Thijs Launspach’s definitie van succes

Voor mijn boek over een nieuwe definitie van succes ben ik begonnen met een onderzoek. Je kunt mij helpen met dit onderzoek door deze survey in te vullen! In de survey stel ik jou o.a. de vraag: ‘Als ik zeg succesvol, aan wie denk jij dan?’. Uit de namen die jullie noemen maak ik een selectie van mensen die ik uitnodig voor een gesprek in mijn podcast ‘wat is succes?’.

Thijs Launspach is psycholoog en auteur van de boeken ‘Fokking druk’ en ‘Werken met millennials’. Wat is nu zijn definitie van succes en is die definitie veranderd? En wat heeft de meeste invloed op die verandering gehad?

WorkJuice schreef ons gesprek uit:

Wat is jouw definitie van succes?

“Ik dacht altijd dat dat vooral ging om de beste zijn op een bepaald gebied. Of dat nu is dat je goed kan zwemmen, veel boeken hebt verkocht of een ander gebied waarop je succesvol wilt zijn.

Tegenwoordig ben ik er anders over gaan nadenken. Er ontbreekt volgens mij nog iets. Eén van mijn helden is de psycholoog Jordan Peterson. Ik hoorde hem daarover praten en vond het heel passend.

Hij zegt namelijk: je zou je werk kunnen zien als een soort spel. Sommige mensen zijn daar heel goed in, anderen wat minder en je hebt de allerbesten. De definitie van succes zou dan kunnen zijn: hoe goed je bent in een bepaald spel.

Echt succes heb je als je goed bent in het aanleren van nieuwe spellen.

Maar er is nog iets anders wat daarbij komt kijken. Volgens mij is de definitie van echt succes hoe goed je bent in het aanleren van een nieuw spel én hoe goed je überhaupt bent in het spelen van meerdere spellen.

Dus dat betekent niet dat je alleen in jouw specifieke gebied goed bent, maar dat je bijvoorbeeld ook een goede vader bent of goed rust in je leven kunt inbouwen. Dat soort zaken zijn ook spellen waar je succes in kunt hebben. De optelsom van al die verschillende spellen is het succes wat je in je leven hebt.”

Wat heeft de meeste invloed gehad op de verandering van jouw definitie van succes?

“Dat heeft te maken met het feit dat ik in mijn carrière tot nu toe veel verschillende dingen gedaan heb. Mijn vader heeft op vroege leeftijd besloten dat hij tandarts werd. Dan ben je bezig om dezelfde skill die je hebt steeds weer aanscherpen.

Dat is niet het type carrière wat we tegenwoordig veel hebben. Nu zijn we bijvoorbeeld een tijdje zelfstandig ondernemer, dan werken we weer even voor een baas en dan doen we toch weer even iets anders.

In mijn geval was dat bijvoorbeeld docent zijn, op een podium dingen vertellen en boeken schrijven. En die verandering van m’n definitie kwam voort uit het inzicht dat het – in mijn situatie – niet gaat om één ding zo goed mogelijk doen, maar juist steeds jezelf opnieuw uitvinden.”

Als ik zeg ‘succesvol’ aan wie denk je dan?

Ik denk aan schrijvers die ik bewonder, zoals Haruki Murakami. Hij is mijn lievelingsschrijver en ontzettend goed in wat hij doet, maar is ondertussen ook fervent marathonrenner.

Ook iemand als Jordan Peterson vind ik succesvol. Hij is in zijn politieke statements wel wat controversieel, maar zegt ook veel interessante dingen over de menselijke psyche. Hij weet dat precies zo aan te geven dat hij er veel mensen mee inspireert.

Maar de lijst is eindeloos, want ik denk nu aan Tim Ferris, de schrijver van The 4-Hour Work Week.”

Wat zijn de gelijkenissen tussen deze 3 mannen?

“Het hoeven niet perse mannen te zijn. Ook iemand als Esther Perel is een grote heldin van mij. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze heel goed zijn in wat ze doen en dat ze iets wat in een kleine groep belangrijk is beschikbaar weten te maken voor een enorm publiek.

Daarnaast hebben ze verstand van verschillende dingen. Hun kennis houdt niet op bij hun vakgebied. Ze blijven zich interesseren in van alles en lezen veel. Ook dat hebben ze gemeen.”

Foto: Bente Hilkens

Ben je benieuwd naar het volledige gesprek dat ik met Thijs had? Op WorkJuice lees je het complete interview!