Spullen ordenen en nooit meer iets kwijt zijn


Laatst was ik iets kwijt. ‘Hoe kan dit nou?’ schreeuwde een stem in mijn hoofd. Ik maakte me kwaad. Ik was kwaad op mezelf omdat ik iets kwijt was. Vervolgens werd ik kwaad op mezelf omdat ik kwaad was op mezelf. ‘Heb je eindelijk rigoureus opgeruimd en ben je eindelijk een minimalist, raak je nog dingen kwijt’, zei het duivelse stemmetje (genaamd Johannes). Na het zoeken in de toilettas van mijn vriendin vond ik het.

Dat opgeluchte gevoel van iets weer vinden als je het kwijt bent ging door mijn lijf heen. Ik realiseerde me hoe lang dat geleden was. Dat ik écht iets kwijt was en er naar moest zoeken. Ik genoot er even van. Ik genoot van het enorme voordeel van minimalisme.

Japan vs. Nederland

Ik heb nu heel weinig spullen maar de spullen die ik nog wél heb ordenen en mijn ruimtes opgeruimd houden blijft (ook voor mij) een flinke klus. Waarom? Het zit niet genoeg in onze gewoontes en patronen en het ontbreekt in de Nederlandse cultuur.

In Japan is het normaal dat je zonder schoenen het huis betreedt. Daar zijn de straten brandschoon. In Japan zit organiseren en opruimen meer in de cultuur. In Nederland? Weinig. Het wordt ons niet geleerd om spullen terug te leggen waar ze horen. En daarom was/is Marie Kondo zo populair.

Ze oogt geduldig en kalm en geeft jou patronen en regels die jij tot in de schoonheid en perfectie thuis kunt doorvoeren, en dat is heel Japans.

Het boek ‘Opgeruimd!' leerde mij dat ik bepaalde dingen gewoon moet doen om een opgeruimd huis en leven te houden. Elke keer mijn kleding weer daar hangen waar het hoort voordat ik ga slapen. Mezelf trainen om iets gewoon te doen. Om er een nieuwe gewoonte van te maken.

Ordenen met gewoontes

1. Nieuwe gewoontes maken

In onze slaapkamer hadden we eerst een stoel staan waar we onze kleding oplegden voordat we naar bed gingen. De kleding op de stoel groeide en groeide steeds maar weer. Echt zo’n Nederlands voorbeeld van opbergen. We besloten om de stoel weg te halen uit de kamer en voor het slapen gaan de kleding te leggen waar het hoort. Nieuwe gewoonte getraind voor een constant opgeruimde slaapkamer!

2. Leg het op de juiste plek terug

Dit zie je in gezinnen weleens fout gaan. Dat iedereen weet waar iets ligt en dat iedereen het vervolgens weer daar legt waar het hoort. Kijk dus ook naar tassen, rugzakken en portemonnee’s waar je alles duidelijk op één plek hebt. In mijn rugzak heb ik ook vaste plekken voor mijn laptop + hoes, opladers en headphones etc.

Een ander voorbeeld is een box die we gebruiken om spullen in te leggen die we geregeld gebruiken zoals een e-dentifier, een nagelknipper, tandenstokers etc. Na gebruik leggen we het ook weer terug in die box zodat we het allebei gemakkelijk weer terug kunnen vinden.

3. Maak het schoon na gebruik

Na het eten meteen alles opruimen. Servies in de vaatwasser of afwassen en afdrogen en alles op de juiste plek terugleggen. De keuken is dan gelijk weer strak. Als je dit traint wordt dit een hele fijne gewoonte die helemaal niet veel tijd kost en instant zorgt voor een opgeruimde ruimte.

4. Geef spullen categorieën en leg ze bij elkaar

Gereedschap ligt bij ons in één box. Zomerkleding, reisspullen, carnavalsoutfits, allemaal hebben ze een aparte box.

5. Maak een stuff-list

Ok, dit is misschien voor de fanatiekeling maar een lijst van de spullen die ik bezit heeft mij enorm geholpen voor het overzicht. Ook om te evalueren wat ik wel en niet gebruik. Ik bekijk deze lijst af en toe en vraag me ook af: ‘Weet ik waar het ligt?'.

Tools die minimalisme dienen

Kijk dus eerst naar wat er écht essentieel is en kies vervolgens tools die daarbij passen. Die je leven simpeler en gemakkelijker maken. Zo kocht ik een portemonnee waar ik heel blij mee ben. Een portemonnee met aan de zijkanten een plek waar pasjes in kunnen. Deze pasjes kan ik heel snel pakken en gebruiken.

Ik heb de portemonnee zo klein mogelijk gekocht zodat ik de essentie bij me heb en geen plek heb voor allerlei extra munten, bonnetjes etc. Dit is voor mij echt een tool die minimalisme dient. Ga ook zoeken naar die tools. Nog een voorbeeld: ik lees zoveel mogelijk digitaal via de Kindle app op mijn telefoon.

Voor altijd opgeruimd

Voor altijd opgeruimd, wat klinkt dat fijn. Maar het kan eigenlijk niet, want minimalisme blijft een proces en zal altijd doorgaan. Elke dag moet je namelijk weer nieuwe keuzes maken en het leven verandert met jou mee. Maar dit kun je wel doen.

Maak je leven gemakkelijker en simpeler door weinig te bezitten. Want alles wat jij bezit dat bezit ook jou. En alles wat je hebt kost geld, tijd, aandacht of energie.

Denk aan onderhoud, opslaan, schoonmaken, water geven, voeden, tanken, de olie of de batterijen vervangen, repareren, opnieuw verven, ervoor zorgen, erover nadenken, je zorgen maken, het beschermen en het vervangen.

Let it go! It's just stuff.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.