Minimalistisch leven in brede zin


Minimalisme gaat niet alleen om spullen, maar dat is vaak wel waar het begint en hoe anderen erover denken. Het is het punt waar het virus in gang wordt gezet. Zodra het gezonde virus zijn weg heeft gevonden wil je op meer vlakken minimalisme gaan toepassen. Vlakken die eigenlijk veel belangrijker zijn dan spullen. Vlakken die er toe doen zoals gezondheid, relaties, passies, persoonlijke groei en geven aan anderen. Hoe pas je minimalisme op zoveel mogelijk vlakken in je leven toe?

Waar minimalisme begint

We gaan even uit van de weg die The Minimalists (Joshua en Ryan) en ik volgden. Joshua en Ryan waren steeds op zoek naar geluk, net als ik.

Heel lang dachten ze dat ze geluk konden vinden in het verdienen van zoveel mogelijk geld en het kopen van zoveel mogelijk spullen. Het werkte niet. Ze waren veel meer dan dat.

Ik dacht dat ik het geluk kon vinden in één identiteit: acteur zijn. Dit werkte ook niet. Ik was uiteindelijk veel meer dan dat.

Joshua verloor zijn moeder en zat met al haar spullen opgescheept. Zijn moeder had kanker en dit was eigenlijk een metafoor voor het leven wat hij leefde. Een leven waarin hij van ‘box naar box’ leefde en waarin hij alleen maar mensen zag die eigenlijk onbelangrijk voor hem waren. Hij investeerde alleen maar in een carrière en niet in zijn gezondheid. Bij deze dat stuk over boxes uit het boek ‘Everything That Remains’. Een stuk waar ik hard om moest lachen.

‘My life occurs mostly in boxes. Each morning, I leave my box-home, drive my box-car to my box-building, ride the box-elevator to my box-office, stare at the glowing box on my desk, eat a boxed lunch, hop from box-room to box-room for various meetings (where we’re encouraged to think outside, you guessed it, the box), drive my box-car back to my box-home, microwave a box-dinner, which I eat in front of the idiot box in my box-shaped livingroom. I do this five or six days a week, fifty weeks a year.’

Hij werd met de neus op de feiten gedrukt toen hij door zijn werk niet eens de keuze had om bij zijn moeder te zijn toen ze stierf. Want hij had het te druk met zijn carrière.

Ik voelde dat ik op reis moest gaan in 2011. Ik zat vast in negatieve gedachten. Ik was ‘een jongetje van zorgen’ geworden. Zorgen die waren ontstaan door familie en problemen binnen die familie.

Minimalisme wordt vaak ontdekt op een punt waarop je je realiseert dat je veranderingen wil en moet maken. Dat dit leven je geen geluk brengt en al helemaal niet als je straks oud en versleten bent. Als dit het leven is waar je op terug moet kijken als mens. We hebben maar een beperkt aantal minuten op deze aarde, zorg dat je het zo betekenisvol mogelijk besteedt terwijl je barst van geluk.

Iemand die minimalistisch wil gaan leven zit vaak vast. Vast in zijn identiteit, in zijn ‘visie op geluk’ of in zijn eigen gedachten. Vast in werk of in zorgen door het verleden.

Dit is vaak de denkfout met betrekking tot geluk:

FOUT: Geluk komt van buitenuit, niet van binnenuit.

GOED: Geluk komt van binnenuit, niet van buitenuit.

Als je ergens in vastzit dan wil je jezelf daar uit bevrijden. En daar komt het magische woord al aan: vrijheid.


Minimalisme wordt vaak omarmt omdat je vrijheid wil. Vrijheid van angst. Vrijheid van zorgen. Vrijheid van bedolven worden onder. Vrijheid van schuldgevoel. Vrijheid van depressie. Vrijheid van onderwerping aan. Vrijheid. Echte vrijheid.


Dit laatste is een stuk uit het boek ‘Essential’ van The Minimalists.

Laten we nog even terug gaan naar wat minimalisme precies is. Het gaat namelijk niet alleen maar om spullen. Toch is dat vaak wel waar we beginnen, en dat is ook goed. Omdat het er is en het daar ligt. Spullen zijn aanwezig en een direct bewijs van wat je allemaal hebt verzameld.

Na of tijdens het opruimen van spullen komt pas het echte werk. Het moment dat je ziet wat je nog meer verzameld hebt naast al die spullen. Emotionele bagage. Het echte werk wat je wil aanpakken en waar ik het nu écht over ga hebben. Zo leef je dus minimalistisch in brede zin, in twee stappen.

1. Wat zet je vast? (ankers)

Waardoor kun je het geluk niet vinden? Welke ankers houden jouw geluk tegen? Wat zet jou vast zodat je het leven van je leven niet kunt leven?

Ik had het al over mijn eigen grote anker: identiteit. Er zijn er nog drie waar ik ook last van had. The Minimalists gingen op zoek naar al deze ankers en kwamen uit op de volgende vier:

1. Identiteit
2. Status
3. Zekerheid
4. Geld

Identiteit komt vaak door een opleiding of iets wat je jezelf hebt opgelegd. In welke identiteit zit jij vast? Wat moet je van jezelf zijn terwijl je misschien veel meer bent?

De status van een functie als ‘manager operationele zaken’ of ‘assistant-director in sales’. Ik roep zomaar wat maar corporate functies die in me opkomen, maar het zijn vaak wel de functies waar mensen zich aan vastklampen. Maar die ‘assistant-director in sales’ is toch veel meer? En heeft deze ‘assistant-director in sales’ ook een roeping in het leven of is dit het en meer niet? Nou goed, dat was status dus.

Zekerheid lijkt me duidelijk. Het is de reden waarom we contracten tekenen en hypotheken aannemen. Het is de reden waarom we uiteindelijk voor een partner kiezen waar we misschien wel helemaal niet voor willen gaan. Het zet ons vast en zorgt vaak dat we andere aspecten in het leven niet kunnen gaan doen.

Geld, ja ik zal toch de rekeningen moet betalen dus moet ik wel ‘vast’ gaan werken. ‘Vaste’ lasten zetten ons vaak vast. Hé, daar is het woord vast weer. Dit lijkt me ook duidelijk of niet? De afhankelijkheid van geld en dat wat elke maand moet binnenkomen zet ons vast. Hoe hoger het bedrag hoe vaster je zit. Je kunt geld veel minder belangrijk maken in je leven en daardoor leven met meer vrijheid en rust.

Comfortabel vs. oncomfortabel

Ik denk dat het categoriseren van ‘nodig hebben’, ‘willen’ en ‘leuk vinden’ een hele goede is om mee te starten.

Ik heb geleerd: hoe meer je durft om te gaan met het oncomfortabele hoe beter. We zakken als mens graag weg in comfort. Dit maakt ons lui. Omgaan met het oncomfortabele brengt een geweldig voordeel met zich weg mee: het zorgt er voor dat je ‘diep kunt werken’. Diep werken is je lang ergens op concentreren, zonder je te laten afleiden (comfort). Omgaan met het oncomfortabele zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je minder gaat klagen, over het weer bijvoorbeeld, en meer aan kunt als mens. Je wordt er sterker van.

Ik denk dat dit het begin is qua geld, switchen van comfort naar het oncomfortabele. Het oncomfortabele dat je meer oplevert omdat je daarvoor uit je comfort zone gaat; en dat is waar de magie begint.

2. Welke waarden blijven er over?

Zodra je al deze ankers hebt getackeld is het tijd om te kijken naar wat er over blijft en echt belangrijk is voor jou. Voor The Minimalists waren dat:

1. Gezondheid
2. Relaties
3. Passies
4. Persoonlijke groei
5. Geven aan anderen

Als die ankers weg zijn hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Lekker is dat. Het enige waar je je dan nog op kunt richten is elke dag investeren in die dingen die overblijven en écht belangrijk zijn.

Gezondheid.
Wat heb ik vandaag gedaan aan mijn gezondheid? Heb ik gezond gegeten en gesport?

Relaties.
Wat heb ik vandaag gedaan aan mijn relaties? Heb ik geïnvesteerd in nieuwe relaties? Heb ik geïnvesteerd in de relaties die écht belangrijk zijn? Of dat nou familie, vrienden of collega’s zijn dat is aan jou.

Passies.
Wat heb ik vandaag gedaan aan mijn passies? Wat heb ik gecreëerd? Heb ik tijd gestoken in het vinden van het werk van mijn hart? Het werk waar ik van droom? Het werk waar ik later trots op kan zijn?

Persoonlijke groei.
Wat heb ik vandaag gedaan aan mijn persoonlijke groei? Heb ik vandaag gelezen? Heb ik gemediteerd? Heb ik iets nieuws geleerd?

Geven aan anderen.
Wat heb ik vandaag gegeven aan anderen? Geef ik anderen waarde op een bepaalde manier?

Wat zijn jouw waarden?

Zo leef je dus minimalistisch in brede zin. Door op te ruimen, je ankers te ontdekken, ze te tackelen en te kijken wat er overblijft en dus essentieel, mooi en belangrijk is.

Welke waarden tellen er voor jou? Hoe kun je jezelf elke dag afvragen of je hierin hebt geïnvesteerd? Kun je dit opschrijven en er een dagboek over bijhouden?

Investeer elke dag in wat er overblijft en misschien leef je dan over een een tijdje wel een betekenisvoller leven en barst je van geluk.

Een leven waar je trots op kunt zijn als je oud en versleten bent. Als je terug kijkt op al die herinneringen en momenten dat jij hier was, op aarde.