Mijn definitie van succes (niet wat je verwacht)


Succesvol zijn is wat we allemaal willen. Maar wat is succes eigenlijk en hoe zien de mensen om jou heen dat? En klopt dat dan wel? Is dat geen succesbedrog?

Een Porsche haalt je in op de snelweg en je denkt: ik moet meer geld verdienen, want dát is succes. Je maakt een wandeling langs grote huizen of je ziet glimlachende vrouwen met heel veel tassen door de winkelstraten lopen. Dit is in mijn ogen succesbedrog. De vraag is namelijk: gaat deze vorm van succes jou voldoening geven?

Onze maatschappij kan soms hard zijn, je bent al snel niet goed genoeg. Als je niet genoeg verdient. Als je geen fancy auto bezit. Als je geen groot huis hebt. Als je dat, en dat, en dat. Dit is wat onze maatschappij (deels onbewust) uitstraalt en ziet als succes: ga voor de drukke lifestyle die gebaseerd is op geld. Volg een opleiding en klim vervolgens hoog op de carrièreladder. Verdien heel veel geld zodat je heel veel spullen kunt kopen om indruk te maken op anderen. Koop, want dan word je gelukkig. Koop, want dan houd je de economie draaiende.

Laatst zei een man letterlijk dit tegen mij: ‘Geld is alles.’ Hij meende het. Hij was er volledig van overtuigd. Ik schrok ervan en het maakte indruk op me. Oké, het geldpad kan jouw pad zijn, maar het kan ook zorgen voor een enorme leegte en weinig voldoening. Het is totaal niet verkeerd om veel geld te verdienen, maar het geld alleen gaat je geen voldoening geven. Ga voor de lifestyle die gebaseerd is op voldoening en laat geld dat ondersteunen. Ontdek wat jouw pad is naar betekenis. Die voldoening kan in kleine dingen zitten. Blijf groeien en verdien geld, maar laat het de goede kant op rollen en geef het uit aan bedrijven die jij wilt laten groeien.

Je bent altijd genoeg. Leef niet naar wat anderen van je verwachten. Leef niet naar wat de maatschappij van je wil, maar bewandel jouw pad. Leef spontaan en organisch en vertrouw erop dat het goed komt. Ga steeds weer op zoek naar wat jouw bewustzijn tegen je zegt. Durf keuzes te maken die misschien onzeker zijn, maar die je wel op jouw levenspad zetten. Je trekt aan wat je uitzendt. Hoe meer jij jouw leven leeft, hoe zelfverzekerder je wordt.

Leef niet om te werken, werk om te leven, stond er op een tegeltje bij mijn oma aan de muur. Het was haar boodschap aan de wereld. Wat is jouw boodschap?

Succesvol zijn in 2021

Laten we het eens hebben over succes in deze komende dertig jaar. Wat betekent succesvol zijn in 2021? In een survey (ik ontvang nog steeds graag antwoorden) vroeg ik of mensen mij wilde sturen wat hun definitie van succes is. Uit al deze reacties kon ik drie categorieën halen.

Categorie 1: Succes is geluk. Voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Laat ik even heel helder zijn. Ik denk dat we het hier niet mee gaan redden tot 2050. Geluk blijft voor mij veel te algemeen en wordt soms zelfs verward met genot. Daarnaast kunnen we niet altijd alleen maar gelukkig zijn. Emoties komen en gaan.

Ok, ik snap het. Die kleine geluksmomentjes gedurende de dag, daar geniet ik ook van. Maar moet dit nog een dagelijks doel zijn voor ons in 2021? Inmiddels staan we voor een behoorlijke challenge en als we allemaal steeds maar op zoek zijn naar geluk gebeurt er veel te weinig. De tijd begint nu echt te tikken. De bloemetjes waar we zo graag aan ruiken en waar we zo gelukkig van worden zijn aan het verwelken en de vrolijke bijtjes sterven uit. Een uitzondering is natuurlijk dat we elke dag heel gelukkig worden van het voorkomen van dat laatste.

Categorie 2: Succes is jouw pad bewandelen, het pad van je hart.

Categorie 2 lijkt er wat mij betreft al veel meer op. We hebben allemaal een ‘aangeleerde natuur' en een ‘authentieke zelf'. Soms kan die ‘aangeleerde natuur' de ‘authentieke zelf' vertroebelen. Soms is het de vertroebelende laag van een goede baan – carrière – willen hebben en veel geld willen verdienen. Soms is het een groot huis willen kopen en meer status willen vergaren. Soms is het leven naar hoe je omgeving het wilt. Als je goed door die vertroebelende laag heenkijkt dan zie je jouw pad. Het is dat waar je voor geboren bent en staat vaak in verbinding met het goed willen doen voor deze wereld. Ik geloof namelijk dat we diep van binnen allemaal een groen hart hebben. Een drive om de wereld mooier en groener te maken.

Categorie 3: Succes is positieve impact hebben en een verandering teweegbrengen.

Deze is voor mij het meest raak. Hier hebben we meer mensen van nodig. Mensen die zich in gaan zetten voor duurzaamheid, op hun manier. Op de manier die bij hun en bij dat pad past. Mensen die een groot en duurzaam doel voor ogen hebben. Mensen die op hun CEO of manager afstappen en zeggen: ik wil dit bedrijf gaan verduurzamen. Mensen die wakker worden, op zoek gaan naar de waarheid achter onze industrieën (kleding, spullen, voedsel) en een verandering in gang gaan zetten. Mensen die net als Gretha Thunberg en Leonardo di Caprio het grote bereik dat ze hebben gebruiken voor het goede.

Categorie 3 — een positieve impact hebben, een verandering teweegbrengen en iets betekenen voor deze wereld is voor mij een mooie definitie van succes in 2021 om op voort te borduren. We are all in this together. We moeten het met z'n allen doen en we hebben elkaar keihard nodig. Er mag nog meer lawaai worden gemaakt naar de overheid. Er mag nog meer bewustzijn en informatie worden gedeeld omtrent duurzaamheid, bij grote bedrijven en in het openbaar. Want de temperatuur stijgt en die klok tikt gewoon door.

Succes is ‘een goede afloop, uitkomst of uitslag’. Tenminste, dat zegt de Van Dale. Succesvol leven, dat willen wij wel. Dat we oud zijn en dan zeggen: dat heb ik goed gedaan. Wat een goede afloop of uitslag van mijn leven. Maar zien wij succesvol zijn ook in verband met een goede afloop voor onze planeet en dus voor ons bestaan? Of zijn we dat vergeten?

Stel je voor dat bomen een WiFi signaal gaven. We zouden overal bomen planten en tegelijkertijd de wereld redden. Wat een domper dat ze alleen maar de zuurstof produceren die we nodig hebben om te ademen.

Realiseren we pas dat we geld niet kunnen eten als de laatste bijen uitsterven?

We zijn de natuur en de planeet steeds meer vergeten de afgelopen decennia. ‘Help! De aarde wordt steeds heter en gaat kapot!' Nee, wij gaan kapot als we zo doorgaan. De komende dertig jaar – tot aan 2050 – gaat bepalen of we een leefbare of onleefbare aarde creëren. Extreme warmte – nog heter? – , overstromingen en droogte, verzurende oceanen, meer vernietigende orkanen, verdwijnend land, mislukkende oogsten en andere gevaarlijke cocktails zijn de gevolgen van onze steeds warmer wordende aarde. Het gaat allemaal gebeuren als we de natuur blijven vergeten, te weinig actie ondernemen en ons niet collectief inzetten voor duurzaamheid.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.