Het belang van een gezonde vader zoon relatie

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    Laat ik beginnen met het thema man/vrouw. Er zijn ook mensen die zich niet in één van deze ‘hokjes’ kunnen plaatsen. Daar mag wat mij betreft meer aandacht en nuancering voor komen en dat komt er gelukkig ook steeds meer.In dit geval wil ik het hebben over de man en welke verwachtingen we hebben bij het man-zijn. Eerst een stuk wat ik eerder schreef in mijn boek ‘Verlangen naar minder':

    ‘Ik was Mr. Nice Guy, de man die sowieso een keer wordt uitgekotst, vroeg of laat. Ik ging conflicten uit de weg omdat ik geen boze mensen meer om me heen wilde. Daar had ik er genoeg van gezien in mijn verleden. In het paradijs mocht het van mij alleen maar mooi en romantisch zijn, zonder ruzie en conflicten. Ik wilde vooral de vrede bewaren.

    Ik was bang om haar te verliezen, en daarmee gaf ik het signaal haar niet te vertrouwen. Ik had alleen maar in haar geïnvesteerd. Ik was altijd bij haar thuis en haar leven werd mijn leven. Dat mocht voor mij zo blijven, want het vulde mijn leegte. Maar waar was ík? Waar was míjn leven? Ik investeerde nu minder in mijn eigen interesses. Ik investeerde minder in mijn eigen problemen. Ik liet de pijn niet toe, maar koos ervoor de pijn te ontvluchten.'

    Ik liet me meevoeren in het leven van iemand anders en mijn eigen behoeften waren ver te zoeken. ‘Down the drain gaan' en het gevoel dat je vast de enige bent. Jeroen Biegstraaten, Rob van Drunen en Pieter Schop, de mannen achter Mannenkracht schreven er een boek over, ‘Het is tijd man'. Als dit boek iets laat zien is dat je nooit de enige bent!

    Het boek trapt af met een voorwoord van Giel Beelen, die meteen alle deuren open zet als het gaat over ‘vooroordelen’ die we zogenaamd als man zouden moeten bezitten. Hij laat zien dat ballet, voetbal, radio en zelfontwikkeling prima samen kunnen gaan. Waar het om gaat is dat je zelf in charge bent voor je eigen leven met alles wat daar volgens jou bijhoort. Onder je eigen voorwaarden.

    In het boek worden verschillende soorten mannen beschreven.

    • De alfa man die zich vasthoudt aan het klassieke manbeeld (mannen huilen niet, laten hun gevoel niet zien, hebben altijd zin in seks etc.)

    • De alfalfa man die zich juist totaal niet in dit beeld kan vinden en geen zin heeft in testosteron gedoe (mannen die communiceren, onzekerheid tonen, taken in het huishouden delen). Dat zijn de twee uitersten.

    • Daartussenin ligt de vlees-noch-tofuman en daar ligt volgens de mannen de kracht. Daar kan ik me wel in vinden!

    Door reclames om ons heen wordt een ideaalbeeld opgelegd van hoe de stereotype man er uit zou moeten zien. Deze zomer nog zag ik de tenenkrommende abri’s van Hornbach waarbij de man werd neergezet als bier drinkende en biefstuk etende klusser met teksten als ‘Meer bier’ en ‘Meer biefstuk'. Je kunt toch ook van klussen houden en genieten van een vegetarische barbecue?

    Net als de mannen heeft Brené Brown ook mij geïnspireerd om mijn schaamte om te zetten in kwetsbaarheid. ‘Door haar onderzoek ontdekte ze dat mensen die erin slagen om een toegewijd en bevlogen leven te leiden, ervoor kiezen om op een eerlijke, liefdevolle manier met elkaar te praten en zich daarbij kwetsbaar op te stellen. Het delen van gevoelens, verlangens en behoeften helpt hierbij.’

    Hoe meer ik mijn leven ben gaan leven, hoe zelfverzekerder ik ben geworden. Ik heb ook gemerkt dat hoe beter ik mezelf ken, hoe beter ik weet wat ik zoek in een partner. Daarnaast heb ik ook geleerd dat ik mezelf helemaal wil laten zien aan een vrouw.

    Hoe kwetsbaarder, autonomer en authentieker ik durf te zijn, des te meer verbinding je hebt met de ander. Authentiek zijn betekent voor mij oprecht zeggen wat je vindt. Autonoom zijn is het leven durven leven waar jij voor staat.

    Het strijden voor onafhankelijkheid, vrijheid en het gaan voor je passies. Kwetsbaar betekent durven praten over je gevoelens en je schaamtes.

    Mijn vader zoon relatie

    Over ‘kwetsbaar durven zijn' wil ik het tot slot nog hebben en dan in combinatie met de vader zoon relatie. Pieter beschrijft een situatie in het boek over de relatie van hem en zijn vader. Als ik me ergens zó in herkende in dit boek dan was het wel dit stuk.

    ‘Al langere tijd voelde ik diepe pijnen uit het verleden. Ik heb mijn vader en zijn emotionele steun gemist, met name rond mijn puberteit, waarin ik als man volwassen werd. Fysiek was hij zeker aanwezig, en financieel kwam ik niets te kort, maar ik had iets anders nodig. Inmiddels weet ik dat het moeilijk voor hem was om een rol in te nemen.

    Ik voelde al jaren dat ik hierover met hem wilde praten, En toch ging ik het gesprek niet aan. De angst om afwijzing te voelen was groot. De angst om niet erkend te worden. En de angst om niet gezien en gehoord te worden. De angst om een ‘ik weet niet waar je het over hebt’ te horen te krijgen. Maar ook de angst dat hij mijn eerlijkheid niet zou kunnen verdragen.’

    Bij mij ging het niet specifiek over de periode van mijn puberteit, maar voor de rest herkende ik me precies in dit gevoel. Ik stond ooit op een punt in mijn leven dat ik besloot om mijn vader te vertellen wat er is gebeurd tijdens zijn manische periodes en wat dat met mij heeft gedaan. Ik hoopte dan stiekem dat hij mij vast zou pakken en dat de tranen in zijn ogen zouden staan. Dat hij mij dan zijn tranen en pijn zou laten zien. Dat hij mij naar binnen liet kijken. Dat ik goed genoeg zou zijn. Dat het ‘oké’ was en dat hij trots op mij was.

    Ik heb net als Pieter dat gesprek gevoerd en alles verteld wat me van het hart moest. Ik heb er maanden als een berg tegenop gezien, maar het gevoel van opluchting dat het me na afloop gaf steeg uit boven mijn angsten vooraf. Het gesprek heeft ervoor gezorgd dat ik ook op het vlak van relaties de regie heb genomen over mijn eigen leven.

    Mijn belangrijkste lessen uit het boek

    • Mannen kunnen vrijer en gelukkiger zijn als ze meer toegang tot hun gevoel en hun intuïtie hebben. Het gaat dus om het vinden van balans tussen je verstand, je gevoel en je intuïtie.

    • Het is dapper als je als man je spoken van angsten durft aan te kijken. Dat vergroot je vertrouwen. Vertrouwen is het gevolg van een volledige acceptatie van wat je voelt en wat je denkt.

    • Om jezelf te ontwikkelen als man heb je mannen nodig. Hierin gaat de vader voorop. Hij heeft de taak zich te richten op de band met zijn zoon. Er is niemand die dat voor hem kan doen, behalve hijzelf. Dit is van groot belang voor zowel hemzelf als de zoon.

    Op het gebied van liefde, seks, werk, gezondheid en kinderen laten de mannen verschillende ijkpersonen los. Ben je benieuwd in welk type man jij jezelf het meest herkend? Je leest erover in ‘Het is tijd man'.

    Note: mocht je denken dat dit boek alleen voor mannen is, ik denk juist dat het voor vrouwen interessant kan zijn om mannen nog beter te kunnen doorgronden. Het heeft de nieuwsgierigheid van Claire in ieder geval gewekt, ze las het in een paar dagen uit.

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

    Jouw guide naar een bewust en duurzaam leven. Join Claire's conscious curated newsletter met maandelijks een selectie aanraders.

    auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!