Hoe zorg je op een duurzame manier voor je spullen in huis?


Minimalisme is voor ons minder en bewust kopen maar ook spullen zo lang mogelijk gebruiken en afgedankte spullen een tweede leven geven. Daar worden we blij van! Soms bevrijden we onszelf ook van spullen als we ze niet meer gebruiken of als het geen waarde meer toevoegt aan ons leven. Dan worden ze verkocht, doneren we ze aan anderen of — als het niet anders kan – gooien we ze weg. In dit artikel delen we onze tips hoe je dit alles het beste kunt doen.

Spullen zo lang mogelijk gebruiken

Zowel voor interieur, kleding als overige spullen geldt: kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Goedkope spullen hebben in de meeste gevallen een kortere levensduur, terwijl kwalitatieve producten langer mee gaan en vaak ook beter te repareren zijn.

• Probeer je kleding minder vaak te wassen of in plaats daarvan je kleding te stomen. Met een stomer kun je niet alleen kreukels verwijderen, maar ook geuren. Wol heeft bijvoorbeeld een zelfreinigende eigenschap waardoor wassen maar heel af en toe nodig is. Een tip voor het onderhouden van je wollen truien is gebruik maken van een tondeuse voor pluizen, daarmee kun je pluisjes heel makkelijk verwijderen en ziet je trui er als nieuw uit.

• Gebruik een duurzaam wasmiddel, dat is gemaakt van natuurlijke ingrediënten waardoor je kleding langer mooi blijft. Voor het wassen van synthetische kleding kun je gebruik maken van een waszak.

• Zorg ervoor dat je seizoenskleding en kleding voor speciale gelegenheden goed afsluit voordat je het opbergt, dat zorgt ervoor dat het vrij blijft van stof en bijvoorbeeld motten. We had bijvoorbeeld een wollen coltrui van Teym in de zomer niet afgesloten weggelegd, toen we hem in de winter weer uit de kast pakten vol met (motten)gaten.

• Repareer kapotte kleding of laat het repareren of verstellen door een kleermaker. Online zijn veel tutorials te vinden voor eenvoudige kledingreparaties. Onze favoriete plekken voor kledingreparatie in Amsterdam zijn ‘Het beste' (Scheldestraat) en ‘Edessa' (Vijzelstraat).

• Heb je een meubelstuk dat toe is aan vervanging? Overweeg dan ook eens om het zelf op te knappen of te laten opknappen. Wij hebben onlangs een oude fauteuil die we vonden op straat opgeknapt met tips van ‘Oma weet raad' en opnieuw laten stofferen. Het stoeltje ziet er weer uit als nieuw en kan jaren mee. Een mooi voorbeeld van een succesvolle upcycle.

• Maak gebruik van duurzame schoonmaakproducten, deze zijn gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare en plantaardige ingrediënten. De verpakkingen zijn vaak gemaakt met een lagere belasting van het milieu en dichterbij geproduceerd.

Spullen met emotionele waarde

Bij waardevolle spullen kun je denken aan spullen van van vroeger die je graag wil bewaren of erfstukken uit je familie. Onze verzekeringsadviseur gaf ons ooit de tip om onze unieke waardevolle spullen te fotograferen en die foto’s op een veilige plek te bewaren. Mocht er ooit iets mee gebeuren heb je beelden van de spullen en kunnen ze makkelijker op waarde worden geschat.

'Someone's trash is someone's treasure'

Spullen verkopen

Spullen die jij niet meer gebruikt, maar die nog wel goed zijn kun je eenvoudig verkopen via online platforms en apps. Voor interieur spullen kun je denken aan plekken zoals Marktplaats, Whoppah en Ebay. Voor het verkopen van kleding zijn er ook veel platforms, kijk daarbij welk type website het beste past bij jouw kleding. Voorbeelden zijn The Next Closet (designer), Vestiaire Collective (designer) en Vinted (casual).

Spullen doneren

Je kunt er ook voor kiezen om je spullen te doneren. De Kledingbank is daar een goed voorbeeld van, in elke grote stad vind je er wel één. Dit is een organisatie gelinkt aan de Voedselbank waar mensen eens in de zoveel tijd gratis kleding kunnen uitzoeken. Op die manier kun je spullen een tweede leven geven en je maakt er iemand anders blij mee.

Kun je je spullen niet verkopen of er iemand anders blij mee maken? Gooi het dan op een verantwoorde manier weg. Afgedankte kleding hoort thuis in een kledingbak, daar wordt het gerecycled onder andere gebruikt om vulmateriaal van te maken. Dat kan bijvoorbeeld bij kledingcontainers van Sympany en Leger des Heils ReShare. Chemisch afval kun je scheiden door het in de milieubox te gooien.

Duurzame inboedelverzekering

Tot slot wil je natuurlijk dat je mooie spullen goed verzekerd zijn. Dat als er iets gebeurt je kunt rekenen op een vergoeding voor vervanging of op duurzaam herstel. Wij kozen daarbij voor een duurzame inboedelverzekering bij a.s.r..

De grootste reden daarvoor is dat ze volgens VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) als meest duurzame verzekeraar uit de bus kwamen. Zij doen om de twee jaar een onafhankelijk onderzoek met als resultaat een score voor elke verzekeraar op het gebied van duurzaamheid.

Een andere reden is dat a.s.r. aan duurzaam herstel doet, daarbij kijken ze bij schade altijd eerst naar de mogelijkheden om het op een duurzame manier te repareren. Dat is in veel gevallen goedkoper én het heeft minder impact.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met a.s.r., ook vóór deze samenwerking waren wij al klant bij a.s.r. omdat ze volgens het onafhankelijke onderzoek van VBDO het beste scoren qua duurzaamheid.