnen doen. Het is iets wat we in eerste instantie niet zien, en het zorgt voor vier keer meer vervuiling. Het is ‘De Verborgen Impact’ waar Babette Porcelijn een boek over heeft geschreven. Ik zou het elke Nederlander cadeau willen geven.

Het boek ligt nu voor me. Dankzij Babette Porcelijn weet ik nu dat de Macbook waarop ik dit typ al een enorme vervuiler is geweest toen hij werd gemaakt. In mijn laptop zit koper en goud en tijdens het delven van die materialen worden er allerlei giftige stoffen gebruikt.

En toen mijn Macbook klaar was moest hij vervolgens naar hier worden verscheept vanuit China, en dat is nogal een eind. De zestien grootste containerschepen zijn even vervuilend als álle auto’s in de wereld bij elkaar. Laat dat maar eens even bezinken.

Plastic soep

In Azië schrok ik ervan hoeveel plastic er wordt gebruikt bij het eten dat je koopt. Ook spullen zorgen voor plastic vervuiling, vooral synthetische kleding. Bij het wassen van die kleding komen er plastic microvezels vrij. De natuurlijke vezels zijn biologisch afbreekbaar, maar de synthetische kledingvezels niet. Dit zorgt voor vervuiling van het zeewater: de zogenaamde plastic soep die terecht komt in onze oceanen en rivieren.

De grootste vervuiling komt dus van het transporteren en het maken van de spullen. De gemiddelde Nederlander geeft per week gemiddeld 38 euro uit aan spullen. Daarnaast kopen we ook nog ongeveer 3 kledingstukken per maand.

Om je op weg te helpen geef ik je tips geven om minder impact te hebben op deze aarde. Duurzamer leven doe ik het liefst met een lach en een traan, want alleen maar huilen in een hoekje en serieus en zwaar doen over hoe het is gesteld brengt ons niet verder.

Maar eerst dit. Wat als wij niets doen?

De traan

Luchtvervuiling doodt elk jaar 9 miljoen mensen en zelf merk ik het ook steeds meer: last van mijn luchtwegen. In Amsterdam rijden op dit moment 58.000 brom -en snorfietsen heen en weer. In 2008 waren dat er nog 30.000. Deze voertuigen stoten kankerverwekkende stoffen uit.

De lach

Vanaf 1 januari 2018 komt het vervuilende deel van deze voertuigen het centrum van Amsterdam niet meer in en dat is heel goed nieuws voor onze longen en luchtwegen. Ik hoop dat er veel steden gaan volgen na deze maatregel van Amsterdam.

De traan

Onze impact kan gaan leiden tot mislukte oogsten en voedseltekorten. Nog meer tekort aan zoetwater en door die schaarste zullen de prijzen van voedsel en grondstoffen gaan stijgen. Hoe langer we wachten hoe hoger de kosten worden om alles weer op te lossen.

Wat kunnen bedrijven en consumenten doen?

De lach

De bedrijven zitten natuurlijk niet stil. Ok, de één zit wat stiller dan de ander maar ik las laatst bijvoorbeeld dat Apple één van de groenste techbedrijven is samen met Fairphone. En ook China (het land waar bijna alle technologie gemaakt wordt) steekt de laatste tijd veel geld in duurzaamheid.

Maar wij. Wij als mensen (consumenten) kunnen de signalen naar de economie en de bedrijven nog krachtiger maken. Hoe? Door te stemmen met onze portemonnee en deze vaker te sluiten dan te openen wat betreft spullen.

En als je ze koopt, koop ze dan omdat je ze nodig hebt. Het liefst ecologisch verantwoord en duurzaam. Promoot de jonge en duurzame merken door ze te zoeken en ze jouw stem te geven: jouw geld.

Een minimalist, zoals ik, is niet tegen materialisme. Een minimalist heeft ook spullen nodig. Want ook die minimalist leeft in het kapitalistische consumentisme en moet ook overleven. Ook die minimalist wil er goed uitzien en wil zich goed verzorgen.

Tips voor minder impact wat betreft spullen kopen

• Koop alleen dat wat je écht nodig hebt
• Koop tweedehands
• Koop van een bedrijf dat duurzaamheid als prioriteit heeft
• Koop kwaliteit in plaats van kwantiteit

En wat als je niet wil kopen maar juist wil opruimen en ontspullen?

Ik snap dat als je minimalisme en ontspullen hebt ontdekt, dat je dan het liefst een container laat komen en alles erin gooit. Ik kan je zeggen, dit geeft geen tot weinig voldoening en het is vervuilender dan anderen blij maken met jouw spullen. Begin je eigen tweedehands winkel.

Probeer zoveel mogelijk spullen die je niet meer wil een tweede leven te geven. Optimaliseer je bezittingen door te kijken naar wat je écht gebruikt. Gebruik je het niet? Dan kun je het beter een ander wel laten gebruiken, dan hoeft hij of zij vervolgens niet weer iets nieuws te kopen. Houd spullen, onderdelen en materialen in omloop voor gebruik. Deze 6 duurzame initiatieven helpen hierbij.

1. Peerby

Met deze start-up kun je spullen van andere mensen lenen. Goed om te weten als je iets voor één keer nodig hebt maar er niet in wil investeren.

2. Marktplaats

Inmiddels wel bij heel Nederland bekend. Je vindt er nog parels als je goed zoekt.

3. The Next Closet

Dit is de online marktplaats voor kleding. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt door je garderobe een tweede leven te geven en te investeren in kwaliteit.

4. United Wardrobe

Het platform waar je tweedehands kleding kunt kopen werd in 2014 opgezet door een paar studenten. Naast hun uitgebreide merkenlijst, vind je er ook een aantal duurzame merken zoals Kuyichi, MYOMY, Nudie Jeans en TOMS.

5. Vestiaire Collective

Naast second hand designer items verkoopt het Franse online platform Vestiaire Collective ook een aantal duurzame merken. Zodra je het kledingstuk hebt gekocht wordt het door Vestiaire Collective gecontroleerd op echtheid. Daarna wordt het artikel naar jou doorgestuurd.

6. Bol.com voor boeken

Er bestaat geen snellere manier om je fysieke boeken te verkopen. Want waarom zou je een boek laten liggen als je er weer een ander mee kan inspireren?

Laatst sprak ik een vrouw die zei: ‘De wereld gaat wel door want die leeft al miljoenen jaren’. Afgezien van het feit of deze vrouw gelijk heeft vond ik het een mooie gedachte. Die wereld overleeft het wel. Ze wordt al bozer en zoekt naar balans als je kijkt naar haar orkanen. We kunnen onszelf maar vooral onze ‘family tree’ redden als we nu met z’n allen beginnen. Als iedereen verantwoordelijkheid neemt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bedrock

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.