Duik in de onbekende onzekerheid

Soms kom je erachter dat het oude niet meer werkt. Dat de zekerheid saai is geworden en geen voldoening geeft. Maar je wil de controle niet verliezen. Je wil niet springen omdat het te eng is.

Soms weet je diep van binnen dat het tijd wordt om een grote verandering te maken. Maar je durft niet te springen. Je durft de onbekende onzekerheid niet aan.

Ik denk dat er twee soorten beslissingen zijn. Beslissingen vanuit angst en beslissingen vanuit groei.

De onbekende onzekerheid of de bekende zekerheid. Welke van de twee klinkt voor jou interessanter en uitdagender? Welke kies je als je gaat voor groei en kracht in je leven? Elke dag de bekende weg lopen? Of verrast worden door de nieuwe dingen die je leert en ziet omdat je het onzekere pad hebt gekozen?

“Een man of vrouw van de wereld” worden. Met welke van de twee doe je dat?

Soms kan het leven even onzeker zijn op een nare manier. Je wacht op de uitslag van een geliefde in het ziekenhuis. Klopt, dan is onzekerheid heel naar. Maar ik heb het nu even niet over die onzekerheid van iets wat niet binnen jouw controle ligt. Ik heb het over dat wat wél binnen jouw controle ligt.

Springen in de onzekerheid en duiken in het onbekende, het is het beste wat je in het leven kan doen. Misschien haat jij dit gevoel van onzekerheid en het onbekende maar ik houd ervan. Ik vind het een hele gezonde en sterke plek.

Nu ik dit schrijf heb ik geen idee of mensen het überhaupt gaan lezen. Iemand die iets nieuws bedenkt en het deelt met de wereld is altijd onzeker. Je hebt geen idee wat er morgen zal gebeuren.

Hoe meer we dit gevoel van onzekerheid kunnen aanvaarden, hoe beter. Doe het, gooi al je bloed, zweet en tranen in datgene waar jij achter staat, maar klamp je niet vast aan de rotsen onder water. Blijf zwemmen in de onbekende onzekerheid. Daar zwemmen de tropische vissen, daar leeft de magie.

Word een held in je eigen leven, niet iemand met spijt op het sterfbed.

Onzekerheid is niet weten wat je moet doen, denken of geloven. Het onbekende is de weg die zorgt voor de minste zekerheid maar die voor jou als mens op lange termijn wel het beste is.

Deze vorm van onzekerheid verwijdert bijvoorbeeld ook onze vooroordelen over anderen. Want, we oordelen om onszelf sneller zeker en veilig te voelen. Zekerheid, veiligheid en bevestiging. We zijn er als mens naar op zoek. De zekerheid van een hypotheek, de veiligheid van alle deuren en ramen op slot en de bevestiging van de ‘like’ of de ‘share’. Onze dagen zitten er soms vol mee.

Onzekerheid is de bron van groei en vooruitgang, en daar zit de kracht. De man die denkt alles te weten leert niets. We kunnen niet leren zonder eerst iets niet te weten. Hoe meer we accepteren dat we het niet weten, hoe meer kansen we krijgen om te leren. Leef in het ongewisse. Er is geen andere weg voor groei en kracht.

Neem die diepe frisse duik in de onbekende onzekerheid. Het liefst vandaag nog.