Wat betekent refurbished en wat zijn de voordelen?


Laatste update: 1 maart 2023

Refurbished betekent gerenoveerd. Een refurbished iPhone bijvoorbeeld is een tweedehands toestel dat is gecontroleerd door een externe partij. Tijdens het nakijken zijn er eventueel onderdelen vervangen en vervolgens wordt de iPhone door deze partij weer verkocht, met garantie.

Moet je het doen?

JA! met ALL CAPS en een uitroepteken. Doe het voor je portemonnee en doe het helemaal als je geeft om deze aarde. Ik mis dit laatste punt in de Nederlandse video’s over refurbished op YouTube. In ‘nieuwe electronica’ zit namelijk veel verborgen impact en grote elektronica bedrijven zoals Apple nemen daarin nog veel te weinig verantwoordelijkheid. Klakkeloos nieuwe spullen kopen is slecht voor de aarde.

Mijn ervaring

Op 23 januari 2019 besloot ik ook om te kiezen voor refurbished. Ik kocht een iPhone X voor 829 euro in de A-grade: ‘zo goed als nieuw'. Andere opties qua grades waren de B-grade: ‘enkele gebruikssporen' en de C-grade: ‘duidelijke gebruikssporen'. Het is goed om hier op te letten voordat je refurbished koopt. Hoe beter de grade, hoe meer je het nieuw-gevoel zult hebben.

Ik weet het, 829 euro is veel geld, maar ik wilde investeren in een telefoon met een goede camera omdat ik veel foto's maak voor Instagram. Voor mij het belangrijkste: deze aankoop had geen verborgen impact meer op de aarde en een nieuwe telefoon had mij waarschijnlijk 200 euro meer gekost.

Buiten dat biedt de refurbished markt een groot scala aan oudere iPhones die door Apple al zijn afgedankt en niet meer verkocht worden in de winkel. Dit was het bericht dat ik – van Marjolijn die mijn iPhone had gecheckt – bij mijn refurbished iPhone kreeg:

“Dankzij deze aankoop hoefde er geen nieuwe iPhone te worden geproduceerd. Daardoor is onder meer de volgende besparing gerealiseerd: 134 kilo erts, 190 liter water, 20,5 gram cyanice. Het hergebruik van jouw iPhone levert per saldo een besparing op van 27 kg CO2”.

Het voelde goed. Dit was de juiste keuze. Een ander voordeel van refurbished is dat er btw op zat en ik dat als ondernemer terug kon krijgen van de belasting. Btw zit niet op tweedehands producten, maar dus wel op refurbished.

De garantie

De negatieve verhalen over Refurbished gaan vaak over een batterij die snel leegloopt en die dus waarschijnlijk niet is vervangen. Bij mijn refurbished iPhone X zit mijn batterij capaciteit nu (9 maanden later) nog steeds op 91% en het snel leeglopen of warmer worden van de batterij valt nog steeds binnen de 2 jaar garantie. Bij mij is er dus niks aan de hand.

Daarnaast is het goed om te weten dat een batterij altijd slijt en op een gegeven moment zijn capaciteit verliest. Maar hier zit dus in de meeste gevallen garantie op. Veel mensen weten dat niet dus check het goed van te voren.

Conclusie

Dus. Ja, koop refurbished voor je portemonnee en voor de aarde, maar let voordat je refurbished koopt op wat er onder de garantie valt en binnen welke ‘grade' de elektronica valt. En gaat je refurbished elektronica kapot? Weet dan dat je garantie hebt en dat dat bij een nieuwe telefoon net zo goed kan gebeuren.