Waarom wij zijn overgestapt op groene energie van Vandebron

Waarom is dit belangrijk? Jelmer Mommers schrijft in zijn boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen': ‘Kies thuis voor écht groene energie'. In de Drawdown top 100 meest effectieve manieren om CO2 te reduceren staat windturbines (wind op land)’ op nummer 2, zonneparken op 8 en zonnepanelen op het dak op nummer 10.

Fossiele energie is wereldwijd het grootste probleem wat betreft uitstoot. We moeten – ja sorry, moeten – zo snel mogelijk uit de verslavende fossiele modus en veranderen naar groene en schone energie.

We zijn verhuisd

In de vier jaar dat we anti-kraak in Amsterdam woonden waren we afhankelijk van de energieleverancier die door de eigenaar of het bedrijf werd gekozen. In sommige gevallen hadden we geluk en kregen we groene stroom, in andere gevallen hadden we pech en dachten we: ‘straks kunnen we helemaal zelf kiezen!’.

Nu we zijn verhuisd kunnen we zelf onze energieleverancier bepalen. Welke dat moest worden, daar waren we het snel over eens: Vandebron.

Waarom Vandebron?

Ze staan in de top 10 groenste energieleveranciers van 2021 en de afgelopen vier jaar werkten we verschillende keren met ze samen.

Ik herinner me nog heel goed de eerste keer dat we langs gingen op hun kantoor, waar de zin ‘Vandaag is een mooie dag om de energiemarkt op z’n kop te zetten' aan de muur hangt. Een positieve mindset om een verandering in gang te zetten en een leuke jonge club mensen die daar elke dag voor willen gaan. Ze hebben ons ook veel verteld over de wereld van groene energie en de manier waarop ze werken.

Tijdens onze Vandebron roadtrip reisden we twee weken lang met een 100% elektrische auto door Europa. We bezochten de vervuilende bruinkoolmijnen in Hambach (Duitsland), zagen één van de grootste zonneparken van Europa in Waldpolenz (Duitsland) en reden langs andere schone energiebronnen zoals een waterkrachtcentrale in Mayrhofen (Oostenrijk) en een geothermale energiecentrale in Larderello (Italië).

Met een 100% elektrische auto door Europa rijden was een flinke challenge en we zijn nog steeds zo dankbaar dat Vandebron ons de kans heeft gegeven om dit mee te maken zodat anderen er nu van kunnen leren.

Hoe werkt het overstappen?

1. Je verbruik

Het eerste wat er van je wordt gevraagd tijdens het overstappen is je verbruik. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1.269 m3 gas en 2.765 kWh elektriciteit per jaar.

Via Enelogic kunnen wij van de afgelopen 3 maanden dit gemakkelijk zien. Gebaseerd hierop verbruiken we ongeveer 1300 kWh elektriciteit en 300 m3 gas per jaar. Omdat het gasverbruik in de winter natuurlijk hoger is schat ik deze op 500 m3 per jaar. Met dit verbruik komen we uit op 60,82 euro per maand. Je kunt Vandebron ook een schatting voor je laten maken.

2. Waar komt je stroom vandaan?

Als je overstapt op Vandebron kun je kiezen waar je wilt dat je stroom vandaan komt. Wij kozen voor de Familie Bevelander in Rijsenhout, een bron die ons aansprak zo dicht mogelijk bij Amsterdam.

Meneer Bevelander is zijn hele leven lang ondernemer geweest in de glastuinbouw en heeft zijn daken volgelegd met zonnepanelen. Een man naar mijn hart. Hij mag dan met pensioen zijn, maar barst nog van de energie en heeft veel plannen om nog meer kassen vol te leggen met zonnepanelen, zodat hij nóg meer huishoudens kan voorzien van groene energie.

Zodra je je verbruik hebt ingeschat en hebt gekozen waar je wilt dat je stroom vandaan komt ben je klaar om over te stappen. Vandebron regelt de rest! Ook een eventuele opzegging bij je oude energieleverancier.

Wil jij net als ons ook overstappen op groene stroom? Met de goeie energie van Vandebron krijg jij niet alleen 100% duurzame stroom uit Nederland, maar ook tot €100 korting.

Ben je benieuwd hoe je naast het kiezen voor groene stroom nog meer impact kunt maken? Vandebron schreef een whitepaper over manieren om je huis te verduurzamen, je kunt ‘m downloaden via de link.

Vandebron geeft ons voor iedere overstapper hetzelfde bedrag dat jij aan korting krijgt zodat we met growthinkers voor jou artikelen, podcasts en video’s over persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid kunnen blijven maken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vandebron.