De eerste grote stap naar minder e-waste

Op het gebied van duurzaamheid hebben we allemaal vlakken waarop we vinden dat we goed bezig zijn, maar ook vlakken waarop er nog verbetering mogelijk is. Dit laatste is menselijk en goed om te delen omdat dat juist zorgt voor goede gesprekken waar je iets van leert. Een vlak voor verbetering is voor mij de auto, en er is nog iets anders.

Er is één bedrijf dat mij steeds opnieuw weer in de verleiding brengt om toch iets te kopen als ik het eigenlijk niet nodig heb. Het is Apple, mijn grootste verleiding en dus de grootste struggle op het gebied van kopen. Toen de iPhone X uitkwam ging ik toch even kijken. Ik kwam tot de conclusie dat het allemaal veel te fancy was en ik het met mijn huidige telefoon ook wel ging redden. Toch blijf ik ze op de voet volgen en kijk ik altijd uit naar de lancering van nieuwe producten.

Een tweede leven

Nummer 1 in de verborgen impact top 10 van Babette Porcelijn zijn spullen (onder andere ook elektronica). Daarom probeer ik zoveel mogelijk tweedehands en refurbished elektronica te kopen. Wil ik toch iets nieuws kopen? Dan probeer ik bewust en duurzaam te kiezen en er vervolgens zo lang mogelijk mee te doen.

Als mijn elektronica op een gegeven moment niet meer werkt geef ik het soms nog een tweede leven door het te geven aan iemand anders, maar vrij vaak belandt het op de afvalberg. We noemen het e-waste, de snelst groeiende afvalstroom ter wereld waar we — net als plastic — iets aan moeten gaan doen. Onze economie draait nog steeds hoofdzakelijk op oneindige groei, iets wat stap voor stap moet gaan veranderen en waar we allemaal aan kunnen bijdragen. Één van deze belangrijke stappen is materiaal dat wordt weggegooid terugbrengen in de economie: recycling.

Elektronica zien we steeds meer om ons heen. Tablets, smartphones, laptops, maar ook Fitbits en Apple Watches. En dat is nog niet alles. We hebben misschien ook nog een speaker of misschien wel een e-reader. Zijn al deze elektronische producten gemaakt op kwaliteit en duurzaamheid en bedoeld om lang mee te gaan? Helaas niet.

Bijna al onze elektronica moet worden opgeladen en in een batterij zit vaak kobalt. Kobalt wordt hoofdzakelijk in Congo (Afrika) gedolven. In de podcast ‘Het groene hart van’ met Waldemar Torenstra vertelt hij over het enorme contrast tussen Congo waar het materiaal uit de grond wordt gehaald en geen geld blijft, en een bedrijf in de Verenigde Staten dat nu één biljoen waard is (12 nullen!). Het delven van kobalt gebeurt niet op een ethische manier. Deze mensen worden vaak ook laag worden betaald en ze werken in een vervuilde omgeving.

In de Tweakers podcast werd er een antwoord gegeven op de vraag: hoe lang kunnen we wereldwijd nog met de voorraad kobalt batterijen maken? Als we doorgaan met deze productie dan is het antwoord 65 jaar. Schrikken, als je weet dat de productie van batterijen alleen maar gaat groeien. Daarom is het van enorm belang dat we ook dit materiaal gaan recyclen en het weer gaan terugbrengen in de economie. Voor telefoons zijn dat de edelmetalen (koper, goud, kobalt, nikkel) die schaars zijn. Deze manier van recyclen is nog steeds duur en daarom wordt er voor de goedkoopste optie gekozen, weggooien zonder er verder iets mee te doen.

Closing the Loop

Joost de Kluijver brengt hier verandering in, hij heeft Closing the Loop opgericht. Een initiatief om materialen uit telefoons op de veiligst mogelijke manier te herstellen. Tegelijkertijd wordt hierdoor de werkgelegenheid in andere landen op een veilige en gezonde manier gestimuleerd. Met dit innovatieve recycling programma wonnen ze in 2018 de Circular Award.

Een grote telecomaanbieder: T-Mobile is nu samen met Closing the Loop een samenwerking aangegaan: de Recycle Deal. Zij zijn één van de eerste in telecom land die hiermee aan de slag gaan. En nu kunnen we natuurlijk allemaal sceptisch gaan doen, maar laten we de duurzame criticus even uitschakelen. Laten we vooral kijken naar welk goed voorbeeld ze hiermee geven. Elke stap in de goede richting is een stap dichterbij een circulaire telecom stroom en een mooi signaal naar andere telecom aanbieders.

In de afgelopen tien jaar zijn wereldwijd meer dan 7 miljard smartphones geproduceerd en het is de ambitie van Closing the Loop om van de mobiele telefoon het eerste complete afvalvrije product te maken. Ze zijn een grote samenwerking aangegaan met T-Mobile die hun dichter bij dit doel brengt.

Hoe werkt de Recycle Deal?

Je kunt bij T-Mobile (Nederland) kiezen voor de Recycle Deal optie bij een abonnement met toestel. T-Mobile koopt het toestel aan het einde van het abonnement terug van de klant tegen een vooraf vastgestelde waarde en laat daarna het toestel duurzaam recyclen of hergebruiken.

Voor de telefoons die een tweede leven krijgen, geldt dat zij niet bijdragen aan een toename van elektronisch afval in ontwikkelingslanden, omdat een zelfde hoeveelheid toestellen ter plekke door Closing the Loop wordt ingezameld en vervolgens gerecycled.

Zo draagt de hele toestelketen bij aan een circulaire markt. Terugverkopen van het toestel zorgt voor een lager maandbedrag voor de afbetaling van het toestel t.o.v. een toestelkrediet zonder Recycle Deal. Je kunt er ook voor kiezen het toestel te houden, dan betaal je het restbedrag (het totaal van de maandbedragverlagingen) achteraf.

Wil je dus toch een nieuwe telefoon kopen dan is dit een goede eerste optie. Laten we hopen dat er meer bedrijven gaan volgen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Closing the Loop en T-Mobile

Meld je aan voor de newsletter en ontvang een preview
van het boek 'Verlangen naar minder' in je mailbox!

GROWTHINKERS