Mijn definitie van succes (niet wat je verwacht)


Succesvol zijn is wat we allemaal willen. Maar wat is succes eigenlijk en hoe zien de mensen om jou heen dat? En klopt dat dan wel? Is dat geen succesbedrog?

Een Porsche haalt je in op de snelweg en je denkt: ik moet meer geld verdienen, want dát is succes. Je maakt een wandeling langs grote huizen of je ziet glimlachende vrouwen met heel veel tassen door de winkelstraten lopen. Dit is in mijn ogen succesbedrog. De vraag is namelijk: gaat deze vorm van succes jou voldoening geven?

Onze maatschappij kan soms hard zijn, je bent al snel niet goed genoeg. Als je niet genoeg verdient. Als je geen fancy auto bezit. Als je geen groot huis hebt. Als je dat, en dat, en dat. Dit is wat onze maatschappij (deels onbewust) uitstraalt en ziet als succes: ga voor de drukke lifestyle die gebaseerd is op geld. Volg een opleiding en klim vervolgens hoog op de carrièreladder. Verdien heel veel geld zodat je heel veel spullen kunt kopen om indruk te maken op anderen. Koop, want dan word je gelukkig. Koop, want dan houd je de economie draaiende.

Laatst zei een man letterlijk dit tegen mij: ‘Geld is alles.’ Hij meende het. Hij was er volledig van overtuigd. Ik schrok ervan en het maakte indruk op me. Oké, het geldpad kan jouw pad zijn, maar het kan ook zorgen voor een enorme leegte en weinig voldoening. Het is totaal niet verkeerd om veel geld te verdienen, maar het geld alleen gaat je geen voldoening geven. Ga voor de lifestyle die gebaseerd is op voldoening en laat geld dat ondersteunen. Ontdek wat jouw pad is naar betekenis. Die voldoening kan in kleine dingen zitten. Blijf groeien en verdien geld, maar laat het de goede kant op rollen en geef het uit aan bedrijven die jij wilt laten groeien.

Je bent altijd genoeg. Leef niet naar wat anderen van je verwachten. Leef niet naar wat de maatschappij van je wil, maar bewandel jouw pad. Leef spontaan en organisch en vertrouw erop dat het goed komt. Ga steeds weer op zoek naar wat jouw bewustzijn tegen je zegt. Durf keuzes te maken die misschien onzeker zijn, maar die je wel op jouw levenspad zetten. Je trekt aan wat je uitzendt. Hoe meer jij jouw leven leeft, hoe zelfverzekerder je wordt.

Leef niet om te werken, werk om te leven, stond er op een tegeltje bij mijn oma aan de muur. Het was haar boodschap aan de wereld. Wat is jouw boodschap?


Dit was een stuk uit het boek ‘Verlangen naar minder’. Meld je hieronder aan voor de newsletter en ontvang een preview van het boek in je mailbox!