Mijn niet perfecte reis naar een duurzaam leven

‘Tweede druk al? Waarom laat je zoveel boeken drukken?’ vroeg iemand mij op Instagram. Ik zei dat ik graag meer bereik wilde genereren met mijn boodschap en dat dat bereik met alleen e-books minder is. De reikwijdte is kleiner omdat je niet zichtbaar in de boekenwinkels ligt. Daarnaast houd ik ook van het fysieke boek dat je kunt doorbladeren, ruiken en voelen. En natuurlijk kan ieder voor zich een eigen keuze maken. ‘In het kader van duurzaamheid koop ik graag je e-book’ zei iemand. Ook kreeg ik het bericht: ‘Stimuleer de digitale versie… Minder bomen omzagen’.

Ok, ik snap die reacties, want het eerste wat je denkt is dat fysieke boeken meer impact hebben op het milieu dan e-books. Vandaag ga ik een andere kant van het verhaal vertellen.

Terug naar het begin. Natuurlijk hebben fysieke boeken impact op deze aarde. Ze moeten geproduceerd worden en vervolgens hoop je dat ze met groene vrachtwagens van A naar B worden gereden.

Anne van Paper on the rocks stuurde mij ook een bericht op Instagram en maakte me weer even wat bewuster van het volgende:

Het verrassende is dus dat online lezen ook impact heeft op het milieu, iets wat soms vergeten wordt. E-books staan ook op servers en die draaien niet allemaal op groene stroom (bijna niet zelfs). Gelukkig zijn er wel steeds meer initiatieven die dat willen veranderen.

Kijk dus goed naar het verhaal en de processen achter het boek. Via deze weg kom je bij een duurzamere keuze uit – en ik kan het niet vaak genoeg zeggen – begin met de grote impact eerst. Als je duurzamer wil leven let dan vooral op de vier onderstaande punten. De snelste en meest effectieve manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen zijn vooral het dichthouden van de portemonnee op de volgende vlakken:

1. Minder vlees kopen
2. Minder vliegtickets kopen
3. Minder spullen kopen (vooral elektronica minderen)
4. Minder fast fashion kopen

Laat de bovenstaande punten jouw prioriteiten zijn als je jouw ‘family tree’ ook een gezonde en mooie aarde wil geven. En vervolgens kijk je gewoon wat je dagelijks kunt doen om stappen te zetten. Het kan niet allemaal in één keer. Het kan niet perfect.

Er is dus nog een manier om het verschil te maken. Iets wat ik eerst ook niet wist. Het heeft minder impact dan vlees kopen, veel vliegen en nieuwe spullen kopen, maar het is wel goed om je hier bewust van te zijn.

Ken je het volgende? Je laptop wordt heet en vervolgens een stofzuiger die gaat koelen. Dat koelen is dan hard nodig omdat je laptop hard moet werken en de onderdelen in je laptop warmer worden. Zonder koeling zou de laptop gaan roken en doorbranden. Hoe meer je laptop moet verwerken, hoe heter het apparaat wordt en hoe harder jouw koeler dus ook moet werken. Dit werkt ook zo bij de datacenters van o.a. Google en Apple. Deze bedrijven slaan gigantisch veel bestanden op die ook allemaal steeds verwerkt moeten worden en ook dat moet gekoeld worden. Ze doen het niet met lucht maar met water.

Bestanden die je opslaat op het internet. The Cloud noem je dat. De wolken. Het klinkt zo onschuldig. Maar helaas, al die bestanden staan gewoon op vaste grond op systemen die veel koeling nodig hebben. Straten met servers waar geen einde aan komt. Dubbele energiezuigers.

In het boek De Verborgen Impact schrijft Babette Porcelijn het volgende:

Tijd voor een data-opruim-goeroe. Marie Kondo, anyone…?

Ik meld mij bij deze aan voor de landen Nederland en België. Vanaf nu spreekt hier jouw nieuwe data-opruim-goeroe, in spé dan, want die hadden we nog niet.

Jouw datagebruik zorgt er dus voor dat we minder lang gezond op deze aarde kunnen leven. Ik was me daar ook totaal niet van bewust. Nu wel. Stream dat maar even door je brein heen dan geef ik je ondertussen twee tips hoe je je datagebruik kunt verminderen. Meer volgt dus nog want anders ben je geen goeroe.

1. Video’s van hoge kwaliteit streamen gaat heel hard.

Hoge-kwaliteit-binge-watching kost de meeste energie en water. Hoe hoger de kwaliteit van de video, hoe meer data het kost. Ik ben iemand die kiest voor de essentie. Voor minder en kwaliteit boven kwantiteit. Zie voor jezelf dus het verschil tussen een documentaire waar je van leert of een weekend lang serie’s streamen om de aankomende week te vergeten. Maar pas op, krijg hier vooral geen ecorexia van. Doe dat waar jij van groeit en staar je niet blind op de kleine details. Let eerder op de grote stappen die je kunt zetten.

2. Breng je data in The Cloud op orde.

Klim in je vrije tijd even in die wolken en kijk welke (het liefst de grote) bestanden je kunt missen. Weer een bestand minder in die eindeloze server straten.

Bedankt Anne en Babette, ik ben weer iets verder op mijn niet perfecte reis naar een duurzaam leven.Meld je aan voor de newsletter en ontvang een preview
van het boek 'Verlangen naar minder' in je mailbox!

GROWTHINKERS