Minimalisme en social media

Minimalisme en social media. Gaat dat wel samen en hoe combineer ik dat? Hoe zorg ik dat ik er niet te veel tijd aan kwijt ben en er echt iets uithaal?

Social media is voor mij inspireren en geïnspireerd worden. Met GROWTHINKERS wil ik jou inspireren om bewuster te gaan denken en om vervolgens te komen tot groei, tot de essentie en tot een duurzamer leven. Social media is voor mij een tool om deze boodschap over te brengen.

Social media is een hamer

Ik zie social media als een hamer. Een hamer om een spijker mee in de muur te slaan. De ene keer sla ik raak en de andere keer mis. Met de hamer kan ik mijn volgers bereiken en hopelijk de ander inspireren. Ik kan iets uitzenden wat de ander waarde geeft of helpt. Maar ik kan met de hamer ook tegen mijn vingers aanslaan.

Belangrijke vragen voor mij zijn:

• Met dat wat ik nu de wereld in stuur, geef ik daarmee waarde aan de ander? Of is het meer ‘Kijk mij eens dit doen of kijk mij eens dat zijn’?

• Gebruik ik social media nu als een vlucht voor iets wat ik eigenlijk wil gaan doen of levert het inspiratie en goed contact op?

Ik vind het heel fijn om via social media één op één contact te hebben met anderen. Door te luisteren en vragen te stellen weet ik wat er speelt en waar ik anderen mee kan helpen of inspireren.

Geïnspireerd worden

Ik volg alleen de mensen die mij inspireren. Het is voor mij belangrijk om mensen te blijven ontmoeten die mij inspireren en daar kun je social media heel goed voor gebruiken. Inspireert hij of zij mij en krijg ik hier energie van? Let’s drink coffee!

Blijf absoluut dat voordeel zien van het medium. Je kunt met (bijna) iedereen contact opnemen en vervolgens de ander uitnodigen om eens koffie te drinken. En als je meer mensen in je leven omarmt die jou inspireren dan kan dat je hele leven veranderen.

De valkuil is dat ik me op de verkeerde manier laat inspireren. Dat ik me ga vergelijken met anderen op zo’n manier dat ik er niets aan heb. Dat ik me juist ga afsluiten van de wereld en van de ander. Merk ik dat ik dit doe? Dan lees ik dit stuk uit het artikel ‘Tips voor een fysiek en mentaal gezonder leven’:


Iedereen volgt zijn eigen pad. Loop je eigen pad zonder het te vergelijken met anderen. Je met anderen vergelijken heeft gewoonweg geen zin. Vaak vergelijk je je met mensen waar je jaloers op bent. Weet dat jaloezie een verkapte omleidingsroute naar jouw eigen ambities is. Welke ambitie is dit en kun je daar vandaag mee aan de slag?

Wees blij dat deze inspirerende mensen er zijn. Dat ze niet de hele dag niets doen maar hun inspanningen laten zien aan de wereld, net als jij. Dat ze net als jij bezig zijn met deze onderwerpen en ze zich hiervoor inzetten. Geniet van hun succes en het geluk dat ze de wereld geven. Omarm en betrek ze bij jouw leven. Wie weet tot welke mooie dingen jullie samen kunnen komen. We zijn allemaal anders, uniek en geweldig. En daarnaast: het leven is te mooi en te kort om jaloers te zijn.

Of zoals Jiddu Krishnamurti het zo mooi zegt in zijn boek ‘Bevrijd van het bekende’:

If I am all the time measuring myself against you, struggling to be like you, then I am denying what I am myself.


Welke platforms gebruik ik het meest?

Op Instagram en Twitter word ik op dit moment het meest geïnspireerd en kan ik heel makkelijk direct contact maken. Op Facebook word ik minder geïnspireerd. Daar volg ik hoofdzakelijk pagina’s en zit ik in groepen die mij interesseren.

Op het gebied van social media gaat privé en zakelijk bij mij door elkaar heen. Mijn werk is mijn leven en mijn leven is mijn werk. Mijn doel is om dit werk altijd te willen en kunnen blijven doen. Alles is dus in principe zakelijk. Alleen op Facebook heb ik een privé account met alleen vrienden die ik in het echt heb ontmoet.

De balans tussen creëren en consumeren

Om iets uit te zenden zal ik moeten blijven creëren. En ik houd van creëren. Balans houden tussen de tijd die ik spendeer aan social media en de tijd die ik spendeer om geconcentreerd aan iets te ‘werken zonder afleidingen’ is daarom voor mij essentieel.

Waakzaam blijven en kijken wat social media met mij doet en vervolgens weer kiezen om over te gaan op ‘werken zonder afleidingen’. Want dan maak ik de mooiste dingen.

Al mijn notificaties staan sowieso altijd uit en ik gebruik tools zoals Self Control, Tabagotchi en News Feed Eradicator om de focus op mijn laptop te houden voor het goede. Ik sluit alles af en ga vervolgens aan het werk. Deze taak geef ik mezelf vaak 2 tot 3 uur lang.

Ik heb geen regels zoals: ‘ik mag alleen mijn mail checken na 13.00’ of ‘ik mag alleen mijn social media checken tussen 19.00 en 20.00’. Ik ben iemand die houdt van de flow van het leven. Je kunt het leven niet plannen, het leven gebeurt je terwijl je andere plannen maakt.

Social media is voor mij inspireren en geïnspireerd worden en ook dat is niet te plannen.

Dit artikel is geïnspireerd op de aflevering ‘Minimalisme en social media’ uit de GROWTHINKERS podcast.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

Meld je aan voor de newsletter en ontvang een preview
van het boek 'Verlangen naar minder' in je mailbox!

GROWTHINKERS