Wat ik leerde van The Minimalists in London
Terwijl ik deze woorden schrijf ben ik net terug van een event in Londen waar The Minimalists hun nieuwe boek ‘Everything that remains' presenteerden.
Mag ik je voorstellen aan de The Minimalists:
The Minimalists zijn twee mannen van in de dertig die in 2010 ontdekten dat een leven met een fulltime baan, een hoog inkomen en heel veel spullen hun niet gelukkig maakten. Joshua Fields Millburn verloor in een kort tijdsbestek zijn moeder en zijn huwelijk en had dus alle reden om ongelukkig te zijn, maar hij was het niet.
Hij had op internet minimalisme ontdekt en vertelde dit aan zijn vriend Ryan Nicodemus die het heel raar vond om zijn beste vriend zo gelukkig te zien op dit moment van zijn leven. Ze werden geïnspireerd door bloggers in de Verenigde Staten die minimalisme en het minimaliseren al hadden omarmd.
Ze gingen samen ook aan de slag en begonnen een avontuur op zoek naar een eenvoudig leven met alleen de spullen die ze echt nodig hadden.
Ryan wilde snel resultaat en begon met een ‘packing party’ waarin hij alles inpakte wat hij in huis had. Hij besloot pas iets uit te pakken als hij het écht nodig had. 80% van al zijn spullen bleven in dozen zitten, 21 dagen lang ongebruikt en dus niet essentieel.
Alles wat overbleef gaf hij weg of ging weg.
Ze besloten vervolgens een blog te starten en inmiddels is dit blog uitgegroeid tot een plek waar 3 miljoen bezoekers per jaar komen.
De twee mannen zijn heel inspirerend en hebben net als ik gekozen voor een leven waarin ze genieten van spullen die echt waarde toevoegen en een doel dienen in hun leven. Een leven waarin ze zich elke dag richten op vijf prioriteiten:
1. Gezondheid
2. Relaties
3. Passies
4. Groei
5. Geven aan anderen
Ze vertellen hier meer over in het boek ‘Minimalism' dat ik na het event gelijk heb besteld.
Tijdens het event vertelden ze bovenstaand verhaal en lazen ze een stuk voor uit hun nieuwe boek. Een boek dat mij van lach naar traan liet gaan en waar ik weer nieuwe dingen van leerde.
Love people, use things, because the opposite never works.
Bij deze de vragen die aan het einde werden gesteld uit het publiek en de antwoorden van The Minimalists:
1. Wat als iedereen minimalist wordt en niemand koopt meer iets. Wat gebeurt er dan met onze economie en is dit hele minimalistische gebeuren niet schadelijk?
Joshua beantwoordt deze vraag met een essay dat hij heeft geschreven met als titel: Stimuleer de economie als minimalist.
In dit essay komt naar voren dat consumptie niet het probleem is maar het consumentisme.
Het probleem van het dwangmatig kopen van spullen en het probleem van het verleidelijke wat veel mensen ervaren. Natuurlijk is handel een belangrijke factor in onze maatschappij en de minimalist doet hier geen afstand van.
Een minimalist koopt iets weloverwogen en met de intentie dat hij het echt nodig heeft en is dus niet tegen het kopen. Voor een minimalist zijn ervaringen belangrijker dan bezittingen. Reizen en culturele activiteiten zijn hier voorbeelden van. Allemaal mogelijkheden om geld uit te geven zonder het kopen van bezittingen.
2. Hoe ga ik om met het wegdoen van sentimentele spullen oftewel dingen met emotionele waarde?
Joshua zegt dat hij heeft ervaren dat de waarde van de spullen niet in het ding zelf zit maar in ons. Door een foto te maken kun je het ook bij je houden. Hij minimaliseerde zijn sentimentele spullen en heeft er nog een paar over.
In deze overgebleven dingen ziet hij nu nog meer waarde dan voorheen omdat hij er nog maar een paar heeft die van hele grote waarde voor hem zijn.
3. Hoe kijken jullie naar wat je koopt en wat kwaliteit heeft in deze wereld van grote merken?
Joshua vertelt dat hij geen merken deelt omdat het voor iedereen verschillend is wat zij als kwalitatief en schoonheid zien. Hij draagt het liefst merkloze kleding omdat de waarde voor hem zit in het feit of iets lekker zit en voelt.
The Minimalists proberen te kopen bij lokale bedrijven omdat die vaak een passie hebben voor het product dat ze verkopen. Deze bedrijven zijn eerder investeringen in een relatie dan een koude transactie. Door die relatie zijn de bedrijven eerder geneigd om iets kosteloos te repareren als het stuk is.
4. Is minimalisme voor jullie niet makkelijker dan voor arme mensen aangezien jullie veel geld hadden?
Ze refereren meteen aan een artikel dat ze hebben geschreven naar aanleiding van een zelfde vraag die al eerder werd gesteld tijdens de tour: Is minimalisme alleen voor vrijgezelle blanke mannen?
In dit artikel leggen ze o.a. uit dat minimalisme juist gaat om weinig bezitten en heel veel plezier en functionaliteit halen uit spullen die er toe doen. Ook geven ze voorbeelden van mensen die minimalisme omarmen in totaal andere situaties.
5. Kunnen jullie mij helpen met het vinden van mijn passie?
Joshua zegt dat de drie woorden die je zo vaak hoort zo’n enorm slecht advies zijn: “Volg je passie!”. Het zegt eigenlijk dat je geboren bent met een bepaalde passie en die moet vinden en volgen. Maar het ligt niet vast. We hebben allemaal de keuze om verschillende passies te gaan ontwikkelen. Het gaat niet om het zoeken van die ene passie maar om het ontwikkelen van een bepaalde passie waar je aan begint.
Voordat ik mijn blog begon wist ik ook niet dat mijn passie schrijven was of zou kunnen worden. Ik ben begonnen en nu ik het meer ontwikkeld heb is het een passie. Joshua raadt nog een boek aan dat heel erg kan helpen bij het probleem van het even niet weten: ‘So good they can’t ignore you' van Cal Newport.
6. Hoe gaan jullie om met de mensen om je heen die je eigenlijk niet om je heen wil hebben?
Joshua herhaalt zijn favoriete quote uit het boek:
Je kunt de mensen om je heen niet veranderen, maar je kunt de mensen om je heen veranderen.
Erg krachtig.
Ook vertelt hij dat hij een verschil maakt tussen de drie cirkels van relaties. De eerste cirkel zijn de mensen die dicht bij je staan en waar je heel veel van houdt, de tweede zijn vrienden en kennissen die je geregeld ziet. In de derde cirkel zitten je collega’s maar ook kennissen die je af en toe ziet.
7. Mijn vriendin heeft een mooi gedicht geschreven over de schoonheid van rommel om ons heen, in ons hoofd en in ons huis. Waar is bij jullie die schoonheid te vinden?
Ryan beantwoordt deze vraag met zoveel mogelijk respect en empathie en zegt dat hij hier staat om te geven aan het publiek en alleen kan vertellen wat voor hem heeft gewerkt. Als mensen de schoonheid vinden in rommel dan zal hij dat nooit veroordelen.
8. Kunnen jullie mij helpen met het opruimen van de spullen die ik nodig heb voor mijn creativiteit?
Ryan raadt aan om een regel te verzinnen voor bepaalde spullen die je denkt nodig te hebben voor je creatieve bezigheden zoals bijvoorbeeld magazines. Als je één van die magazines 60 dagen niet hebt ingekeken, dan betekent het hoogstwaarschijnlijk dat je daar de komende tijd niet meer gebruik van gaat maken en het je dus niet meer zo inspireert als je misschien dacht.
Ook hebben ze het over de hele gevaarlijke drie woorden: ‘just in case’ oftewel ‘voor het geval dat’. Ze komen met de 20/20 regel als advies. De 20/20 regel houdt in dat je alles weg kunt doen dat binnen 20 minuten voor 20 euro te halen is. Dit heeft voor hun altijd gewerkt om de woorden ‘just in case’ te tackelen.