Zo stem je met je portemonnee voor een betere en mooiere wereld

De verantwoordelijkheid voor de opwarming van de aarde ligt voor een groot deel bij de overheid en de bedrijven omdat zij per eenheid het meeste uitstoten. Vergelijk de uitstoot van een kolencentrale met de uitstoot van een gemiddelde Nederlander en je snapt wat ik bedoel.

Maar onderschat niet de invloed die wij als consument hebben als we massaal veranderingen doorvoeren. De rijkste 10% van de wereld zorgt namelijk voor 80% van de uitstoot. Denk dan aan alles wat we consumeren en bezitten (auto's, boten, huizen, spullen, eten, drinken etc.).

Elke euro is een stembiljet

Het goede nieuws: de rijkste 10% van de wereld kan dus 80% veranderen.

Hoe? Door o.a. te stemmen met je portemonnee. Elke euro is namelijk een stembiljet voor de instantie die jij wil laten groeien. Met elke euro zeg je: ‘ga hier mee door, ik steun dit'. Het is dus een stembiljet voor de toekomstige wereld die jij graag wil zien.

Wat mij betreft is het ‘EN EN' en niet ‘OF OF'. Wat ik daarmee bedoel? Soms wordt er geschreven over consumentenactivisme en dat dit geen zoden aan de dijk zet. Ik zou zeggen, als een dijk op breken staat helpt elke zode. We hebben geen tijd meer om te zeggen dit wel en dat niet. Alles helpt dus laten we dan ook alles doen wat we kunnen.

De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar manieren om te stemmen met je portemonnee en feit is dat wij als Nederlanders horen bij de 2% rijkste mensen op aarde dus dat we flink wat stembiljetten tot onze beschikking hebben. In dit artikel wil ik de meest effectieve manieren waarop je dat kunt doen met je delen.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. Stap over naar een duurzame zorg(verzekering)

  Verzekeraars ontvangen miljoenen euro's (soms miljarden) van ons wat ze vervolgens beleggen. De vraag is: waarin? Ze kunnen bijvoorbeeld beleggen in de fossiele of de tabaksindustrie, maar ook in duurzame initiatieven. De keuzes die ze maken bij het beleggen bepalen of de verzekeraars wel of niet duurzaam zijn.

  VBDO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die zich bezighoudt met de beleggingen van o.a. verzekeraars. Dit zijn de 3 meest duurzame zorgverzekeraars op basis van het VBDO rapport van 2021:

  1. a.s.r. — score duurzaamheid: 3.9/5
  2. Achmea (FBTO, De Friesland, Interpolis en Zilveren Kruis) — score duurzaamheid: 3.5/5
  3. CZ groep (OHRA) — score duurzaamheid: 2.6/5

  Claire en ik zitten bij a.s.r. qua zorgverzekering en andere verzekeringen.

  2. Stap over naar een duurzame bank

  Ook banken ontvangen gigantische bedragen van ons die ze vervolgens investeren in projecten die wel of niet duurzaam zijn. De Volksbank (ASN Bank, SNS Bank en Regiobank) en Triodos Bank zijn de meest groene maar ook de meest sociale banken. Eerlijke Geldwijzer heeft dit uitgezocht maar het is ook te vinden op bank.green.

  Zelf zitten we bij Triodos BankASN Bank en Revolut (credit card zonder kosten). Overstappen lijkt ingewikkelder dan je misschien denkt maar het is zo gebeurd en geeft instant een goed gevoel. Nog makkelijker kan het via De Overstapservice.

  3. Stap over naar een groene energieleverancier

  Elk jaar doen de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE een onderzoek naar de meest groene energieleveranciers.

  Bij deze de top 10:

  1. Pure Energie (10)
  2. om | nieuwe energie (10)
  3. Energie VanOns (10)
  4. Vrijopnaam (10)
  5. Powerpeers (10)
  6. Energy Zero (9.9)
  7. Greenchoice (9,9)
  8. HVC Energie (9,8)
  9. EasyEnergy (9,7) — maken helaas wel gebruik van sjoemelstroom, stroom die wordt ‘vergroend' met certificaten uit het buitenland
  10. Vandebron (9,6)

  Als iedereen in Nederland ineens zou overstappen naar één van de bovenstaande 10 dan is het niet zo dat iedereen alleen nog maar duurzame elektriciteit uit Nederlandse bron heeft, daarvoor wordt in Nederland momenteel (helaas) te weinig groene en schone energie opgewekt. De productie van hernieuwbare energie steeg wel flink de afgelopen jaren in Nederland en dat is zeer goed nieuws.

  Er zou een belangrijk signaal van uit gaan als meer mensen overstappen naar de groenste leveranciers. Waarom? Inwoners, bedrijven en anderen laten zo merken dat zij écht groene stroom uit Nederland willen. Daar is dan dus vraag naar. En de economie werkt zo: als er meer vraag is naar groene stroom uit Nederland, zal het aanbod meegroeien.

  Thuis maken wij gebruik van Vandebron als groene energieleverancier. Ben je benieuwd hoe je naast het kiezen voor groene stroom nog meer impact kunt maken? Vandebron schreef een whitepaper over manieren om je huis te verduurzamen, je kunt ‘m downloaden via de link.

  Structureel geld naar het goede

  Overgestapt naar een andere verzekeraar, bank en energieleverancier? Dan heb je een goede basis gelegd en stem je stukken beter met je portemonnee voor een mooiere wereld. Er gaat nu vanuit jou structureel geld naar partijen die jouw euro's weer op een groene manier investeren.

  Mocht je werknemer zijn bij een bedrijf dan kun je ook nog checken hoe groen jouw pensioenfonds is. Bungelt deze onderaan het lijstje uit deze PDF? Dan raad ik je aan om naar je werkgever te stappen en dit te vertellen. Wie weet maak jij die ene verandering voor al je collega’s.

  4. Kies zoveel mogelijk voor plantaardig en biologisch voedsel

  We weten allemaal ondertussen wel dat vlees en zuivel (op massale schaal) erg belastend is voor onze aarde. Probeer dus zoveel mogelijk plantaardig maar vooral ook lokaal en biologisch te kopen.

  Van het oppervlak aan landbouwgrond waarvan één vleeseter kan worden gevoed, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of 12 tot 20 veganisten leven. — Babette Porcelijn

  5. Kies voor bedrijven die spullen op een duurzamere manier produceren

  Het meest duurzaam is natuurlijk niets kopen of tweedehands / refurbished. Mocht dit niet lukken dan kun je de bedrijven steunen die het anders, maar vooral ‘goed’ doen. In onze brand guides vind je duurzame merken en bedrijven per categorie.

  6. Kies voor duurzaam reizen

  Laat vliegschaamte plaatsmaken voor treintrots, skip het vliegtuig en pak de trein. Doe dit ook zoveel mogelijk voor je werk. Steun je liever de vliegtuigmaatschappijen en Schiphol of de bedrijven die reizen met de trein toegankelijker en aantrekkelijker maken?. Wat betreft een auto is een tweedehands elektrische auto de meest duurzame keuze.

  De laatste keer dat we allebei vlogen was meer dan drie jaar geleden in februari 2019. We pakten de afgelopen jaren steeds vaker de trein voor reizen naar o.a. Schotland en Kopenhagen en de auto naar Italië en Frankrijk.

  7. Als je belegt, doe dat dan ook duurzaam

  We beleggen ons pensioen en dat doen we het liefst duurzaam. Dit is iets waar ik al wat stappen in heb gezet en waar ik me nog in aan het verdiepen ben. Het is namelijk nogal ingewikkeld. Binnenkort wil ik hier een artikel over schrijven, maar voor nu verwijs ik je naar de volgende artikelen van de podcast ‘Jong Beleggen':

  • Aflevering 15 — Duurzaam beleggen
  • Aflevering 84 — De uitdaging van duurzaam beleggen (met Anne-Marie Rakhorst)

  8. Geef je geld aan goede doelen

  Zoals ik al schreef horen wij als Nederlanders bij de rijkste 2% van de wereld. Dat komt wat mij betreft met een verantwoordelijkheid. Claire en ik hebben voor onszelf een plafond gekozen wat we samen per jaar willen verdienen. Dat is ons plafond van genoeg. Zodra we dit hebben bereikt willen we alles wat we daarboven verdienen geven aan een goed doel. In deze podcast vertel ik hier meer over.

  Interessante initiatieven waar we naar kijken op dit vlak zijn de stroming Effectief Altruïsme en de organisatie Giving What We Can. Via deze wegen ben je er meer van verzekerd dat je geld op de goede plek terechtkomt. Lees hier een interessant interview met Rutger Bregman dat ook gaat over effectief doneren. Ook wat dit betreft later meer.

  Ik hoop dat ik je heb geholpen met dit artikel. Deel het met zoveel mogelijk mensen dan kun je later (ongeacht de uitkomst) in ieder geval zeggen tegen de volgende generaties: ‘ik heb gedaan en gegeven wat ik kon'.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

  Join Jelle's newsletter met momenten uit boeken, podcasts en video's die hem kracht en inspiratie gaven, zorgden voor een traan, een lach of die gewoon heel leerzaam waren.

  auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!