PET flessen recyclen onmogelijk? Het kan wel!


Onlangs was ik op de store opening van het Spaanse kledingmerk Ecoalf waar in een video weer pijnlijk duidelijk werd hoe groot het plastic probleem is. Hoe vissers dagelijks netten gevuld met plastic ophalen in plaats van vis. Je zou denken dat daar soms de moed van in je schoenen zakt. En toch is er hoop, want ze hebben diezelfde vissers bereid gevonden om het plastic dat ze opvissen apart te houden en mee te nemen naar de haven voor recycling. Van dit plastic worden vervolgens weer kledingstukken gemaakt.

Onder de noemer ‘Upcycling the Oceans’ slaan ze de handen ineen met vissers over de hele wereld. Zo zijn er tal van voorbeelden. Denk aan een Boyan Slat, maar ook aan kleine initiatieven waar minder media aandacht voor is, maar die wel impact maken.

Deze techniek van recycling en upcycling gebruiken in de kledingindustrie is heel waardevol, maar zeker ook voor de verpakkingsindustrie. Daar heeft NOW the movement wat op gevonden. Met een kostenneutraal proces kunnen ze nu de kringloop voor kunststoffen sluiten, te beginnen met PET-kunststoffen.

Hiermee kunnen ze alle soorten en kleuren PET flessen upcyclen. Door het recycle en upcycle proces wordt door middel van depolymerisatie een nieuw materiaal gemaakt met dezelfde kwaliteit als een originele PET fles.

Op die manier helpen we niet alleen mee om de plastic soup te verminderen, maar draaien we ook de oliekraan een stukje dicht, wat normaal gesproken weer gebruikt om weer nieuwe plastic flessen te maken.

Samen kunnen we de plastic industrie overtuigen om deze nieuwe technologie te omarmen, zodat we PET plastic oneindig kunnen recyclen. Een mooie en hoopvolle ontwikkeling waarmee we op grote schaal impact kunnen maken.

Mijn stem hebben ze. Via NOW the movement kun je ook met jouw stem helpen om het plastic probleem terug te dringen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met NOW the movement.