Van plastic shampoo fles naar een natuurlijke zero waste shampoo bar


Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat iets of iemand mij ooit zou kunnen overtuigen voor het feit dat ik onze shampoo flessen zou inruilen voor een zero waste variant.

De gedachte aan de groene blok zeep die vroeger bij ons thuis in onze roze badkamer te vinden was had bij mij niet per se een positieve indruk achtergelaten. Een stuk zeep dat vaak nog nat was van degene die voor jou in bad had gezeten en voor je het wist glipte het uit je handen. Het idee dat iedereen uit ons gezin zich waste met datzelfde blok vond ik niet zo’n succes. Door mijn ‘schone' opvoeding vond ik iets als snel ‘vies', daar was ik geloof ik de enige in in ons gezin.

Daar rekende ik mee af tijdens onze tijd in Indonesië, waar de term ‘schoon' al snel een andere lading kreeg. Ik was sceptisch laat ik het daar op houden, maar ben je dat niet vaker terwijl je je eigenlijk nog niet hebt verdiept in een bepaald onderwerp?

Op dit moment zwerft er 5 biljoen kilo afval in zee. Dat is echt onbeschrijfelijk veel. We gebruiken 50% van het plastic afval maar één keer voordat we het weggooien. Door het gebruik van bijvoorbeeld een shampoo bar bespaar je 3 tot 4 plastic shampoo flessen.

Dat zette me aan het denken om mijn afkeer voor een blok zeep toch maar eens een kans te geven. Ik had er een paar maanden eerder nog over gelezen in het boek ‘Doe het zero’ van Jessie en Nicky Kroon. Hoe makkelijk je zelfs natuurlijke shampoo zélf kon maken.

En toen was daar de boeklancering van Zoë van Liere’s boek ‘Duurzaam reizen’ waarbij ik naar huis ging met o.a. een Happy Soaps Shampoo Bar. Een geurexplosie, 100% plasticvrij, natuurlijke ingrediënten, vegan, vrij van palmolie en goed voor 90 – 110 wasbeurten.

Dat leek me het proberen waard en ik kan er lang omheen draaien, maar ik ben om! Het schuimt hard, je kunt er enorm lang mee doen en het ruikt heerlijk. Jelle is trouwens ook om, hij is een echte geurfreak en hangt het liefst de hele dag met z'n neus boven zijn parfums of een stuk zeep.

Hoe je gebruik je een shampoo bar?

Je wrijft met natte handen de shampoo bar tussen je handpalmen zodat er schuim ontstaat. Het schuim gebruik je om je haren in te zepen en vervolgens masseer je dit door je haar. Hierna spoel je je haar goed uit met water.

Deze natuurlijke shampoo bars van Happy Soaps bevatten dus geen microplastics. Mooi trouwens hoe ze deze ‘no plastic missie’ doorvoeren in hun hele bedrijfsketen. De productie, opslag en logistiek gebeurt namelijk ook zonder plastic. De producten worden in Nederland gemaakt en verpakt in duurzaam kraft papier wat is gerecycled.

Mocht je net als ik sceptisch zijn zou ik je aanraden het gewoon te proberen. Wij hebben in ieder geval besloten om onze duurzame shampoo flessen als ze op zijn voortaan te vervangen door shampoo bars.

Naast shampoo bars heeft Happy Soaps conditioner bars, body bars, shaving bars en natuurlijke deodorant in een potje. De Lavendel Body Bar, Tea-Riffic Shampoo Bar en Chamomile Relaxation Conditioner Bar zijn onze favorieten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Happy Soaps.